Gdje se nalazi Novigrad na Dobri i kako do njega ?

Putujete li autocestom A6 jednostavno izađete s autoceste na čvor Novigrad na Dobri. Jedan od četiri najveća čvora u Hrvatskoj nalazi se 12 kilometara prije Karlovca ako dolazite iz smjera Rijeke.

U slučaju da za Novigrad idete preko Karlovca starom cestom moguće je stići iz tri smjera. Smješten je 9 kilometara jugozapadno od Karlovca i 12 kilometara od Duge Rese.

Najjednostavniji je put iz Karlovca preko Duge Rese. Nakon prelaska mosta preko rijeke Dobre u Jarčem Polju skreće se desno na cestu za Novigrad na Dobri.

Druga je opcija krenuti Marmontovom alejom, starom Lujzinskom cestom uz Pivovaru ispod Dubovca i preko Gornjih Stativa. Prije nego izađete iz Donjih Stativa naići ćete na putokaz za skretanje lijevo prema Novigradu na Dobri.

Treći je put starom Karolinom. Od Marmontove aleje  ide se lijevo od Dubovca, kroz naselja Vučjak, Maradin, Pogačići, Kipljanci, Matuzići. Do starog grada Novigrada na Dobri stiže se uskom zavojitom cestom.

Novigrad na Dobri

Na desnoj obali rijeke Dobre odmah do starog kamenog mosta izdižu se ruševine frankopanskog grada Novigrada. Pored tog istog mosta prolazi stara Karolinska cesta koja se od Karlovca preko Novigrada spušta sve do mora u Bakar.

 

Dvorac Novigrad na Dobri

Vrijeme gradnje starog grada nije točno utvrđeno. Prema nekim izvorima ovo se područje prvi put spominje u 11. stoljeću, a nastanak starog grada vjerojatno je 14. stoljeće kada ovim područjem vladaju krčki knezovi Frankopani.

Grad je bio u vlasništvu Frankopana sve se do njihove propasti 1671. godine. Tada je tragično završila poznata urota Zrinsko-Franskopanska koja je dijelom organizirana i u ovom dvorcu. Novigrad je opljačkao i zauzeo karlovački general Josip Herbstein, u čijem je posjedu ostao do kraja 17. stoljeća.  Nakratko su vlasnici su bili i pripadnici malteškog reda. Novigrad je u drugoj polovici 18. stoljeća, za vrijeme vladavine baruna Patačića uređen kao barokni plemićki dvorac kojega je 1783. godine posjetio i car Josip II.

Kasniji vlasnici su napravili bitne promjene u aritekturi ovog zdanja, tako da su od prvobitnog stanja ostale samo zidine i kule s puškarnicama. Interesantan je podatak da su na nekim mjestima zidine debele i do 3 i pol metra.

Stari grad spaljen je u Drugom svjetskom ratu (partizani), a prema pričama svjedoka vatrene stihije ostala je pošteđena jedinio kapelica sv. Lovre. Obnova je uslijedila tek nakon 1990. godine.

Uz utvrdu ovdje se nalazi još 122 metra dugačak kameni most preko rijeke Dobre te župna crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije.


Smještaj i ponuda

Oko kamenog mosta i na ulazu u mjesto u ljetnim mjesecima ovdje se može naići na kupače. Ništa čudno jer je u ovom dijelu svog toka Dobra čista i bistra.

Produžite li dalje cestom  prema Bosiljevu, nakon stotinjak metara stići ćete u  Jarče polje. Tamo se nalazi riblji restaurant i motel Dobra koji u svojoj gastronomskoj ponudi nudi izvrsnu pastrvu, a za smještaj na raspolaganju su četiri sobe.

Izvor: putovnica.net

PROČITAJTE PRETHODNU IDEJU ZA IZLET: ŽMINJ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here