Povijest broda:

EUTERPE  je izgrađen 1886. godine u brodogradilištu J.L.Thompson & Sons, u gradu Sunderland na sjeveroistoku Engleske. Bio je to veliki teretno-putnički parobrod kojega je  Austrijski Lloyd naručio u vrijeme velike ekspanzije trgovine i pomorskog putničkog prometa. Prostorije za putnike bile su smještene na pramčanom, središnjem i krmenom dijelu, dok su između njih smještena prostrana skladišta za teret. Parobrod je do izbijanja Prvog svjetskog rata plovio na liniji za Levant. Nakon što je izbio rat brod je poslan u raspremu, da bi ga u ožujku 1918. unajmilo Zapovjedništvo pomorskog transporta u Rijeci. U svibnju je brod opremljen, od 25. lipnja brod je zaplovio na dužobalnoj pruzi Rijeka- Boka kotorska.

Parobrod Euterpe u plovidbi

No EUTERPE nije dugo plovio u vojnoj službi. U noći 11. kolovoza 1918. oko 19.45 sati, kada se nalazio oko 1,5 nm zapadno od uvale Dubac na Pagu, torpedirala ga je talijanska podmornica F-7  sa dva torpeda, od kojih je samo jedan eksplodirao. Vrijeme je bilo loše, sa

Talijanska podmornica F7

velikim valovima, a pogođeni brod se brzo naginjao. Na njemu je, osim posade, bilo ukrcano oko tisuću austrougarskih vojnika, koji su bili smješteni u teretnim skladištima preuređenim u improvizirane spavaonice. Eksplozija je zapriječila najkraći izlaz na palubu iz jednog skladišta, iz kojega se uspio spasiti samo mali broj vojnika. Brod je za samo nekoliko minuta nestao sa površine, na kojoj je ostao plivati velik broj brodolomaca. Brodovi pratnje – SMS MAGNET i torpiljarke 55 i 64 spasili su oko 450 ljudi, dok je 453 vojnika i 11 članova posade potinulo s brodom (prema neki izvorima poginulo je 555 vojnika). Potapanje parobroda EUTERPE smatra se jednom  od najvećih pomorskih tragedija koja se dogodila u Prvom svjetskom ratu na Jadranu.


Stanje olupine i ronjenje:

Olupina parobroda EUTERPE počiva na ravnom muljevito-pješčanom dnu na dubini od 79 metara. Spuštajući se na olupinu, pri dobroj vidljivosti već se sa pedesetak metara dubine nazire njegov veliki trup sa velikim pramčanim kaštelom, središnjim i krmenim nadgrađem.

Iznad teretnog grotla

Krma broda je dosta uništena i neki njeni dijelovi leže na dnu oko olupine. Na gornjem dijelu krme je nisko krmeno nadgrađe u kojem je veći prostor nalik na salu restorana i u njega  je moguće zaviriti, ali spuštanje kroz njega na niže palube je nemoguće zbog vrlo velikih naslaga mulja. Iz mulja vire razni predmeti, među kojima se razabiru ostaci tanjura i namještaja. Kroz otvor krmenog skladišta naziru se u unutrašnjosti tri palube sa debelim slojem mulja, koji je najdeblji na dnu skladišta. Krmeni jarbol još uvijek stoji uspravno, ali je njegov gornji dio otpao.

Središnje nadgrađe jako je obraslo školjkama, spužvama i algama, i teško je prodrijeti u njegovu unutrašnjost zbog vrlo debelih naslaga mrtvih školjaka. Te su naslage osobito visoke u bočnim prolazima ispod lijeve i desne strane nadgrađa, da slobodan prostor do stropa iznosi samo 40-50 cm. Prednji dio nadgrađa je djelomice propao u unutrašnjost, vjerojatno kao posljedica eksplozije torpeda koji je eksplodirao nekako u visini prednjeg teretnog skladišta. Mjesto zapovjedničkog mosta još se jedino može prepoznati po ostacima kormilarskog uređaja, drvena konstrukcija nadgrađa ovdje je nestala, a svi predmeti popadali su u unutrašnjost.

Pozicija olupine broda Euterpe na karti

Paluba ispred središnjeg nadgrađa odaje znakove eksplozije torpeda: savijeni limovi i čelične grede svjedoče o njegovoj razornoj moći. Tu je i ulaz u teretno skladište, u kojemu su nastradali austrougarski vojnici. No u skladištu se ne može zamijetiti niti jedan znak koji podsjeća na davnu tragediju – posmrtni ostaci više stotina vojnika, njihovo oružje i oprema  zauvijek počivaju ispod debelih naslaga mulja. Od siline eksplozije, pramčani jarbol se srušio i leži naslonjen jednim dijelom na dno, a drugim na palubu. Pramčano teretno skladište na tri palube također je prazno, u njegovom dnu nazire se samo mulj.

Pramčani kaštel prepun je školjaka i raznobojnih spužvi, no prolazi u njegovoj unutrašnjosti zakrčeni su raspadajućim dijelovima pregradnih zidova i čeličnih profila.

EUTERPE je danas samo jedna od mnogih zaboravljenih masovnih grobnica, nijemi svjedok ratnih zbivanja na Jadranu koju samo rijetko posjećuju ronioci entuzijasti. Radi se o zaštićenom lokalitetu kojega tehnički ronioci mogu posjećivati preko ovlaštenih ronilačkih centara, od kojih su neki na Pagu u blizini lokacije.

Sidreno vitlo

 

VRSTA :                                            Parobrod

IME       :                                          EUTERPE

PRIPADNOST :                                  Austro-Ugarska, kompanija Österreische Lloyd

IZGRAĐEN:                                       1886. J.L.Thompson & Sons, Sunderland, Velika Britanija. Parni stroj trostruke ekspanzije, 2.633 KS, 13,55 čv.

DIMENZIJE  :                                    d=96,54 m, š=11,26 m, v=7,2 m.  2.302 BRT, 1.392 NRT.

POTONUO :                                      11. 8. 1918.

UZROK :                                           Torpedirala ga talijanska podmornica F-7

MJESTO :                                          Zapadno od uvale Dubac na Pagu.

KOORDINATE :                                  44° 36,400’ N,  14° 47,658’ E.

TEŽINA PRONALAŽENJA :                   Lokacija je na otvorenom moru. Potrebna pomoć instrumenata (GPS).

NAJVEĆA DUBINA :                           79  m.

NAJMANJA DUBINA :                         70  m.

STRUJE :                                        slaba, samo povremeno umjerena.

PRISTUP :                                      pristup moguć isključivo brodom (lokacija je na  otvorenome moru).

VIDLJIVOST :                                promjenljiva, povremeno vrlo dobra vidljivost.

ŽIVI SVIJET :                                raznolik život na i oko olupine, na olupini veliki primjerci riba.

ZNANJA I VJEŠTINE :                   samo ronilačke kategorije osposobljene za tehničko ronjenje na dubinama preko 60 m.

POVIJESNA VAŽNOST :                    Postoji. Lokalitet je zaštićen. Ronjenje je dozvoljeno  samo preko ovlaštenog ronilačkog centra, kojih u blizini ima nekoliko.

PODVODNE FOTOGRAFIJE: DRAŽEN GORIČKI

PROČITAJTE PRETHODNU REPORTAŽU DANIJELA FRKE:
TORPEDIRANA TORPILJARKA TA 45 SPICA NA DNU VINODOLSKOG KANALA

   

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here