Posao pomorca kruh je sa sedam kora – znaju to svi koji žive mjesecima odvojeni od svojih obitelji, rasuti po morima diljem svijeta. Puntar s belgijskom adresom Marino Manzoni godinama je tukao more i izbivao od kuće minimalno 6 mjeseci godišnje. No dolazak njegove kćerkice na svijet sve je promijenio a Marino je presložio prioritete i krenuo u neke nove avanture. One koje će ga, ispostavilo se, odvesti u neke “tateće” vode i povezati ga s očevima diljem svijeta.

Promatrajući obiteljsku dinamiku u svome okruženju ustanovio je da nije jedini otac koji je ostao kod kuće sa svojim djetetom – štoviše, takvih je očeva mnogo i broj im stalno raste – i tu se negdje rodila ideja o sjajnom projektu koji povezuje upravo tate i djecu, kao i očeve diljem svijeta. Rođen je DaddyHood.

Sretan sam što provodim toliko vremena sa svojom djevojčicom koju pokušavam uključiti u sve svoje hobije od kuhanja i sporta do putovanja.

Krenimo od samih početaka. Danas ste full-time tata, ali nije uvijek bilo tako. Naprotiv, bili ste pomorac koji je umalo propustio porod, ali na to nikako nije bio spreman pristati.  

Magistrirao sam brodostrojarstvo u Rijeci te sam u razdoblju od 2006 . do 2020. radio u struci na brodovima diljem svijeta. Iako me ta karijera ispunjavala a posao je bio dinamičan, zanimljiv i vrlo dobro plaćen, iziskivao je odsustvo od minimalno 6 mjeseci godišnje. U opisu tog posla je i nedostatak fleksibilnosti pa sam umalo propustio i porod svog djeteta, što mi se činilo nedopustivo. Čak sam i nakon rođenja djevojčice odradio još jedan ugovor no bilo mi je izuzetno teško biti skype-roditelj. Nakon dugo promišljanja, odlučio sam da napustim posao i ostanem kod kuće sa svojom djevojčicom a supruga se nakon porodiljnog vratila na posao. To je naravno bila zajednička i nimalo laka odluka no imam tu sreću da sam je mogao odabrati. Sretan sam što provodim toliko vremena sa svojom djevojčicom koju pokušavam uključiti u sve svoje hobije od kuhanja i sporta do putovanja.

Prema nekim statistikama postotak očeva koji iskoriste porodiljni dopust u Belgiji i Švedskoj je oko 30% za razliku od Hrvatske gdje je to u 2019. iznosilo ispod 9%.

Iako su vam korijeni u Puntu, stalna adresa ipak je u Belgiji. Kakva je tamo situacija s očevima na porodiljnom dopustu i koliko se razlikuje od hrvatskog prosjeka?

Posljednjih 7 godina živimo u Bruxellesu no vrlo smo često na Krku pošto nam je tu uža i šira obitelj te mnogobrojni prijatelji, a osim toga volimo putovati. U Belgiji imamo prilike svjedočiti ravnopravnijem roditeljstvu među prijateljima te nije neobično vidjeti tatu koji se brine o svom djetetu, no, primjerice u Švedskoj je to još i izraženije.  Prema nekim statistikama postotak očeva koji iskoriste porodiljni dopust u Belgiji i Švedskoj je oko 30% za razliku od Hrvatske gdje je to u 2019. iznosilo ispod 9%. Nedavno sam imao prilike posjetiti Švedsku gdje je očinstvo stvarno naglašeno i gdje sam neprestano sretao tate s dječjim kolicima pa čak i grupe od više tata koji se zajedno sa svojom djecom druže i šeću. U razgovoru s tim tatama jasno je koliko su oni angažirani u svakom aspektu odgoja i sretni što su tako povezani sa svojom djecom što također donosi pozitivne promjene u cijelokupnom društvu. Naša organizacija Daddyhood Europe upravo je zato registrirana u Švedskoj i smatramo da je Švedski model taj koji treba prenijeti na druge zemlje.

Naš ovogodišnji najveći projekt je Dadathlon. Radi se o virtualnom sportskom natjecanju u kojem nije cilj brzina već povezivanje tata s djecom i stvaranje uspomena za cijeli život.

