ČAJNA MJEŠAVINA ZA DIŠNE PUTEVE

U zimsko doba dobro je imati pri ruci čajnu mješavinu od listova uskolisnog trputca, majčine dušice te cvjetova jaglaca i podbjela koji se prvi sakupljaju u rano proljeće. Takva mješavina pomaže kod dišnih tegoba.

ČAJNA MJEŠAVINA ZA JAČANJE

U prijašnjoj epizodi smo već spomenuli dobrobit osušenih mladih listova kupine, maline i jagode. Čajna mješavina pripravljena od jednakog udjela ove tri biljke, pomoći će vam ojačati vaš imunitet. Bogata mineralima, osobito se preporuča kod slabokrvnosti.


PRIPRAVCI OD LJEKOVITOG BILJA U ULJU
 

MACERAT GOSPINE TRAVE

Gospinu travu tradicionalno umačemo u maslinovo ulje kako bismo dobili njen macerat, poznatiji pod nazivom kantarionovo ulje. Odlično je sredstvo za tretiranje opeklina ili kao njegujuće ulje poslije sunčanja.

Oprez: ne koristiti kao ulje za sunčanje!

MACERAT BAZGE

Za pripremu dobrog macerata od bazginih cvatova, važno je osušiti ih pri niskoj temperaturi od 30-35°C kako ne bi pocrnili i kako bi zadržali svoja ljekovita svojstva. Odlično je sredstvo za jačanje elastičnosti kože.


PRIPRAVCI OD LJEKOVITOG BILJA U ALKOHOLU 

TINKTURA GOSPINE TRAVE

Istu biljku možemo koristiti na razne načine. Jedan od njih je umakanjem u alkoholnu otopinu. U prijašnjoj epizodi sam detaljno objasnila princip pripreme tinkture (LINK vrkuta) Tinktura gospine trave pomaže u stanju stresa i depresije.

TINKTURA MAJČINE DUŠICE

Na primjeru ove biljke lako se može primijetiti kako ljekovita svojstva i biljni pigmenti prelaze u alkoholnu otopinu. Naime, nakon nekoliko tjedana namakanja, vidimo da. je nježnoljubičasta boja cvjetića u potpunosti nestala te su cvjetovi postali prozirni. Tinkturu koristimo na isti način kao i njen uvarak.

TINKTURA KADULJE

Tinktura kadulje se koristi za poticanje cirkulacije, kod umornih i hladnih nogu. Također, poznatiji način korištenja je za ispiranje usne šupljine za potrebe dezinfekcije, kod upale grla i slično. Obavezno tinkturu razvodniti prije upotrebe u usnoj šupljini. Trudnice i oboljele od tumora dojke i jajnika ne smiju koristiti kadulju!

 

Za one koji žele znati više, prijavite se na radionicu Mudrost biljaka koja će se  održati 8.8., 21.8. i 29.8. u Gorskom kotaru.

Ovdje možete pogledati prethodne epizode.

Fotografije i video: Marin Aničić

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here