Ljekovitost rosopasa, crvene djeteline i gospine trave ogleda se  u njihovoj primjeni na koži. Svojim jakim antimikrobnim djelovanjem, pomažu liječiti mnoge kožne bolesti.

ROSOPAS (Chelidonium majus)

Rosopas ima u stabljici žuti sok koji je odličan lijek za lječenje virusnih bradavica

Nekad se ova biljka koristila u razne svrhe dok je danas najpoznatija upotreba rosopasa za tretiranje virusnih bradavica, lišajeva i kurjih očiju. Ako prelomimo stabljiku rosopasa, primijetit ćemo da iz nje počinje teći ljepljivo mlijeko žućkaste boje. Ta se tekućina može izravno nanijeti na kožu ili se može razrijediti u alkoholu i koristiti kao tinktura.

CRVENA DJETELINA (Trifolium pratense)

Crvena djetelina detoks i čaj za oporavak nakon operacije

Crvena djetelina je vrlo široko rasprostranjena po travnjacima Gorskog kotara da vjerojatno nikad niste pomislili da je toliko ljekovita. Čaj od njenih cvjetnih glavica se koristi kao sredstvo za oporavak, pomaže kod kašlja i bronhitisa te izvrsno čisti krv. Kod vanjske upotrebe liječi ekceme kod djece i pomaže u liječenju psorijaze.

GOSPINA TRAVA (Hypericum perforatum)

Kantarion ili Rupičasta pljuskavica odnosno Gospina trava

Gospina trava, poznatija kao kantarion je iznimno ljekovita biljka s protuupalnim, antivirusnim, antibakterijskim i antikancerogenim djelovanjem. Stoga pomaže kod čitavog niza kožnih oboljenja i opeklina. Ukoliko se uzima oralno, dokazano djeluje protiv depresije, uklanja osjećaj umora i pomaže kod nesanice. No valja pripaziti da se gospina trava ne koristi uz sintetske lijekove protiv depresije.

 

Za one koji žele znati više, prijavite se na radionice Mudrost biljaka  koje organiziramo više puta mjesečno. 

Ukoliko vas interesira Mudrost biljaka možete pogledati sve  epizode našeg ciklusa.

Fotografije i video: Marin Aničić

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here