BICIKLISTIČKE STAZE – BICIKLOM DO MJESECA (BAŠKA)

Biciklom do mjeseca - splet prirodnih i kulturnih posebnosti koje nudi ova staza nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Baška i njeno zaleđe jednostavno zaslužuju da budu istraženi na dva kotača.

RUTA: Baška – Mjesečev plato – Portafortuna – Draga Bašćanska – Baška

Bez obzira na to jeste li ljubitelj biciklizma, planinarenja, sportskog penjanja, trčanja ili neke druge aktivnosti na otvorenom, Baška na otoku Krku vas sigurno neće ostaviti ravnodušnim. Smještena na kraju plodne kotline, uz jednu od najvećih i najljepših šljunčanih plaža na Jadranu te okružena strmim liticama s kojih se pružaju predivne panorame na susjedne otoke – Prvić, Grgur i Rab, Baška će vam ponuditi scenografiju koja će vam sigurno ostati dugo u sjećanju. Osim prirodnih atrakcija, okolica Baške poznata je i po kulturno-povijesnoj noti. No, krenimo redom.

Nakon starta u centru Baške i laganog zagrijavanja po rivi u smjeru starog trajektnog pristaništa, očekuje nas izuzetno atraktivan uspon u smjeru Mjesečevog platoa. Do romaničke crkve sv. Ivana Krstitelja iz XI. Stoljeća vodi nas asfaltna cesta s koje su još uvijek vidljivi ostaci kaštela Castelum Besca koji se prvi put spominje 1232. godine te naselja Pogradica koje se smjestilo izvan zidina Kaštela. Kako je kaštel teško stradao od Mlečana 1380. godine, stanovništvo je postepeno napuštalo kaštel i razvilo novo naselje Pri mori – današnju Bašku.

Od crkve sv. Ivana Krstitelja nastavljamo 3 kilometra po uređenoj šetnici „Put ka Mjesecu“ koja je namijenjena i šetačima i biciklistima. Gotovo na samom kraju staze, koja svojim najduljim dijelom prolazi kroz šumovito područje, nalazi se potpuno ogoljena zaravan „Mjesečev plato” koja podsjeća na kamenitu pustinju i nezaobilazna je lokacija ovog kraja. Treba napomenuti kako su pojedini dijelovi uspona grublji pa valja biti dodatno oprezan. Ruta nastavlja makadamom po visoravni s prekrasnim vidicima na Velebit i brojne suhozide te mrgare među kojima se kriju stada ovaca. U okolici Baške danas postoji 15-ak mrgara koji su još uvijek aktivni. To su suhozidne građevine u obliku kamenih cvjetova namijenjene povremenom skupljanju i razvrstavanju ovaca različitih vlasnika.

Nakon 6 kilometara makadama spajamo se na asfalt koji nas vodi prema dolini. Kod restorana Mošuna  spajamo se na glavnu prometnicu i skrećemo lijevo u smjeru Baške. Dolaskom u Dragu Bašćansku skrećemo desno i pratimo tok Vele rike – jedinog potoka na otoku Krku. Nakon krajolika koji jako podsjeća na „površinu mjeseca“, u donjem dijelu rute uživamo u vinorodnim poljima i pašnjacima. Ruta nas vodi uz Jurandvor gdje u crkvi sv. Lucije u Jurandvoru možete pogledati kako izgleda jedan od najdragocjenijih hrvatskih spomenika – Bašćanska ploča – najstariji poznati dokument u kojem je hrvatsko ime zapisano hrvatskim glagoljičkim pismom. Prateći tok Vele rike stižemo do njezinog ušća te se uz 1800 metara dugu Velu plažu vraćamo do mjesta otkud smo i krenuli.

Za kraj vam preporučamo i da obiđete Bašćansku stazu glagoljice koja će vas povesti kroz krajolik Baške duž kojeg je smješteno 35 kamenih skulptura sa svim slovima hrvatske glagoljice. U istraživanju će vam pomoći Vodič kroz Bašćansku stazu glagoljice koji sadrži značenja i objašnjenja pojedinih slova i znakova te plan mjesta s oznakama lokacija skulptura.

Startna točka: Baška
Ciljna točka: Baška
Dužina km: 25 km
Ukupni uspon m: 700  m
Najviša točka m: 395  m
Najniža točka m: 1 m
Fizička zahtjevnost: 3/5
Tehnička zahtjevnost: 2/5
Podloga:  35 % makadam, 45 % asfalt, 20 % singletrail
Kategorija: MTB

LINK za download GPS traga:
https://www.bikemap.net/en/r/5847169/#11.46/44.9934/14.7241

PROČITAJTE PRETHODNI ČLANAK:

BICIKLISTIČKE STAZE – BICIKLOM PO OTOKU VITALNOSTI – LOŠINJ


 

Promotiv Travel Outdoor je turistička agencija specijalizirana za programe aktivnog odmora, posebice biciklističke i pješačko-planinarske programe, a na tržištu djelujemo nešto više od 3 godine. I prije  pokretanja turističke agencije, kada smo shvatili da se treba specijalizirati i usavršiti posebnu granu turizma, bavili smo se promocijom u turizmu, organizacijom evenata te turističkim i biciklističkim vođenjem grupa.  Tako se hobi i način života pretvorio u posao.

Usluge koje pružamo su raznovrsne: organizacija izleta i paket aranžmana, turističko vođenje, vođenje biciklističkih i planinarskih grupa, transfer bicikala, najam bicikala i GPS uređaja, osmišljavanje i kreiranje turističkih publikacija, organizacija i promocija sportsko-rekreativnih evenata, oglašavanje destinacija i turističkih proizvoda. Svakom klijentu pristupamo na individualan način čime nastojimo zadovoljiti njihove želje i potrebe. Želimo im ponuditi originalne turističke doživljaje temeljene na jedinstvenim resursima i atrakcijama destinacije.

Želimo staviti naglasak na destinacije koje su vrlo atraktivne, a neopravdano manje posjećene, kao što je planinsko zaleđe Kvarnera – subregija Gorski kotar i Riječki prsten.
Gost traži raznolike sadržaje u destinaciji, a spoj zelenog i plavog na tako malom području idealna je kombinacija za jedinstven doživljaj.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here