NA CRESU PRONAĐENE TRI ŽIVE PERISKE!

Angela Bradarić s periskom

Na Cresu su u protekla dva tjedna pronađene tri žive periske. To su trenutačno jedine žive periske otkrivene u podmorju tog kvarnerskog otoka.

Najzaslužniji za pronalazak dviju periski kraj Valuna su Jutta i Mario Hofer, austrijski bračni par koji vodi ronilački centar Diving Cres u autokampu Kovačine.

Austrijski bračni par posvećen pronalaženju živih periski na Cresu

Svaku skupinu ronioca koju vode u zaron, Hoferovi upoznaju s projektom „Očuvanje plemenite periske u Jadranu“ te masovnim pomorom periski koji je u proteklih pet godina pogodio Sredozemlje. Roniocima pritom daju upute kako prepoznati perisku te provjeriti je li živa.

Zahvaljujući tome tijekom jednog su nedavnog rekreativnog ronjenja na dubini između 15 i 20 metara ronioci pronašli dvije žive periske koje su udaljene jedna od druge svega 15 metara. Zabilježili su lokaciju, snimili periske i prijavili njihov nalazak.

Potom su u pregled periski stigli ronioci Hrvatskog veterinarskog instituta Željko Mihaljević i Angela Bradarić.

„Ronila sam u morima diljem svijeta, ali ovakvu avanturu nigdje nisam doživjela! S roniocima Hrvatskog veterinarskog instituta krenula sam do lokacije periski u ribarskom brodu po tramontani. Brod lokalnog ribara nije prilagođen roniocima, pogotovo njihovu penjanju natrag na brod, no unatoč tome i neugodnom vjetru željeli smo se uvjeriti kako je riječ o živim periskama. Kad su stručnjaci potvrdili da smo pronašli dvije žive periske, znali smo da nam se sav trud isplatio“, rekla je Jutta Hofer.

Periskama su dana imena Ivan i Denise po roniocima koji su ih prvi uočili.

Jutta i Mario Hofer na Cres dolaze roniti gotovo trideset godina, a otkrića živih periski kruna su njihovih zarona. Na sjeverni Jadran stigli su iz mjesta Stockenboi iz okruga Villach-Land u austrijskoj saveznoj državi Koruška, no budućnost vežu uz kvarnersko podmorje. Svoju posvećenost traženju živih periski doživljavaju kao svojevrsnu zahvalu za sve što im more daje.

Povratak sa zarona tijekom kojeg je potvrđen pronalazak dviju živih periski

„Priča austrijskog bračnog para i creskog stanovništva najbolji je primjer kako se zajednica može uključiti u traženje živih periski. Molimo i druge rekreativne ronioce te ribare da obrate pozornost na morsko dno te da se aktivno uključe u traženje i lociranje živih periski“, kazala je Angela Bradarić koja je s Nenom Starčićem, vlasnikom ronilačkog centra Subseason iz Malog Lošinja, živu perisku nedavno pronašla u brodogradilištu Cres. Tamo je postavljen kolektor za ličinke periski kako bi se periske mogle uzgojiti u kontroliranim uvjetima te vratiti u prirodu.

Uz Angelu Bradarić i Željka Mihaljevića u terenskoj je ekipi Hrvatskog veterinarskog instituta epidemiolog Miroslav Benić.

Na projektu „Očuvanje plemenite periske u Jadranu“ Hrvatski veterinarski institut surađuje s Javnom ustanovom More i krš i Javnom ustanovom Nacionalni park Brijuni. Projekt je sufinanciran sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a njegovu provedbu koordinira Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja.

Željko Mihaljević, Mario Hofer, Jutta Hofer i Angela Bradarić

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here