RUTA: Tonković Vrilo – Sinac – Prozor – Otočac – Čovići – Tonković Vrilo

U narodu je ustaljena izreka: Tko je jednom došao na Gacku, uvijek joj se vraća. I uistinu je tako. Gacku dolinu i u njoj rijeku Gacku jednostavno treba doživjeti. Iako je o rijeci Gacki puno toga napisano, puno priča ispričano, svakim novim dolaskom na obale te rijeke, rađa se novi doživljaj i nove spoznaje.

Rijeka Gacka izvire iz krškog podzemlja u Sincu ispod brda Godače i Venac gdje se na izvorima Tonković i Majerovom vrilu širi poput zmije u nutrinu Gackog polja. S pritocima Gacka je duga oko 60 km. Sa svojom živahnošću i razigranošću tvori male slapove, lijeno vijugajući ravnim Gackinim poljem. Ono što tu rijeku čini jedinstvenom je podatak da je njena temperatura stalna. Prosječna godišnja temperatura iznosi 9,4 stupnjeva Celzija, što osobito pogoduje ribama iz porodice Salmonida. Kao i svaka druga čista i pitka voda, Gacka je služila i služi, osim za piće, kao pogonska energija za pokretanje mlinova, pila, stupa za pranje odjeće, prijevoz drveta do pilana, a njena biljna flora za dodatnu ishranu stoke. Mlinice u Sincu posebna su turistička atrakcija kao ostatak tradicijskog graditeljstva na vodi i starih obrta Gacka dolina smatra se jednom od najstarijih hrvatskih pokrajina, tako da su prvi športski ribiči na vodotok rijeke Gacke počeli dolaziti već sredinom prošlog stoljeća. Rijeka Gacka s pravom nosi epitet najljepše Europske pastrvske vode – boje opala, što ponajbolje znaju svi oni koji su bar jednom boravili na jednom od njenih tokova, a Gacka dolina s pravom nosi naziv nedirnuti biser prirode.

Biciklističku turu uz Gacku započinjete u selu Tonkovići na jednom od tri najsnažnija izvora Gacke – Tonković vrilu. Slijedite Gacku nizvodno 3 kilometra do još jednog atraktivnog izvora – Majerovog vrila gdje se nalazi nekoliko obnovljenih autohtonih mlinica. Nastavljate položenom asfaltnom cestom do sela Sinac uz koju se na pašnjacima izmjenjuju stada ovaca, koza, krava i konja. Odmah nakon Sinca prelazite županijsku cestu na makadam koji vas vodi kroz Špilničko polje sve do svetišta boga Mitre. Svetište bogu Mitri (Mithros) je u živoj stijeni isklesano na prijelazu iz 2. u 3. stoljeće po Kristu. Bio je to vjerski kult rimskih vojnika (a rimski grad Arupium na Buljmi ispod Vitla je bilo najveće i najznačajnije rimsko naselje svoga vremena na cijeloj zavelebitskoj visoravni), koji je donesen iz daleke Perzije. Od svetišta nastavljamo kroz polje sve do glavne ceste Gospić – Otočac.

Na samom križanju s lijeve strane odmah ćete uočiti sportski aerodrom koji se danas koristi za slijetanje manjih sportskih zrakoplova, a glavna atrakcija je svakako avion Douglas DC-3 izložen na ulazu u zračnu luku. Radi se o transportnom avionu bivšeg JRZ-a koji je na otočki aerodrom sletio 1977. a proizveden je davne 1944. godine. Uz njega se nalaze i dva aviona Republic F-84 Thunderjet  prevezena iz nekadašnje Zračne luke Bihać. Od aerodroma skrećete desno prema Prozoru te se ponovo susrećete s Gackom koju pratite do gradskog parka u centru Otočca. U parku možete predahnuti ili se osvježiti na nekoj od obližnjih terasa. Nakon predaha krećete u smjeru Žute Lokve te odmah po prelasku jednog od rukavaca Gacke skrećete lijevo prema glavnom toku rijeke Gacke. Sljedećih 9 kilometara se vozite uglavnom uz samu rijeku po asfaltnoj cesti nakon čega prelazite na makadam sve do glavne ceste Gospić – Otočac.

Mnogima će taj dio biti definitivno najatraktivniji na cijeloj ruti. Od sela Čovići skrećete desno prema Sincu te nastavljate prema Majerovom vrilu. Slijedi još jedno skretanje na makadam kojim dolazite do malog mosta preko Gacke te uz crkvicu sv. Franje nastavljate prema Tonkovićima gdje se završava ova ruta. Preporučamo nakon pedaliranja, počastiti se ručkom u restoranu Vrila Gacke koji u svojoj ponudi ima svježu pastrvu iz bistre vode Gacke.

Iako ruta ima 42 kilometra, zbog svoje položenosti i vrlo malo metara ukupnog uspona, preporučuje se biciklistima rekreativcima početnicima kao i djeci.


Startna točka: Vrila Gacke (Tonkovići)

Ciljna točka: Vrila Gacke (Tonkovići)
Dužina km: 42 km
Ukupni uspon m: 180  m
Najviša točka m: 490  m
Najniža točka m: 460 m
Fizička zahtjevnost: 1/5
Tehnička zahtjevnost: 1/5
Podloga:  25 % makadam, 70 % asfalt, 5 % šumska staza
Kategorija: Trekking / MTB

LINK za download GPS traga:
https://www.bikemap.net/en/r/6201321/#10.62/44.8282/15.2957

PROČITAJTE PRETHODNI ČLANAK :

BICIKLISTIČKE STAZE – CRIKVENICA TREKKINGPromotiv Travel Outdoor
je turistička agencija specijalizirana za programe aktivnog odmora, posebice biciklističke i pješačko-planinarske programe, a na tržištu djelujemo nešto više od 3 godine. I prije  pokretanja turističke agencije, kada smo shvatili da se treba specijalizirati i usavršiti posebnu granu turizma, bavili smo se promocijom u turizmu, organizacijom evenata te turističkim i biciklističkim vođenjem grupa.  Tako se hobi i način života pretvorio u posao.

Usluge koje pružamo su raznovrsne: organizacija izleta i paket aranžmana, turističko vođenje, vođenje biciklističkih i planinarskih grupa, transfer bicikala, najam bicikala i GPS uređaja, osmišljavanje i kreiranje turističkih publikacija, organizacija i promocija sportsko-rekreativnih evenata, oglašavanje destinacija i turističkih proizvoda. Svakom klijentu pristupamo na individualan način čime nastojimo zadovoljiti njihove želje i potrebe. Želimo im ponuditi originalne turističke doživljaje temeljene na jedinstvenim resursima i atrakcijama destinacije.

Želimo staviti naglasak na destinacije koje su vrlo atraktivne, a neopravdano manje posjećene, kao što je planinsko zaleđe Kvarnera – subregija Gorski kotar i Riječki prsten.
Gost traži raznolike sadržaje u destinaciji, a spoj zelenog i plavog na tako malom području idealna je kombinacija za jedinstven doživljaj.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here