Kastav – Zvuci tradicionalne glazbe Istre i Primorja prezentirane jezikom suvremenog jazza, večeras su odjekivali Trgom Istarske vile zahvaljujući sjajnom nastupu za koju je zaslužna Gipuja . Povod nastupu bilo je predstavljanje projekta ‘Gipuja za Matetića’, kao i novo glazbeno izdanje, koje će uskoro biti objavljeno na USB sticku va kamike.

Gipuja za Matetića u kamenu
Gipuja u kamenu

Iza imena “Gipuja” stoji akronim za “Glazba Istre I Primorja U Jazz Aranžmanima”. Povezujući etno glazbu Istre i Kvarnera sa suvremenim jazzom, Damjan Grbac sa svojim se Quartetom otisnuo na intrigantno glazbeno putovanje, vješto interpretirajući glazbeno stvaralaštvo prošlosti kroz suvremene muzičke prakse, progovarajući jezikom tradicije kroz slobodu improvizacije.

 

-Prošle je godine obilježena 140. obljetnica rođenja i 60. obljetnica smrti Ivana Matetića Ronjgova, velikog hrvatskog skladatelja, melografa i glazbenog pedagoga. Kroz nove zvukove i aranžmane, te originalan i prepoznatljiv zvuk, začet je novi projekt pod nazivom GIIPUJA za Matetića, temeljen na motivima tradicionalne glazbe Istre i Primorja, s naglaskom na djela i aranžmane ovog glazbenog velikana, ističu iz grupe Damjans koju čine Damjan Grbac (kontrabas), Marko First (violina, sopela), Aldo Foško (bas klarinet) i Tonči Grabušić (bubnjevi). .

Za sve poznavatelje opusa projekta GIIPUJA diskografsko izdanje na USB sticku nije nepoznanica. 2017. godine objavljen je album “Forest GIIPUJA’, snimljen u šumi, za koji su kutijice napravljene od drveta oraha karakterističnog za područje u kojem je nastala i glazba. Novi album “GIIPUJA za Matetića” sada će biti objavljen u kamenu / va kamike, karakterističnom za Istru i Primorje.

GIIPUJA nas svakim novim koncertom i diskografskim izdanjem provodi kroz jedinstveno glazbeno iskustvo, promovirajući hrvatsku autohtonu glazbu, aktualizirajući je u suvremenom kontekstu i otvarajući joj vrata u svijet popularne glazbe kako bi nastavila živjeti za nove generacije.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here