Planinsko zaleđe Novog Vinodolskog neobičan je kraj. Blizu je mora, pomalo se približava Gorskome kotaru ali ipak nekako više “miriše” na Velebit. Lokalna turistička zajednica izvrsno je uredila staze i obogatila ponudu atrakcijama poput Nebeskih labirinata, uz poznatu stogodišnju Staklenu kapelicu. Također je uređen i niz vidikovaca pod nazivom “Oči Vinodola” koji se svi nalaze neposredno uz lokalne ceste. A svakako vrijedi isprobati i ponešto od gastronomske ponude Lovačkog doma u Luci Krmpotskoj.
.
Staza prema Crnom vrhu
.
Jedna od laganih cjelodnevnih tura može započeti nakon kave u Lovačkom domu. Dobro obilježenim stazama pomalo se kroz lijepu bukovu šumu uspinjemo obroncima Crnoga vrha sve do stjenovitog vrha. Pogled se širi na sve strane a posebno su atraktivne Kolevratske stijene, koje ipak zaslužuju poseban dan za posjet.
Spuštamo se nazad u podnožje Crnoga vrha i nastavljamo dalje laganom stazom na drugi današnji cilj – vrh Kolevrat. To je pitoma, široka travnata padina s prekrasnim vidicima na cijeli Kvarner. Tu vrijedi počinuti sat vremena.
.
Pogled s Kolevrata
Kad se dovoljno nauživamo pogleda s Kolevrata moramo ga ipak napustiti jer nas čeka atrakcija koju ne smijemo propustiti. Namjerno smo tempirali posjet Staklenoj kapelici i Nebeskim labirintima za kasno poslijepodne, iz dva razloga: u to doba dana dobro je da smo na sigurnom, bliže civilizaciji. A možda još važnije – sunčeve zrake pred zalazak daju dodatnu čar toj lijepo projektiranoj i još ljepše izvedenoj cjelini.
.
Jedan od deset Nebeskih labirinata
Nakon što smo se opustili u jedinstvenom meditativnom okruženju do zalaska Sunca (i još malo duže), vrijeme je da se vratimo zemaljskim užicima. Za to će se pobrinuti osoblje Lovačkog doma u Luci Krmpotskoj.
.
AUTORI FOTOGRAFIJA: DAVOR BANIĆ, SANDRO VESTIĆ i STEFAN SIMOVIĆ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here