BICIKLISTIČKE STAZE – MALINSKA 25

RUTA:  Malinska – Porat – Fumak – Sv. Anton – Oštrobradić – Malinska


Otok Krk uz Cres najveći je hrvatski otok. Izvrsni geografski položaj te povezanost s kopnom čini ga vrlo popularnom destinacijom – kako običnim posjetiteljima tako i biciklistima. Posebice ako se uzme u obzir da se zbog blage klime po otoku Krku može pedalirati tijekom cijele godine.
Otok Krk odnedavno je umrežen s gotovo 600 kilometara biciklističkih staza u sklopu projekta Krk Bike. Na njemu se nalazi 29 biciklističkih staza podijeljenih u tri kategorije (cesta, trekking, MTB) koje će zadovoljiti najzahtjevnije bicikliste.

foto: Bojan Šenkinc/Promotiv Travel Outdoor

Jedna od najpopularnijih staza je Malinska 25 – atraktivna i nezahtjevna kružna staza namijenjena   trekking biciklistima željnim lagane vožnje i otkrivanja skrivenih detalja Malinske i cijelog Dubašljanskog zaljeva. Iz centra Malinske prateći signalizaciju žute boje i broj 25, krećete u smjeru Porta. Put vas vodi najprije šetnicom uz more, a nakon hotela Malin se nastavlja kroz naselja Zidarić i Turčić do Porta  gdje možete obići kompleks sv. Marije Magdalene iz 15. stoljeća. U bivšoj konobi i tošu (prostor za mljevenje maslina) uređen je samostanski muzej, u kojem se čuvaju umjetnički i uporabni predmeti koji su se tijekom stoljeća skupili u crkvi i samostanu, a u dvorištu replike kamenih ulomaka najpoznatijih spomenika pisanih glagoljicom. Od Porta nastavljate makadamom do Fumka – brežuljka s kojeg se pruža pogled na Cres, Učku i Rijeku gdje se nalazi veliko raspelo koje je zavjetno izradio Petar Trp nakon nesreće koja mu se dogodila kao iseljeniku u Australiji za vrijeme rada u šumi. Raspelo je izrađeno od hrasta koji je rastao na području oko Fumka i po kojem cijelo područje nosi ime (dub – Dubašnica). Staza 25 vas potom od Fumka vodi uz Staro groblje do najviše točke u Strilčiću otkud možete uživati u panorami Riječkog zaljeva. Od Strilčića  nastavljate kroz naselje Oštrobradić do Kremenića nakon čega se spuštate u centar Malinske gdje se možete na kraju okrjepiti u jednom od brojnih ugostiteljskih objekata.

Malinska 25

RUTA:  Malinska – Porat – Fumak – Sv. Anton – Oštrobradić – Malinska

Startna točka:        Malinska (centar)
Ciljna točka:           Malinska (centar)
Dužina km:             22,4 km
Ukupni uspon m:   300 m
Najviša točka m:     125 m
Najniža točka m:    0 m
Podloga:                  35% makadam, 65 % asfalt
Kategorija:              TREKKING

foto: Bojan Šenkinc/Promotiv Travel Outdoor

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here