Na putu prema mjestu Vrh na otoku Krku prolazeći kros selo Salatići spuštamo se prema velikom poljoprivrednom zemljištu usred kojeg nas lijepa bijela cesta vodi do jednog visokog zdanja koje se sastoji od dvije građevine, potpuno obrasle u bršljan i razno drugo raslinje.
Alan Žic doveo nas je do Kaštela Salatić. Zaista impozantna građevina budi znatiželju. Kako su ti ljudi živjeli? Vidi se da je to morao biti plemenitaški posjed. Oranice oko njega su uglavnom obrađene, a pored samog kaštela nalazi se zdenac koji dobiva vodu iz podzemnih izvora.
Iako smo Kaštel Salatić obišli u vrijeme kada je bilo prilično suho, zdenac je bio prepun vode. Za pretpostaviti je da
je upravo to razlog zašto se kaštel nalazi točno ovdje – usred
plodne doline.

Žic nam objašnjava da u dostupnoj literaturi o ovom misterioznom zamku nema ničeg opipljivog. Giorgolo u knjizi ‘Veglia e i suoi cittadini’ bez citiranja izvora tvrdi da je riječ o posjedu krčkog plemića Loredana Balbija, čiji su nasljednici nakon njegove smrti 1931. imanje prodali nekom Vršaninu koji se vratio iz Amerike.
Evo i priče koju Žic navodi u svojoj knjizi iz obiteljske predaje Josipa Markovića koji tumači da je kaštel bio ruševina već početkom 20. stoljeća:
“Krov se još držao, barem na onom manjem objektu desno jer mi je djed pričao da su ga
upotrebljavali kao štalu. Iza štale je bilo guvno, sad je sve zaraslo.
Moj djed je kupio petinu imanja 1921. godine, novcem koji je zaradio u Americi. Nasljednici dvorca i imanja sve su prodali. Osim mog djeda
bilo je još pet kupaca. Svi su oni tamo obrađivali zemlju, ali već tada više nitko tamo nije živio.
Govorilo se da je jednom davno taj
posjed kao nagradu za sudjelovanje u nekom ratu dobila jedna krčka plemenitaška obitelj. Djed mi je pričao da je tamo još bio veliki
kameni stol, koji je imao ugrađene rešetke u sredini. Oni bi
navečer sjeli, ćakulali i pušili i ta rešetka bi im služila kao pepeljara. Stol je onda netko odnio i na kraju je završio ugrađen pred lijevim ulazom crkve u Vrhu, gdje ga se i sada može vidjeti.”

Vrlo pristupačno mjesto, a iako blizu naselja doima se pusto poput neke
filmske scenografije. Svakome tko se nađe u blizini preporučio bih da
posjeti ovo čarobno mjesto.

PROČITAJTE JOŠ: LIZER – MJESTO DAVNO PREKINUTOG ŽIVOTA

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here