„If life gives you limes, make a Margarita“
-Jimmy Buffet-

Mnogi od nas mogu posvjedočiti o nuspojavama koje su prouzročile lude noći uz Tequilu – meksičko nacionalno piće, spravljeno od biljnog soka plave agave ili agave tequilana weber.

Trik leži u prepoznavanju prave boce kako bi izbjegli glavobolju drugog dana. Birajte samo tequile od 100 posto agave, pijte odgovorno i u sigurnim ste rukama ovog prekrasnog destilata sa stoljetnom tradicijom i turbulentnom poviješću.

Ne možemo govoriti o tequili a ne spomenuti Margaritu. Ona je danas jedan od, ako ne i najpopularniji koktel u svijetu, a statistika procjenjuje da se u SAD-u svakog sata naruči oko 185 000 Margarita.

Nitko zapravo ne zna kako je nastala margarita. Kao što to obično biva s pričama o nastanku koktela, i o povijesti margarite kruže brojne priče.

Najraniji izvori datiraju iz 1938. godine iako se 1937. godine, u knjizi Cafe Royal Cocktail Book pojavljuje koktel Picador, s istim sastojcima i omjerima kao i Margarita.

Najvjerojatnije su Margarita i Picador osmišljeni neovisno jedan o drugom kao varijacija na Sidecar koktel koji sadrži brandy/cognac, sok limuna i liker od narančine kore.

Prvi recept za Margaritu, objavljen je 1953.godine u magazinu Esquire i od tada je ovo piće postalo najpopularniji koktel u SAD-u.

Drugi vjeruju da je prvi put spravljena za američku glumicu Marjorie King koja je bila alergična na gotovo sva žestoka pića osim tekile, da je Margarita, španjolska verzija njezinog imena.

Treća priča govori da je margarita nastala u jednom baru u Tijuani, gradu na granici između Meksika i SAD-a, čiji je vlasnik Henry Madden pogreškom uzeo bocu tekile umjesto konjaka pri pravljenju koktela Daisy (Tratinčica). Preveo je Daisy na španjolski i dobio Margaritu.

Vratimo se na Margaritu. Za nju će vam trebati svijetla ili blanco tequila (Preporučamo 100% agave), svježi sok limete, te liker od naranče (Triple sec, Curacao, Cointreau ili Gran Marnier).

Koktel Margarita – sastojci:

-Tequila Blanco 50 ml
-liker od naranče 20 ml
-svježi sok limete 30 ml
-šećerni sirup – 10 ml
-sol – rub čaše
-dekoracija – kriška limete

Dodajte sve sastojke u šejker s ledom i promiješajte 10-15 sekundi. Procijedite u ohlađenu coupe čašu, na kojoj ste prethodno napravili rub od soli (po želji).

Salud!

POGLEDAJTE JOŠ: CUBA LIBRE – KLASIK SVAKE KOKTEL KARTE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here