U KANFANARU SE BIRA NAJLJEPŠI, NAJPOSLUŠNIJI I NAJTEŽI VOL

U subotu, 31. srpnja u Parku istarskog vola u Kanfanaru će se održati tradicionalna manifestacija 31. Jakovlja i 31. Smotra istarskih volova.

Istarski vol – boškarin je autohtona životinja – najveći simbol Istre i jedan od najvećih kopnenih sisavaca Europe koji može težiti i preko tone. Općina Kanfanar već 30 godina potiče uzgoj istarskih volova kroz organizaciju smotre na kojoj se biraju najljepši, najteži i najposlušniji boškarini. Ove će se godine predstaviti izlagači sa 20-tak volova koji će nakon službenog otvorenja smotre krenuti u povorku oko Parka istarskog vola gdje će potom krenuti i proglašenje onog najljepšeg, najposlušnijeg i najtežeg.

Jakovlja u Kanfanaru

Događaj će biti organiziran prema svim preporukama i mjerama zaštite u suradnji sa Stožerom civilne zaštite Istarske županije, a posjetitelji moraju nositi zaštitne maske tijekom manifestacije.

Program
16:00               -Sajam lokalnih i domaćih proizvoda
-Foto izložba „Jakovlja: moja fotka i izložba“
18:00               – Smotra istarskih volova

Zabavni program: Limena glazba Rovinj, KUD Dvigrad, kanfanarske mažoretkinje, ženska klapa Agata

Jakovlja je najpoznatija kanfanarska manifestacija i jedna od najvećih fešti u Istri koja je sama za sebe priča o spašavanju ove autohtone, visoko ugrožene i zaštićene pasmine goveda. Procjenjuje se da danas imamo samo oko 1.500 grla istarskog goveda, od čega je istarskih volova (kastrati bika istarskog goveda) preostalo manje od 30! Ove su životinje nekada bile glavni oslonac svake obitelji u istarskim selima koje su im pomagale u svakodnevnom radu i prehranjivanju kućanstva. Danas su simbol Istre, a za očuvanje tradicije i uspomena brine se  15-tak uzgajivača.

Prošlogodišnji šampion Sarožin

Prošlogodišnja titula najljepšeg istarskog vola pripala je Sarožinu u vlasništvu Maria Udovičića iz Gospodi. Pobjedu u kategoriji poslušnosti odnio je vol Maria Gašparinija iz Fabci, dok je najteži istarski vol također Sarožin vlasnika Maria Udovičića, s čak 1.303 kilograma. S tom težinom, ovaj je vol ujedno i najteži vol u svih 30 godina kanfanarske smotre.

Hoće li rekord biti oboren ove godine provjerite posjetom 31. izdanja Jakovlje!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here