Kada je i kako pokrenut DaddyHood Europe i što on danas sve obuhvaća? Kakav je odaziv ljudi, reakcije tata i djece?

Daddyhood Europe je neslužbeno pokrenut prije otprilike godinu dana nakon što smo moj prijatelj i kolega Thomas i Švedske i ja shvatili koliko u društvu nedostaje potpore za tete, tečajeva, evenata, literature i ostalog sadržaja za tate. Odlučili smo pokrenuti jednu inicijativu kojom bi okupili i podržali tate te time stvorili veću zajednicu. Ove smo godine i službeno registrirali neprofitnu organizaciju kojom želimo promovirati aktivno očinstvo i ravnopravno roditeljstvo na zabavan i kreativan način kroz razne projekte. Naš ovogodišnji najveći projekt je Dadathlon. Radi se o virtualnom sportskom natjecanju u kojem nije cilj brzina već povezivanje tata s djecom i stvaranje uspomena za cijeli život. Odvija se u tri discipline, trčanja koje je započelo u travnju, nastavlja se bicikliranjem u lipnju te završava pješačenjem/planinarenjem u rujnu. Prva je etapa bila iznimno uspješna,  prijavilo se oko 400 tata (te oko 1000 individualaca) iz 24 zemlje diljem svijeta. Primili smo puno pozitivnih reakcija, kako sudionika tako i mama koje su pohvalile inicijativu. Najviše su nas obradovalo preko 150 fotografija, video uradaka i objava na društvenim mrežama koji su dokaz da su se sudionici zbilja potrudili, dobro zabavili i globalno povezali kroz isti cilj, bez obzira na kulturu iz koje potječu. Izuzeto sam ponosan što je više od 20% sudionika bilo iz Hrvatske pa su i neke vrijedne nagrade upravo osvojili Hrvati.

Druga etapa, bicikliranje započinje u nedjelju 20 lipnja i traje tjedan dana te pozivam sve zainteresirane tate da se ohrabre, organiziraju i priključe ovom događanju koje je potpuno prilagođeno potrebama djece i obitelji i usto potpuno besplatno.

Što je ono što nam možete najaviti, kako vam se tate i klinci mogu već ovih dana priključiti?

Osim Dadathlona koji je bitan dio podizanja svijesti o ravnopravnijem roditeljstvu i zdravom načinu života, pokrenuli smo nekoliko FB grupa u kojima okupljamo isključivo tate, nudimo mjesto za iskrenu razmjenu iskustva i trudimo se potaknuti ih na razgovor o djeci, što im iz našeg iskustva ne pada uvijek jednostavno. Čim nam javno-zdravstveni uvjeti budu to dozvoljavali, planiramo te razgovore voditi i uživo kroz razne radionice i kampove za tate i djecu koji će pružati potporu tatama u njihovim namjerama da se dodatno povežu sa svojom djecom a mamama donijeti malo rasterećenja  A oni koji se žele angažirati i uključiti više mogu nam se uvijek obratiti putem emaila (info@daddyhoodeurope.com) ili društvenih mreža Instagrama i Facebooka na kojima smo također aktivni.

Prišapnuli ste mi da radite na tome da DaddyHood kroz jedan veći sportski event dovedete u Hrvatsku, odnosno upravo na naš Krk. O čemu se radi?

Ostvarili smo suradnju s nekoliko različitih organizacija iz područja sporta i civilne zajednice iz više europskih zemalja, od kojih je jedan sportski klub s Krka. Takva vrsta partnerstva nam je vrlo bitna kako bi doprijeli do čim većeg broja ljudi, kako djece tako i odraslih. Zajedno s njima i ostalim partnerima nedavno smo prijavili jedan EU projekt iz područja sporta te bi ukoliko dobijemo projekt, dio sredstava bio upravo namijenjen za jedan veći sportski event na Krku sljedeće godine. Osim promocije otoka Krka, na taj bi način osvjestili javnost o važnosti prenošenja vrijednosti zdravog i aktivnog života sa roditelja na djecu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here