Regata tradicijskih barki u Lovranu

Lovran – Po lijepom i sunčanom subotnjem danu, uz početnu bonacu, zbog čega je uslijedila odgoda starta, natjecatelje je obradovao iščekivani maestral koji je omogućio da se na morskoj pučini ispred lovranske rive uspješno održi ovogodišnja 12.regata tradicijskih barki na jedra za Trofej “Nino Gasparinic”. Uz veliki trud i zalaganje članova lovranske Udruge “Naš Lovran – Lovrana nostra ” – sekcija “Lovranska lantina ” uspješno je organizirano natjecanje na kojem je nastupilo do sada rekordnih 28 posada drvenih barki na jedra.

Osim domaćih ljubitelja tradicijskih barki s područja Lovrana nastupili su i natjecatelji iz Opatije, Krka, Selca, Mošćeničke Drage, Fažane, Rovinja, Malog Lošinja i Malinske. S vremenskim odmakom starta u ranim poslijepodnevnim satima jedrilo se “u trokut” u duljini od oko milje i pol koju s obale sa zanimanjem pratili mnogi turisti i zaljubljenici u ovu vrstu tradicijskih barki na jedra. Nakon uspješno odrađena tri plova sve su posade se vratile u lovransku luku na nastavak svečanosti uz zajedničko druženje svih članova posada. Na prigodnoj svečanosti na lovranskoj rivi predsjednik ” Lovranske lantine” Ivica Grbac najuspješnijim posadama uručio je medalje za ostvareni plasman.

Iz lovranske luke otisnulo se 28 drvenih barki na jedra

U kategoriji “kvarnerski guc” nastupilo je devet barki, a prvo mjesto je osvojila barka OP336 naziva ” Frane” s lovranskom posadom Dino Mišćenić i Branko Marinović, drugo mjesto osvojila je barka MD335 kormilara Roberta Mohovića iz Mošćeničke Drage i treće plasirana barka OP33 naziva “Mularija” u kojoj se nalazila najmlađa posada sastavljena od mladih jedriličara JK”Istra” Lovran u sastavu Frane Šijan , Hannah Stipanić i Nikola Knežević.

Od najmlađih do najstarijih , svi zajedno su zaplovili po dugo čekanom maestralu

U natjecanju barki tipa “lovranski guc” nastupilo je osam barki, a najbolji rezultat i prvo mjesto osvojila je barka CS1655 s kormilarom Ivicom Grbcem iz Lovrana, drugi je bio Feruccio Brubnjak s barkom OP1426 ispred opatijske posade barke OP251 “Nono Šime” kormilara Gordana Pošćića. Među barkama tipa “batana” nastupile su dvije barke, a prvo mjesto je osvojila “Regina” iz Rovinja s kormilarom Enniom Cherin ispred fazanske batane oznake PU158 kojom je kormilario Lucijan Sošić. Barke tipa “gajeta” bile 3 , a prvo mjesto je pripalo Miljenku Milohniću iz Krka s barkom oznaka KK2000 ispred drugo plasirane novoobnovljene barke “Maretin” oznak OP3871 s kormilarom Željkom Darišićem iz Lovrana i barke MD564 naziva ” Sv. Andrija” kojom je kormilario Igor Knapić iz Mošćeničke Drage. Barki tipa “pasara” bilo šest, a prvo mjesto osvojila je barka OP231 s kormilarom Maurom Tessitori iz Lovrana , drugi je bio kormilar Goran Franulović iz Malog Lošinja s barkom ML652 “Bambuja” a treći je Lovranac s ovogodišnjom obnovljenom barkom OP182 kormilara i vlasnika Maria Bassana.

Na svečanosti je dodijeljeno priznanje za očuvanje tradicijske brodogradnje i radu Udruge “Lovranska lantina ” Edvardu Primožiću te Gianfrancu Sirotnjaku. Ovogodišnje dvodnevno izdanje posvećeno očuvanju tradicijskih barki u Lovranu započelo je dan ranije, 18.lipnja, smotrom osam lovranskih drvenih tradicijskih barki na pristaništu. Tom prihodom izvršena je njihova precizna izmjera i fotografiranje s posadama. To će biti dokumentirano i pohranjeno u budućem virtualnom muzeju tradicijskih barki što se uskoro planira sprovesti u djelo.

Nastavljeno je spuštanjem u more obnovljenog “lovranskog guca” iz 1945.godine naziva “Maretin” čija je vlasnica Ivanka Mladenić iz Viškova, a koji je obnovljen sredstvima europskog projekta “Arca Adriatic”. Pohvalno je da je istog dana spuštena u more obnovljena “pasara” sto je izrađena 1931. godine, a koju je samostalno obnovio vlastitim sredstvima Mario Bassan iz Lovrana. U predvečerje istog dana na lovranskoj rivi organizirane su dvije ogledne radionice u kojima je Željko Petričić prezentirao izradu kormila i argole , te učenici Srednje brodograđevne tehničke škole iz Rijeke prikazali kako se priprema barka za obnovu. Održavanje ovogodišnjeg natjecanja Trofeja “Nino Gasparinic ” svojim sponzorstvo pomogle su brojne tvrtke i obrtnici s područja Lovrana i okolice.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here