MTB-655 pripadao je Britanskoj ratnoj mornarici. U ožujku 1945. zatekao se na ratnim zadatcima na Jadranu.

Torpedni čamac tipa Fairmile D isplovljava iz Komiže na zadatak

Povijest broda MTB-655:

Savezničke snage na otoku Visu

Koncem 1943. godine, nepuna dva mjeseca nakon kapitulacije Italije, njemačke su snage zauzele cijelu jadransku obalu osim otoka Visa i Lastova. Radi obrane Visa, Saveznici su preko luka Bari, Monopoli i Manfredonia u južnoj Italiji stalno slali pomoć partizanima u

MTB-655

naoružanju, hrani, odjeći, obući i lijekovima, tako da je obrana Visa stalno jačala. Početkom 1944. godine na Visu je boravilo preko 1.000 savezničkih vojnika, uglavnom Britanaca, a u Komižu je prebazirao i dio britanskih obalnih pomorskih snaga. Te snage sastojale su se od torpednih čamaca i motornih topovnjača koji su noću odlazili u akcije i napadali njemačke konvoje uzduž dalmatinske obale. U svibnju je na Visu izgrađen i aerodrom, pa je otok postao odskočnom daskom za brojne napadne akcije partizana i savezničkih komandosa na okolne otoke.

Pod stalnim pritiskom partizana Nijemačke se snage koncem 1944. povlače iz južne i srednje Dalmacije pa baza britanskih obalnih snaga iz Komiže seli na sjever na otok Ist, a zatim u Zadar, odakle britanski torpedni čamci i motorne topovnjače napadaju njemačke brodove sve sjevernije, zalijećući se noću čak do Tršćanskog zaljeva.

 

MTB 655 na patrolnoj vožnji

Na jednom od takvih zadataka, tri torpedna čamca isplovila su predvečer 21. ožujka 1945. iz Zadra na patrolnu vožnju do istočne obale Istre. Zapovjedni brod bio je MTB 655 kojim je zapovijedao 21-godišnji poručnik Derrick Holden-Brown. Tijekom noći nisu susreli nikakve neprijateljske brodove pa su u ranim jutarnjim satima krenuli put Zadra kako ih ujutro ne bi na moru iznenadili njemački avioni. Plovili su putem za kojega su vjerovali da je siguran od mina, njihovog najvećeg podvodnog neprijatelja. Nijemci su, naime, položili nekoliko tisuća mina u sjevernom Jadranu kako bi zapriječili prilaz Kvarneru i lukama na istarskom poluotoku, no Saveznici su se partizanskim vezama domogli karte sa ucrtanim minskim poljima. Kada se crta bojišta pomaknula prema sjeveru, početkom 1945. godine Nijemci su dodatnim minskim poljima zapriječili i područje Kvarnerića, o čemu Saveznici nisu imali podataka.


Havarija u minskom polju

Za vrijeme vožnje, Derrick je drijemao na mostu naslonjem na vrata koja su vodila u kabinu, dok je stražu na otvorenom zapovjedničkom mostu držao prvi časnik stojeći uz kormilara.

Pozicija olupine MTB-655

Iznenada je odjeknula strahovita eksplozija, od koje je čitav srednji dio broda odletio u zrak kao da je od papira. Kada se razišao dim od eksplozije, na površini su još plutale pramčana i krmena polovica broda, a iz razbijenih spremnika po površini mora razlilo se gorivo koje se odmah zapalilo. Derrick, još posve nesvjestan svega što se događalo oko njega, našao se u hladnome moru, boreći se sa valovima usprkos slomljene noge. Ostaci torpednog čamca ubrzo su potonuli, a njega, kao i veći dio posade, spasili su ostali čamci no sedmorici članova posade nije bilo traga. Vjerojatno su stradali u eksploziji ili u požaru koji se zbog vjetra brzo širio. Preživjeli su prebačeni u Zadarsku bolnicu gdje im je pružena potrebna njega.

Potonuli torpedni čamac MTB 655 pripadao je klasi velikih torpednih čamaca tipa “Fairmile D”.

Dvocijevni top Twin Oerlikon

Bio je dugačak 20 m, širok 6 m, sa gazom od 1,4 m. Imao je istisninu od 105 tona, pokretala su ga četiri 12-cilindrična benzinska motora Packard od 1.250 KS, opremljena turbo-kompresorima. Najveća brzina iznosila je 32 čvora, a autonomija mu je iznosila 506 nautičkih milja. Naoružan je bio jednim topom kalibra 40 mm u kupoli na pramcu, dva dvostruka mitraljeza kalibra 12,7 mm u kupolama sa svake strane zapovjedničkog mosta, dva dvocijevna topa tipa Oerlikon kalibra 20 mm ka krmi te sa dvije torpedne cijevi. Bio je opremljen radarom i hidrofonom za otkrivanje podmornica.

 

Stanje olupine i ronjenje:

Pozicija olupine nalazi se točno usred Kvarnera, otprilike na sredini između Ližnjana u Istri i uvale Martinšćica na Cresu. Dubina je 52 metra, olupina se uzdiže samo nekoliko metara iznad dna pa se može locirati samo dobrim grafičkim dubinomjerom.  Glavni dijelovi olupine razmaknuti su pedesetak metara pa je za obilazak oba najveća dijela potrebno planirati dva ronjenja.

