Dr. sc. Ivo Lučić je karstolog i novinar koji je svoj znanstveni život posvetio proučavanju Dinarskog krša. Sreli smo ga na edukativnom druženju “Rijeka, ja” na lokaciji Vlaštić na Rječini gdje je održao predavanje.
Imali smo čast i sreću razgovarati s gospodinom Lučićem koji nam je ispričao što je to Dinarski krš, kakav je bio odnos čovjeka prema rijeci nekad i kakav je  danas, kakve iracionalne  strahove nosi stanovništvo koje živi na području Dinarskog krša.

Rječina je dio Dinarskog krša koji se proteže od Udina do Skadarskog jezera zajedno sa Jadranskim otocima uključujući pola Jadranskog podmorja pa sve do sredine Bosne i Hercegovine. Dinarski krš se  smatra najvećim krškim područjem u Europi, a ujedno  je jedan od najvrijednijih u pogledu biodiverziteta.
U podzemlju Dinarskog krša živi na tisuće podzemnih vrsta koje su još u ledeno doba tražile neki ugodniji okoliš za život te su endemi koji postoje samo ovdje. Zašto je  Rječina  zanemarena isto kao i cijeli Dinarski krš, bez obzira na svoju vrijednost i značenje, i još mnogo interesantnih stvari vezanih za Rječinu  ispričao nam je dr. sc. Ivo Lučić pa pogledajte razgovor u cijelosti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here