[VIDEO] Frane Babić i Nena Brozan Perišić: Sve je spremno za 16. izdanje festivala fantastike i znanstvene fantastike Liburnicon

Što su još poručili organizatori na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji progledajte u priloženom video prilogu…

Opatija – Nakon prošlogodišnjeg jubilarnog 15. festivala fantastike i znanstvene fantastike Liburnicona koji je silom prilika bio obilježen u virtualnom formatu, ovogodišnje izdanje ponovo se vraća uživo i to na mjesto gdje je sve i započelo – u opatijsku Villu Antonio, 13. i 14. kolovoza – najavili su to na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji održanoj u prostoru poduzetničkog inkubatora Hubbazia organizatori iz udruge mladih Kulturni front. Liburnicon počinje u petak u 18 sati, u subotu će program početi u 17 sati, a cijena ulaznice je 30 kuna za jedan dan, odnosno 50 kuna za oba dana.

Ulaznice se kupuju izravno na infopultu festivala, uz bitnu napomenu da će ulaz biti moguć isključivo s COVID-potvrdom, stoga se mole svi zainteresirani da to uzmu u obzir pri planiranju svog posjeta, istaknuto je na jučerašnjoj pressici.

I ove godine organizatori su pripremili novi set zanimljivih, aktualnih i zabavnih točaka programa, što iz područja znanosti, a što SF i fantasy kulture.

Damir Medved tako će održati predavanje o umjetnoj inteligenciji i pametnim gradovima te pokušati odgovoriti na pitanje jesu li tehnološka čuda “rezervirana” za daleki istok ili će neke od ovih inovacija doskora zaživjeti i u našoj regiji. U predavanju U središtu naše galaksije nije crna rupa? doktor fizike Davor Horvatić predstavit će rezultate nedavnih mjerenja iz područja gravitacije. Vanesa Ujčić iz Astronomskog društva Rijeka upoznat će nas s tajanstvenom prošlosti Marsa i povesti u vrijeme kada je ovaj hladni, pustinjski planet bio mnogo sličniji današnjoj Zemlji.

Ana Cerovac predstavit će svoj novi povijesno-fantastični roman iz trilogije Između orla i lava, koja se poigrava narodnim vjerovanjima u povijesnom okviru Istre i Kvarnera s početka 17. stoljeća, a Davorin Horak iz naklade Hangar 7 predstavit će svježe prevedeni roman Dina Buzzatija „Veće od života”, koji se smatra začetkom suvremenog talijanskog SF-a.

Ana Cerovac predstavit će svoj novi povijesno-fantastični roman iz trilogije Između orla i lava, koja se poigrava narodnim vjerovanjima u povijesnom okviru Istre i Kvarnera s početka 17. stoljeća

Kreativni timovi Terrible Creations i Zagreb by Night upriličit će par popularnih igara s uživljavanjem u uloge, Zmajeva garaža uvest će nas u svijet D&D-ja, a bit će tu i raznolika ponuda stolnih društvenih igara i turnira s bogatim nagradama. Uz ove točke, posjetitelje očekuje i niz zabavnih sadržaja iz područja popularne kulture, od predavanja i kvizova, do igara na otvorenom, uz glazbeni program oba dana. U petak će nastupiti DJ Dino Rabbit s rock, rock’n’roll i rockabilly hitovima, a u subotu stiže Finta De Mona, koja uz autorske pjesme, izvodi i čakavske hitove u punk verziji.

Uz svoj jedinstveni spoj ozbiljnih i zabavnih sadržaja, Liburnicon se ponosi jedinstvenom atmosferom koja ga čini jednim od najvećih festivala za mlade u regiji. Ove godine festival se vraća u verziji uživo, što osobito raduje njegove dugogodišnje posjetitelje koji ovom prilikom dolaze u Opatiju iz svih krajeva Hrvatske. Ulaznice se kupuju izravno na info pultu festivala, uz bitnu napomenu da će ulaz biti moguć isključivo s Covid putovnicom, stoga se mole svi zainteresirani da to uzmu u obzir pri planiranju svog posjeta.

Kao i svake godine, puno je sponzora prepoznalo važnost Liburnicona i odlučilo pomoći u organizaciji. Prije svega, tu su Grad Opatija kao glavna financijska potpora Festivalu, te Festival Opatija. Uz njih, osigurane su i fantastične nagrade za kvizove, turnire i natjecanja, pa natjecatelje tako očekuju ulaznice za Aquapark Istralandia i misteriozne šetnje sa Secret Zagreb , te novi žanrovski naslovi koje su nam donirali Vorto Palabra , Znanje i Hoću knjigu. Zmajeva Garaža donosi kviz za super nagradama by Carta Magica, a Czech Games Edition nagradit će najbolje u turniru Lost Ruins of Arnak! Kao i prošlih godina, jedni od najdražih žanrovskih poklona dolaze od strane HBO Adria i zinello.hr, koje čekaju najbolje u turnirima Crash Team Racing odnosno Soul Calibur VI, ili pak nekom od zanimljivih kvizova…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here