Ostaci ribarske mreže omotane oko topova

More je u gornjim slojevima uobičajeno bistro, no na nekih četrdeset metara vidljivost se obično naglo smanjuje, a pri dnu iznosi samo nekoliko metara. Spuštajući se prema dnu u mutnom sloju mogu se razaznati neki pravilni tamni predmeti, između kojih okomito uvis vire  dvije cijevi omotane u razderanu ribarsku mrežu. Gusta jata sa tisućama sitnih riba obavijaju olupinu i razmiču se tek kad se posve približimo. Drvena paluba leži nagnuta pod kutem od nekih tridesetak stupnjeva. Pri slaboj vidljivosti orijentacija je teška. Pričvršćen na palubi sa cijevima usmjerenim prema površini stoji top kojega se odmah lako zamjećuje. To je top tipa Oerlikon kalibra 20 mm, namijenjen za borbu protiv aviona koji se nalazi na krmenoj palubi. Dobro se vide njegovi kružni spremnici sa municijom, debelo obrasli školjkama. Paluba je drvena, sastavljena od koso spojenih letvica nalik na podove sa parketima i usprkos vremenu još je prilično dobro očuvana.

Nekoliko metara dalje još je jedan dvocijevni top istog tipa, čije je postolje srušeno pa cijevi strše preko boka broda prema tamnom plavetnilu. Na palubi se još dobro vide bitve za

Bitve na palubi

privezivanje a na njima je još namotano čelično uže. Na mjestu gdje je trup prekinut zjapi velika tamna rupa. U unutrašnjost se može pažljivo pristupiti, ali je potrebna dobra svjetiljka. U snopu svjetla pojaviti će se iskidane žice i cijevi što vise sa stropa. Polako i pažljivo, lebdeći iznad dna bez pomicanja peraja kako nebismo uzdignuli fini mulj, povlačeći se samo rukama možemo ući u mračnu unutrašnjost. Na dnu, napola zakopana u mulj, vidi se gumena plinska maska, a nešto dalje, mornarska čizma i razni predmeti kojima se na prvi pogled ne može odrediti oblik. Neke su drvene pregrade propale a iza njih vide se druge prostorije. U polumraku se može nazrijeti keramička školjka sanitarnog čvora, a iz mulja vire razni stiniji predmeti.

Ronilac pokraj torpedne cijevi

Izvukavši se iz unutrašnjosti možemo proći uz bok na kojemu se dobro vidi red prozora sa staklima, a zatim pogledati na suprotnu stranu, gdje nedaleko od trupa na dnu leži torpedna cijev. Po obliku i njenome osobitom izgledu, sa koso odrezanim prednjim dijelom cijevi, vidi se da pripada britanskom torpednom čamcu, što je još jedan dokaz o identitetu broda. Torpedo je još u cijevi i njegova bojeva glava vidi se s prednje strane. Pronalaskom Derrickova broda Ispisana je tako zadnja stranica priče o torpednom čamcu MTB 655, koja je dobila svoj završetak i mjesto u našoj povijesti koje zaslužuje.

MTB-655 na morskom dnu – ilustracija

 

MTB 655

VRSTA :                          Motorni torpedni čamac

IME / OZNAKA  :             MTB 655

PRIPADNOST :                Britanska ratna mornarica

IZGRAĐEN :                   Brodogradilište William Osbourne Ltd, Littlehampton,                        Sussex, Velika Britanija, dovršen: 1.1943.

DIMENZIJE  :                          d=35 m, š=6,35 m, gaz=1,45 m.  Istisnina 102 t.                                               Pogon 4x Packard 4M 2500 benzinska motora, ukupno 5.000 KS, najveća brzina 29 čv.

NAORUŽANJE :                       1 x 6 pounder, 2 x 2 PA topa Oerlikon 20 mm,4 strojnice   Vickers kal.7,62 mm, 2 torpedne cijevi MK.VIII kal. 533 mm.

POSADA :                              21

POTONUO :                           21.3.1945.

UZROK :                                Podvodna mina.

MJESTO :                              Kvarnerić

KOORDINATE :                      44 49,366 N,    14 11,100 E.

TEŽINA PRONALAŽENJA :      Lokacija je na otvorenom moru. Potrebna pomoć instrumenata (GPS).

NAJVEĆA DUBINA :               52 m.

NAJMANJA DUBINA :             49 m.

STRUJA :                              Uglavnom slaba.

VIDLJIVOST :         Vrlo promjenljiva: U ljetnom razdoblju slaba; zimi povremeno vrlo dobra.

POVIJESNA VAŽNOST :         Postoji. Lokalitet je zaštićen. Ronjenje je dozvoljeno  samo preko ovlaštenog ronilačkog centra, kojih u blizini ima nekoliko.

 

PROČITAJTE PRETHODNU REPORTAŽU DANIJELA FRKE:
ESKORTNI RAZARAČ “GIUSEPPE DEZZA” – ŽRTVA MINE NEDALEKO BRIJUNA

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here