BICIKLISTIČKE STAZE – PUTEVIMA FRANKOPANA

Uspon starom karolinskom cestom

RUTA: Bakar – Kraljevica – Križišće – Ružić Selo – Hreljin – Bakar

Bakar, drevni grad i luka, mjesto gdje se Sredozemno more najdublje uvuklo u europsko kopno, smatra se jednim od najstarijih gradova na sjevernom Jadranu s dugom i bogatom poviješću. Osim Rimljana, svoj su dubok trag ostavili i Frankopani o kojima možete saznati više ukoliko se odlučite na biciklističku rutu Putevima Frankopana.

 

Za startnu točku preporučamo najatraktivniju građevinu u Bakru – srednjevjekovnu utvrdu Kaštel koja je nastala početkom 16. stoljeća kada je ta frankopanska utvrda dodatno ojačana i utvrđena zbog prijetnje turske opasnosti. O tome svjedoči i glagoljski natpis iz 1530. godine uklesan na gornjem dijelu kamene vratnice ulaznih vratiju. Ova monumentalna i impozantna građevina u obliku kakvom je danas vidimo potječe, nakon raznih pregradnji, iz 18. stoljeća. Od frankopanskog Kaštela se najprije spustite do rive u centru Bakra, opskrbite se nadaleko poznatim bakarskim baškotom i krenete s laganim usponom prema Jadranskoj magistrali u smjeru Kraljevice.

Nakon početnog uspinjanja slijedi 5 kilometara položenog terena uz samu obalu Bakarskog zaljeva. Na samom ulazu u Kraljevicu skrećete desno i spuštate se do šetnice koja će vas dovesti do još jednog zdanja moćnih Frankopana – dvorac Nova Kraljevica u kojem se nalazi i posjetiteljski centar. Dvorac je 1651. godine počeo graditi Petar Zrinski dok se za luksuzni dojam unutrašnjosti vjerovatno pobrinula Katarina Frankopan. Od dvorca Nova Kraljevica ruta vas vodi do Starog grada Zrinskih u samom centru Kraljevice. Sastavni dio kompleksa je i crkva Svetoga Nikole, sagrađena kao kapelica još 1471. godine za vrijeme Martina Frankopana.

Stara Karolinska cesta

Nakon predaha u “kraljevskoj luci” nastavljate preko Šmrike do Križišća – naselja u zaleđu Kraljevice u kojem se nalazi čvorište puteva prema Krčkom mostu, Crikvenici, Triblju, Hreljinu i Fužinama po trasi stare Karolinske ceste. Upravo po tom dijelu nekad jedine prometnice koja je povezivala unutrašnjost Hrvatske s Kvarnerom nastavljate istraživanje Frankopanske baštine. Pred vama je 6 kilometara makadamskog uspona do najviše točke u Ružić Selu.

Hreljinska gradina

Slijedi vam lagani spust do Hreljinske gradine – ostataka srednjovjekovnog grada Hreljina koji se ponosito uzdiže na visokoj strmoj litici iznad Bakarca. U srednjem vijeku stari grad Hreljin bio je istaknuto stambeno, trgovačko, obrambeno i upravno središte, a prvi spomen datira iz 1225. kada je hrvatsko-ugarski kralj Andrija II. Vinodolsku knežiju, u sklopu koje se nalazio i Hreljin, darovao Frankopanima. Od Gradine se preko Hreljina spuštate do Meje i odmah nakon što prođete ispod autoceste zastanite kod Bakarskih prezida.

Bakarski prezidi

Naime, vinogradarstvo i vinarstvo bakarskom području imalo je vrlo dugu tradiciju i bavljenje tim djelatnostima mnogim je generacijama Primoraca osiguravalo materijalnu osnovu života. Međutim, osnovni preduvjet za uzgoj vinove loze jest zemlja, kojom ovaj kraj oskudijeva te su ljudi ovoga kraja krenuli u izgradnju kamenih prezida koje su punili zemljom. Kamen vapnenac zadržavao je zemlju i vlagu što je omogućavalo uzgoj loze od koje se pravilo nadaleko poznato pjenušavo vino Bakarska vodica. Nakon predaha i druženja s Bakarskom vodicom, slijede još 3 kilometra spuštanja do centra Bakra gdje i završava ova tura.

Startna točka: Bakar (riva)
Ciljna točka: Bakar (riva)
Dužina km: 33 km
Ukupni uspon m: 900  m
Najviša točka m: 540  m
Najniža točka m: 0 m
Fizička zahtjevnost: 3/5
Podloga:  20 % makadam, 70 % asfalt
Kategorija: Trekking

LINK za download GPS traga:
https://www.bikemap.net/en/r/5463861/

(autor fotografija: Bojan Šenkinc, Promotiv Travel Outdoor)


 

Promotiv Travel Outdoor je turistička agencija specijalizirana za programe aktivnog odmora, posebice biciklističke i pješačko-planinarske programe, a na tržištu djelujemo nešto više od 3 godine. I prije  pokretanja turističke agencije, kada smo shvatili da se treba specijalizirati i usavršiti posebnu granu turizma, bavili smo se promocijom u turizmu, organizacijom evenata te turističkim i biciklističkim vođenjem grupa.  Tako se hobi i način života pretvorio u posao.

Usluge koje pružamo su raznovrsne: organizacija izleta i paket aranžmana, turističko vođenje, vođenje biciklističkih i planinarskih grupa, transfer bicikala, najam bicikala i GPS uređaja, osmišljavanje i kreiranje turističkih publikacija, organizacija i promocija sportsko-rekreativnih evenata, oglašavanje destinacija i turističkih proizvoda. Svakom klijentu pristupamo na individualan način čime nastojimo zadovoljiti njihove želje i potrebe. Želimo im ponuditi originalne turističke doživljaje temeljene na jedinstvenim resursima i atrakcijama destinacije.

Želimo staviti naglasak na destinacije koje su vrlo atraktivne, a neopravdano manje posjećene, kao što je planinsko zaleđe Kvarnera – subregija Gorski kotar i Riječki prsten.
Gost traži raznolike sadržaje u destinaciji, a spoj zelenog i plavog na tako malom području idealna je kombinacija za jedinstven doživljaj.

PROČITAJTE JOŠ: BICIKLISTIČKE STAZE – BICIKLOM UZ GACKU

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here