U svijetu koktela često se možete susresti  s terminom “Twist” eng. što bi u barmenskom leksikonu značilo preinaka ili  dodatno oplemenjivanje već postojećeg koktela od strane barmena.

Koktel Francesco je “Twist” na svjetski poznati koktel Garibaldi koji potječe iz Italije i spravlja se od likera Campari i svježeg soka od naranče. Spravljen u čast Giuseppe Garibaldi-ja, generala koji je ujedinio sjever Italije (odakle dolazi Campari) i jug Italije (odakle dolaze poznate i sočne svježe naranče)
S druge strane Francesco Rossi još je u 19. stoljeću doselio iz Italije u Bajkini – malo selo u srcu Istre nedaleko Vižinade. Ovo bajkovito mjesto nudi vrhunska Rossi vina, destilate i pogled koji seže u nedogled.
U čast Francesca Rossi-ja napravili smo koktel koji je spoj gorkog talijanskog likera (ovaj put smo odabrali Martini Bitter koji ujedno potječe sa sjevera Italije), Rossi Teranina i svježeg soka od naranče.
Pa krenimo u pripremu.
.

Koktel Francesco – receptura:

-3 cl Camparia, Martini Bitter ili neki drugi crveni kvalitetni gorki talijanski liker
-3cl Teranina Rossi
-12-15 cl svježi sok od naranče
-čaša: Highball ili Collins čaša (uske duge stijenke su idealne za ovaj koktel)
-dekoracija: Wedge eng. (velika fetica naranče na vrhu čaše)
U shaker dodajte sve sastojke zajedno sa ledom i lijepo promiješajte. Izlijte u collins ili highball čašu gdje  ste prethodno dodali novi led te dekorirajte sa narančom.

Vidimo se uskoro 🙂!

Fotografije i video: Marin Aničić

PROČITAJTE JOŠ: GIN BASIL SMASH – TAJNA VEZA BOSILJKA I GINA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here