Za izlet smo odabrali pomalo neobičnu destinaciju. Riječ je o jednom od najljepših kutaka prirode u Hrvatskoj – Kudinom mostu na rijeci Krupi. Nalazi se na samom jugoistočnom rubu Parka prirode Velebit. Krupa je pritoka rijeke Zrmanje, a vodom je na mjestu gdje se ulijeva u nju čak i bogatija vodom. Okoliš rijeke Krupe u području oko Kudinog mosta, a posebice nizvodno izgleda kao savršena filmska kulisa. Stoga ne čudi interes stranih turista, ponajviše Čeha i Francuza koji ovamo dolaze ponajviše u privatnom aranžmanu.
Pristup je donekle dobro označen, planinarske markacije vode od same ceste. Turističkih putokaza na prometnicama baš i nema, što je znak da ovaj kraj tek hvata turistički zalet. Dođete li osobnim vozilom nitko vas ništa ne pita. Kad je riječ o organiziranom prijevozu za grupe, ulaz se naplaćuje.
Iako je kampiranje zabranjeno, zatekli smo nekoliko obitelji sa šatorima kako uživaju. To im prolazi jer se rendžerima baš i ne silazi pješice u dolinu kako bi radili reda.

Voda Krupe nije pretopla ni u kolovozu, no dovoljno je ugodna za kupanje, a to je moguće u mirnom dijelu toka ispod kaskada prije i poslije mosta.

Dva su osnovna orijentira i polazišta prema Kudinom mostu: zgrada stare škole u Golubiću Obrovačkom i manastir Krupa. Mi smo odabrali ovaj prvi; visinska je razlika veća – skoro 300 metara, ali je put tehnički manje zahtjevan. Put od manastira prati tok rijeke Krupe. Kako je kanjon u tom dijelu toka strmiji tako je na nekim dijelovima put osiguran sajlama i klinovima.

Kako doći do Kudinog mosta?

Do Kudinog mosta stiže se cestom koja iz Obrovca vodi prema Gračacu. Kad prođete Zaton obrovački nakon nekoliko minuta vožnje skreće se desno prema selu Golubić Obrovački. Stigavši do njega kod zgrade stare škole skreće se desno i lokalnom cesticom nekoliko stotina metara do njenog kraja. Tu ostavljate auto, i dalje imate dvadesetak minuta pješačenja odonosno silaska u kanjon Krupe. Pogled koji se svakim sljedećim korakom širi dovoljna je nagrada za prevaljeni put.

Rijeka Krupa

Krupa protječe rubovima obronaka jugoistočnog Velebita. Veliki dio korita rijeke je kanjonskog tipa, duboko usječen u kršku, vapnenačku podlogu. Rijeka Krupa svojom ljepotom privlači posjetitelje tijekom cijele godine. U svom toku nanizala je čak 19 slapova. Dugačka je 7 kilometara, a njeni su slapovi među najljepšima u Hrvatskoj. Nizvodno od ušća svega 900 metara dugačke rijeke Krnjeze najljepši je dio toka rijeke Krupe. Na njegovu početku nalazi se Kudin most izgrađen od sedre koja je dio sedrenih pregrada slapa koji se nalazi tik uz most.

Neposredno iznad Kudinog mosta niska je vodenih kaskada. Njihov je šum neprekidno svjedočenje o ljubavi i borbi kamena i vode. Nizvodno od Kudina mosta na Krupi se nalazi cijeli niz kaskada i brzaca.

Njaveća atrakcija je slap Deveterac koji je naziv dobio po devet sedrenih kaskada koje završavaju slapom visine 13 metara.

Krupa je najveća pritoka Zrmanje u koju se ulijeva kod Sastavaka uzvodno od slapa Visoki buk.

 

Kudin most

Kudin most je preventivno zaštićeni spomenik kulture. Izgrađen je u suhozidu, na prijelazu iz 18. u 19. stoljeće.

Most je dugačak 109 metara, prosječne širine 1,5 metara. Sastoji se od 12 lukova od sedre koji se izmjenjuju s kamenitim dijelovima trase, te dva propusta za vodu. Kad Krupa nabuja onda preplavi cijeli most. To je i razlog zašto su se za vrijeme jedne bujice zadnja dva luka mosta urušila. Prirodna zaštita mosta je šaš koji raste s uzvodne strane.

U povijesti je most bio veza između brojnih zaseoka Golubića i sela Žegar na rijeci Zrmanji. Legenda govori o velikoj ljubavi dvoje mladih sa suprotnih obala Krupe. Most je u dva mjeseca izgradio zaljubljeni mladić Kude kako bi sa svatovima došao isprositi svoju djevojku Miliju.
Kao i sve legende, i ova nam pobuđuje maštu. Zato dok prelazite Kudin most pokušajte zamisliti koliko je ljubavi i upornosti ugrađeno u stvaranje ovog vrijednog spomenika kulture.

Zanimljiv je podatak da potomak graditelja mosta još uvijek živi u Golubiću. Miroslav Mišo Veselinović redovito čisti nagomilani šaš i sa sumještanima brine o mostu koliko može.

PROČITAJTE JOŠ: STAZA SEDAM SLAPOVA KRAJ BUZETA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here