S dolaskom ljetnih temperatura istovremeno imamo želju za laganim i osvježavajućim “ljetnim” jelima. Tikvica je upravo jedna takva  namirnica, a moguće je pripremiti ju na bezbroj načina.

Sad su nam stigle na tržnice i zadržati će se još dugo nakon ljeta; mada ih možemo dobaviti tijekom cijele godine – za mene je tikvica baš pravo ljetno povrće.

Odmalena su se te tikvice pohale, pa radile polpete, juhe, neizostavne su na roštiljima, u laganim maneštricama, a odnedavno i jako popularne kao zamjena za tjesteninu. Spiralno naribane u formi špageta – “zoodles”, kako ih nazivaju, pokazale su se jako zahvalne ako želimo izbjeći gluten i skinuti koju kilu.

Mnogi će ih oguliti prije kuhanja, no smatram da je to velika šteta, upravo je u kori sav taj svijet aroma i okusa, koji tikvicu čine omiljenom namirnicom.

I upravo zbog tog njenog blagog okusa, tikvicu možemo ukomponirati ali baš uz svaku namirnicu, te na taj način i svako jelo učiniti prozračnijim.

Bulgur sa tikvicama i kozicama

Ovaj put smo za vas iskombinirali tikvice i kozice, što je idealna kombinacija za rižote, tjestenine, a složili smo ih uz bulgur u vidu jedne tople cjelovite salate, nakon koje se dugo zadrži osjećaj sreće i ispunjenja. I tu upravo dolazi bulgur na scenu, baš nekako zahvalna zamjena za rižu , lagan i prozračan koji isti tako trpi sve okuse kao i tikvica. Kod nas nije tako učestala namirnica u jelima, ali vjerujte mi, jednom kad ga krenete pripremati postaje neizostavan u laganim jelima. A da ne pričamo o prednosti brzine pripreme, jer za manje od pola sata imate fantastičan ljetni ručak.
Zato krenimo :

BULGUR S TIKVICAMA – SASTOJCI : 2 tikvice, 200 g bulgura, češnjak, ružmarin, 300 g repova kozica, maslinovo ulje extra vergine, sol i papar, dimljene chipotle papričice

PRIPREMA :

  1. skuhajte bulgur u posoljenoj vodi dok ne omekša 15-tak minuta
  2. tikvice narežite na tanke trake , te ih kratko okrenIte na tavi sa svih strana dok malo ne omekšaju, posolite i popaprite i dodajte malo usitnjenog češnjaka
  3. prethodno marinirane kozice s ružmarinom i dimljenim chipotle papričicama, nakratko okrenite na tavi, posolite i popaprite
  4. sve tri namirnice ukomponirajte zajedno, ja ih volim lijepo servirati jer su jako privlačne namirnice

POGLEDAJTE I PROČITAJTE PRETHODNI RECEPT SRĐANE JEVTIĆ:

KROSTATA OD TREŠANJA I FRAGIPANE KREME

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here