BICIKLISTIČKE STAZE – Parenzana

RUTA: Grožnjan – Livade – Motovun – Vižinada – Poreč
Istražite središnju Istru na poseban način. Upoznajte se s Parenzanom – najposjećenijom biciklističkom stazom u ovom dijelu Europe. Uživajte u nekadašnjoj željezničkoj pruzi koja je povezivala Poreč i Trst s prekrasnim vidicima na dolinu rijeke Mirne iznad koje se uzdižu srednjovjekovni Grožnjan i Motovun. 

 

Sama izgradnja Parenzane započela je 1900. godine i trajala je do prosinca 1902. godine kada je i puštena u promet. Iako je planirana kao pruga normalnog kolosijeka, zbog manjih poreza izgrađena je kao uskotračna pruga ukupne duljine 123 kilometra s čak 9 tunela ukupne duljine 1530 metara, 11 mostova i 6 vijadukata. Bila je u funkciji od 1902. do 1935. godine, a danas prolazi kroz tri države: Italiju (13 km), Sloveniju (32 km) i Hrvatsku (78 km). Prvih nekoliko kilometara kroz Trst, trasa Parenzana ide po gradskim ulicama što i nije baš praktično te se tek nakon Muggie odvaja od prometnica. Kroz Sloveniju je u cijelosti asfaltirana, dok se najveći dio trase nekadašnje pruge nalazi u Hrvatskoj i u velikoj većini je makadamska podloga.

Postojali su projekti za odvojak Savudrija – Umag i Karojba – Pazin te produžetak od Poreča do Kanfanara zbog čega je i nastala kratica “TPC” (Trieste – Parenzo – Canfanaro) koja se može vidjeti na kamenim oznakama uz samu trasu. Zanimljiva je i sudbina dijela tračnica ove pruge. Prije drugog svjetskog rata Mussolinijeve vlasti su skinule, odnosno demontirale tračnice i otpremile ih brodom u svoju okupiranu koloniju Abesiniju (Etiopiju). Brod nikad nije došao do odredišta, jer je potonuo u Sredozemnom moru.

Iako je Parenzana atraktivna sama po sebi u cijeloj dužini, naša predviđena ruta od Grožnjana do Poreča, duga 60 kilometara, obiluje vidikovcima, kamenim vijaduktima od kojih su neki na visini od preko 50 metara te očuvanim tunelima sa ekološkom rasvjetom. Gotovo cijela dionica se vozi po makadamu, dok je nagib toliko mali da ga jedva osjetite.

Ruta započinje u Grožnjanu, srednjevjekovnom gradu umjetnika i glazbe otkud se pruža pogled na dvadesetak okolnih istarskih mjesta, na dolinu Mirne, ali i na more od Novigrada do Umaga. Pitoresknu gradsku jezgru s labirintom ulica svakako treba obići prije početka pedaliranja. Prvih 20-ak kilometara ruta se uglavnom spušta prema Livadama, a vi možete uživati u zasigurno najatraktivnijoj dionici Parenzane zbog brojnih tunela i vijadukata te vidikovaca na rijeku Mirnu.

Livade su mjesto u srcu doline Mirne, i najniža je točka rute između Grožnjana i Poreča. Mjesto se razvilo prije stotinjak godina ponajviše zahvaljujući Parenzani. U to su vrijeme Livade bile prometni i trgovački centar za vino, maslinovo ulje i ostale poljoprivredne proizvode, a otkako su dvadesetih godina 20. stoljeća u dolini Mirne otkriveni bijeli tartufi, Livade postaju i centar za prikupljanje i distribuciju ove skupocjene gljive. U Livadama možete posjetiti i Muzej Parenzane u kojem su izloženi predmeti, dokumenti, fotografije, stare razglednice, miljokazi, odnosno sve vezano uz vrijeme prometovanja vlaka Parenzanom od 1902. do 1935. godine. Od Livada započinjemo s laganim usponom oko Motovuna, vjerojatno najpoznatijeg i najatraktivnijeg istarskog srednjovjekovnog gradića čija je veduta jedan od poznatih simbola istarske unutrašnjosti.
Uspinjući se prema Vižinadi otvaraju se vidici prema nepreglednim vinogradima, maslinicima i desnoj obali Mirne. Od Vižinade, podloga Parenzane postaje kombinacija makadama, asfalta i šumskih puteva s prepoznatljivom crvenom zemljom, a krajolik svakim kilometrom dobiva drugačiji izgled – od vinograda i maslinika, preko livada i pašnjaka do guste hrastove šume. Na ulazu u Poreč, ruta vodi uglavnom po gradskim ulicama te valja biti dodatno oprezan. U Poreču, za nagradu za odvoženu dionicu Parenzane, nagradite se šetnjom po gradskoj jezgri i posjeti Eufrazijevoj bazilici – jednim od najljepših sačuvanih spomenika rane bizantske umjetnosti na Sredozemlju iz 6. stoljeća.

Više informacija: http://www.promotiv-turizam.hr/parenzana-bike/


TEHNIČKI PODACI:
Startna točka: Grožnjan
Ciljna točka: Poreč
Dužina km: 60 km
Ukupni uspon m: 350  m
Fizička zahtjevnost: 1/5
Tehnička zahtjevnost: 1/5
Podloga:  5 % asfalt, 95 % makadam
Kategorija: Trekking

 PROČITAJTE JOŠ : BICIKLOM UZ GACKU


 

Promotiv Travel Outdoor je turistička agencija specijalizirana za programe aktivnog odmora, posebice biciklističke i pješačko-planinarske programe, a na tržištu djelujemo nešto više od 3 godine. I prije  pokretanja turističke agencije, kada smo shvatili da se treba specijalizirati i usavršiti posebnu granu turizma, bavili smo se promocijom u turizmu, organizacijom evenata te turističkim i biciklističkim vođenjem grupa.  Tako se hobi i način života pretvorio u posao.

Usluge koje pružamo su raznovrsne: organizacija izleta i paket aranžmana, turističko vođenje, vođenje biciklističkih i planinarskih grupa, transfer bicikala, najam bicikala i GPS uređaja, osmišljavanje i kreiranje turističkih publikacija, organizacija i promocija sportsko-rekreativnih evenata, oglašavanje destinacija i turističkih proizvoda. Svakom klijentu pristupamo na individualan način čime nastojimo zadovoljiti njihove želje i potrebe. Želimo im ponuditi originalne turističke doživljaje temeljene na jedinstvenim resursima i atrakcijama destinacije.

Želimo staviti naglasak na destinacije koje su vrlo atraktivne, a neopravdano manje posjećene, kao što je planinsko zaleđe Kvarnera – subregija Gorski kotar i Riječki prsten.
Gost traži raznolike sadržaje u destinaciji, a spoj zelenog i plavog na tako malom području idealna je kombinacija za jedinstven doživljaj.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here