Lovran – U galeriji Laurus nedavno je otvorena izložba ‘Novo, novo vrijeme, stare dileme’, autora Damira Božića Pište, profesora likovne skupine predmeta pri Školi za Primijenjenu umjetnost u Rijeci i Marka Lađušića, redovnog profesora Fakulteta Primenjenih umetnosti u Beogradu. Uvertiru za svečano otvorenje napravila je Sabina Salamon pročitavši pjesmu Ervina Jahića, nakon čega je glavnu riječ preuzela Melita Sorola Staničić ispred organizatora te autori.

Lađušić i Božić izlažu u galeriji Laurus

– Gdje protječe naš život? Kako „izgleda“ taj život? Živimo li mi istovremeno jedan ili više života? Probija li se kroz naš pogled ono što odavno vidimo ili je nešto vidljivo tek nakon proživljenog – dakle nečeg prekrivenog? U neprestanom smo kretanju među mnogim generacijama ljudskih bića s bezbroj frekvencija, a kojima umjetnost otvara mjesta presretanja, dodirnih točaka jedinstvenog tijela partikularne kulture opstanka. Marko i Pišta u potrazi su i nalaženju tih čistih frekvencija – tragovima i intonacijama koja propuštaju kroz sebe poput pravog medija čime se „artikulacija slučajnosti“ pretvara u nevjerojatan svijet vanjskih, vizualnih i unutarnjih, duhovnih vokabulara. Mi možemo ovdje zapravo istovremeno promatrati i priču generacijskog koda lišenog svega što opterećuje pojedinca današnjice, pa čak i doticajima davnog isplovljavanja postmoderne; ritam se presvlači u pojavu, pojava u gestu ili snažan lom planova, kao zaboravljeni jezik potpunog razumijevanja, tog vibrantnog zrcala druge strane. Taj moćni princip prisutan je u oba umjetnika. No što je to ta “druga strana” i kome je potrebna? Čemu sve podređujemo ideju umjetnosti?

Radovi marka Lađušića u galeriji Laurus

Marko mi je jednom rekao da “umjetnik ne može biti loš čovjek”. Ta mi rečenica odjekuje često u svakodnevnim strujama misli. Sve što imamo dobro, sada je i ovdje; mi koji smo se imali čast presresti u protkanim prostorima generacija, prijateljstva, ljubavi i mira; mi, koje je dodirnula frekvencija ratova, no i stečena vještina prolaska u susret novim sinhronicitetima sklada. Pišta svoje slike predstavlja kao dio sebe, prvo na danjem svijetlu, poput krinke dublje antropologije, zbirke jedne sveobuhvatne arheologije, one čistog bitka, i praiskonskog ritma.U nekoj drugoj (UV) frekvenciji on nas udaljava, štoviše odmiče od naših vlastitih (vizualnih i drugih) ograničenja očiglednog, te odvodi izravno u putanje prostora šamanskih vibracija. To su slike koje ne trebaju čak niti formalne analize, obzirom njihov kontekst u umjetnosti drži vezu putem potpuno oslobođenih, nezavisnih rubova nevjerojatnih reminisencija.

Damir Božić Pišta , Melta Sorola Stanišić i Marko Lađušić

Kod Marka smo momentalno provedeni kroz snažnu tektoniku simultanosti, nečeg sto bi nazvala “klesarskim duktusom” unutar naizglednog dvodmimenzionalnog kadriranja . Kompozicije, pomno građene, slojevi dovedeni do granice pucanja ali s konačnim ishodom momumenalne likovne i slikarske harmonije, nešto sto možemo nazvati “kolobarima formata” unutar slojevite, nomadske, pomične perspektive. Tako se u ovoj izložbi stvorila podloga istinskog doživljaja dijaloga cjelovitosti umjetničke prakse dvojice umjetnika u čijim apstrakcijama prepoznajemo vlastiti prostor identiteta. Na nama je da te prostore istinski povežemo ljubavlju, pažnjom, i shodno svom umjetničkom iskustvu, svjedočimo jedinstvenosti svakog trenutka naših života, onako kako ih sami odabiremo kreirati, pa i putem umjetnosti. I zatim tako spoznati obrise kronologije suvremene scene i njene istinske antologije. Jer ona je sad i ovdje, i nikad se ne dešava nekom drugom, napisala je Izv.prof..mr.art. Melinda Kostelac, u katalogu koji prati izložbu.

 

Izložba se može pogledati utorkom, srijedom i petkom od 18 do 21 sat, četvrtkom i subotom od 10 do 13 sati, dok nedjeljom i ponedjeljkom galerija ne radi.

Kako je proteklo otvorenje izložbe u galeriji Laurus provjerite u priloženom video isječku…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here