ISTRAŽITE RUŽIČASTA VINA KVARNERA ZA PRAVO LJETNO OSVJEŽENJE

Ružičasta vina Kvarnera prava su riznica i bogatstvo okusa koja će u ljetnim mjesecima zasigurno osvojiti zahtjevno eno – gastronomsko tržište. Iako vinska regija najpoznatija po autohtonim vinskim sortama žlahtini, belici, jarboli, gegiću i sansigotu od kojih se rade vrhunska, lagana, ljetna, pitka vina, regija koja je s 50-tak tisuća boca pjenušca u samom vrhu proizvodnje u Hrvatskoj, ništa manje vrijedno nije za spomenuti i ružičasta vina Kvarnera.
Izuzev međunarodnih monosortnih i kupažiranih ružičastih vina vinskih sorti cabernet sauvignona i merlota, Kvarner se ponosi i ružičastim vinima od autohtonih sorti trojšćine i sansigota, ali i kupaža autohtonih sorti brajdica, debeljan, kamenina, sansigot. Članovi Udruženja Vina Kvarnera koji proizvode ružičasta vina su Eko selo Selce, Vinska kuća Pavlomir, Estate Winery Katunar, OPG Kuća vina Ivan Katunar, Gospoja, Vinarija Šipun, Poljoprivredna zadruga Vrbnik, Vinarija Nada i Boškinac.

 

Najmlađa kvarnerska vinarija Eko selo Selce proizvodi Grand Village Estate Rose, suho ružičasto vino napravljeno od autohtone kvarnerske sorte sansigot. Ugodnih voćnih nota maline i šumske jagode s dozom delikatne mineralnosti, te odličan balans između kiselina i šećera čini ovaj rose osvježavajućim i spremnim za uživanje u ljetnim mjesecima. Fantastično se sljubljuje s jelima poput pašte ili rižota s morskim plodovima i šparogama. Može se nabaviti u vinariji koja je smještena između Selca i Novog Vinodolskog.

Vinska kuća Pavlomir proizvodi ružičasto vino Ružica Vinodola od sorte cabernet sauvignon koji se zbog specifičnosti pozicije ističe svojom svježinom i jasnim voćnim jagodastim notama. Ovo je ružičasto vino, berba 2020., ocjenjeno, kao jedini u svojoj kategoriji, zlatnom medaljom na ovogodišnjoj Vinistri 2021. Fantastično se sljubljuje s laganim toplim predjelima poput rižota s plodovima mora, a može se poslužiti i kao aperitiv. Vinska kuća Pavlomir proizvodi klasičnom metodom fermentacije u boci vrhunski ružičasti pjenušac Ružica Vinodola također od sorte cabernet sauvignon. Vina se mogu nabaviti u vinariji u Novom Vinodolskom ili u prodavaonici u Crikvenici.

Estate Winery Katunar proizvodi ružičasto vino Opolo od sorte plavina, a ideja vina je upotpuniti prazninu između bijelih i rujnih vina. U vinu se prepoznaju diskretni mirisi i okusi crne trešnje, crne masline kave, licitara, meda, kože, začina i prženih orašastih plodova. Preporuka je servirati ovo vino uz gregadu, marinadu, paštete ili karpačo od ribe i mesa. Može se nabaviti u vinariji u Vrbniku.

Kuća vina Ivan Katunar proizvodi rosé Ivan Katunar u kojem je kupažirano 60% merlota i 40% cabernet sauvignona, a ujedno je ovaj rosé najnagrađivanije ružičasto vino Kvarnera s prestižnom nagradom s International Rosé Championship 2021 – Rose Ivan Katunar 2020 Kuće vina Ivan Katunar ocijenjen je srebrnom medaljom. Zreo i mekan, polusuh rose, srednjeg tijela s aromatikom kandirane jagode, malo ušećerene korice mandarine, te suhog lista mente. Fine kakvoće okusa, harmoničan i topao. Zbog svoje mekoće izuzetno iskoristiv pri uparivanju sa hranom srednje teksture. Preporučena temperatura serviranja od 10 do 12 stupnjeva Celzijusa u čaši tulipan oblika. Ugodno i osvježavajuće vino primjereno je za konzumaciju uz jela od morskih plodova i sezonskog povrća. Iskričavo kristalno bistre i svijetlo ružičaste boje u skladu su sa sortom, tehnologijom i dobi vina. Mirisom je diskretno, ali dovoljno jako iskazano s dosta voćnosti. Finog kiselkastog okusa, polusuho i dobro zaobljeno. Prijedlog za serviranje: odličan kao aperitiv, uz morske delicije, uz mediteransku kuhinju. Može se nabaviti u vinotekama Kuće vina Ivan Katunar u Vrbniku, Puntu i Crikvenici.

Obiteljska poljoprivredna zadruga Gospoja proizvodi rosé Gospoja koji nastaje od kupaže crnih sorti od kojih prevladava brajdica i lagano je ljetno vino s iskričavim svježim mirisima svježeg voća. Preporučljivo ga je servirati uz razne deserte. Može se nabaviti u Vrbniku u Vinotelu Gospoja te u vinotekama u Vrbniku, Rijeci i Crikvenici.

Vinarija Šipun jedina proizvodi ružičasto vino autohtone kvarnerske vinske sorte trojšćina Rosé Šipun koji je ocjenjen kao najbolji rosé Istre i Kvarnera prema ocjenjivanju Dobre hrane za berbu 2019 godine. Ružičasto vino od trojšćine karakteriziraju voćne arome dinje, lubenice, breskve i maline, te lijepa trajnost. Ovo ružičasto vino se može poslužiti kao aperitivno vino i sljubiti sa školjkama, pršutom, salatama s morskim plodovima i uz pržene inćune. Može se nabaviti u vinariji na Vrbniku.

Poljoprivredna zadruga Vrbnik proizvodi tradicionalnom metodom fermentacije u boci pjenušac Valomet Rosé prerađen bez maceracije od crnih autohtonih sorti vrbničkog polja brajdice, sansigota, kamenine i debejana. Valomet Rosé blagog je voćnog bukea, na okusu meko i pitko bez oštre kiselosti. Preporuka je servirati ga kao aperitiv ili digestiv na 7 do 9 stupnjeva. Pjenušac se može nabaviti u vinariji u Vrbniku.

Vinarija Nada proizvodi ružičasto vino Sw. Nadalija koji je nastao kupažom autohtonih kvarnerskih vinskih sorti brajdice, debeljana, kamenine i sansigota. Izuzetno svježe vino sa istaknutim notama svježeg bobičastog voća sjajno se sljubljuje uz kvarnerske morske specijalitete. Može se nabaviti u vinoteci na Vrbniku.

Vinarija Boškinac proizvodi monosortni rosé Boškinac vinske sorte merlot koji je proizveden klasičnom metodom i odležao godinu dana na kvascima. Vrlo je lagan, aperitivan sa aromama svježeg crvenog voća i crvenog cvijeća. Preporuka je servirati ga uz lagana jela, ribe i školjke, ali i kao aperitiv, a može se nabaviti u vinariji na Pagu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here