Osor, mali gradić smješten na nekad vrlo važnom strateškom mjestu na Jadranu. Rimski naziv za Osor je Apsorus, a bizantinski Opsara i nekad su ovdje prolazili važni plovni pravci u plovidbi Jadranom. Smješten je na mjestu gdje se Cres i Lošinj dodiruju, udaljenost između ova dva otoka je na ovom mjestu svega desetak metara. U antičko doba tuda se odvijao tranzitni  pomorski promet koji je spajao sjeverni Jadran i dalmatinsku obalu.

Pokretni most spaja Cres i Lošinj

Danas se na ovom tjesnacu nalazi pokretni most vrlo važan za cestovni promet Cresa i Lošinja.  Pokretni most otvara se svakog dana u 9 i 17 sati, zakretanjem prema istoku, a ograničenje je 20 tona. Prednost imaju plovila koja dolaze s juga jer u kanalu smije biti samo jedno plovilo. Dubina kanala je oko 3,5 metara a struja u kanalu može biti vrlo jaka pa stoga treba biti oprezan.

Danas je Osor turističko mjesto ljeti bogato kulturnim životom, poznat  po Osorskim glazbenim večerima koje su zadržale kontinuitet još od 1976. godine a stavljaju naglasak na hrvatsku glazbenu baštinu. Šetajući ovim pitoresknim gradićem moći ćete uživati i u perivoju skulptura, naslovljenom „Kiparstvo i glazba“, nizu brončanih kipova na temu glazbe. Kipovi su postavljeni tijekom godina održavanja koncerata Osorskih glazbenih večeri obogaćujući Osor djelima značajnih hrvatskih kipara. Tako je ostvaren po mnogočemu jedinstven kipored s reprodukcijama najčuvenijih hrvatskih kipara, poput Ivana Meštrovića, Frana Kršinića, Vanje Radauša, Ivana Rosandića i Belizara Bahorića, te originalnim djelom Marije Ujević posvećenom glazbeniku Jakovu Gotovcu.

Temelji gradskih zidina otkrivaju drevnu povijest čiji tragovi sežu u pretpovijest do IX. st. prije Krista, a ime gradića, Osor – Apsoros za koje se smatra da potječe od imena antičkog junaka Apsirta, brata nesretne Medeje, čini ovaj starodrevni gradić mitskim. Antički gradski trg na kojemu se nalaze prekrasne zgrade iz XV. i XVI. st., gradska vijećnica s natkrivenom ložom (danas Arheološka zbirka Osor – Lošinjski muzej), biskupska palača te velebna katedrala sa zvonikom sačinjavaju povijesnu jezgru grada.

 

POGLEDAJTE JOŠ:

CRESKA VRATA – DOORS OF CROATIA by PETAR KURSCHNER

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here