Alan Žic – ekspert za povijest otoka Krka

Već neko vrijeme u Lanterni objavljujemo reportaže o napuštenim selima. Na Krku smo pronašli pravog stručnjaka za ovu tematiku, Alana Žica. Alan je autor tri knjige o povijesti otoka Krka. Njegova knjiga “Izumrla naselja i napuštene građevine otoka Krka” posebno je privukla našu pažnju. Zamolili smo ga da nas provede nekim od tih sela i vrlo smo mu zahvalni što je na to pristao.

Vela i Mala Ponikva – nastala i nestala zbog jezera

Vozimo se otokom Krkom. Skrećući s glavne prometnice na cestu prema Krasu krenuli smo u potragu za ostacima naselja Vela Ponikva. Pokušavamo naći lokalitet koji se nalazi nedaleko ceste, no šuma je vrlo gusta pa ne uspjevamo naći put iz prvog pokušaja te nakon nekoliko minuta lutanja dolazimo u Velu Ponikvu sa suprotne strane. Naime, riječ je, kako Alan objašnjava, o naseljima Vela i Mala Ponikva, koja se prvi put spominju 1564. godine. U blizini ta dva naselja nalazi se i jezero koje je danas ograđeno i spada u područje vodoopskrbe kojim upravlja Ponikve Voda d.o.o. i opskrbljuje veći dio otoka Krka. Do jezera nismo išli jer je u ovo doba godine vegetacija na svom vrhuncu pa ne bi mogli uživati uživati čak ni u pogledu iz daljine.

Svako od ova dva naselja nekad je imalo svoju crkvu.”Prvotna crkva svetog Silvestra u Ponikvama bila je blizu jezera, te je kasnije sagrađena veća crkva svetog Jakova, podalje od jezera, vjerovatno zato što se jezgra stanovništva odmicala od obale malaričnih voda.”, navodi Žic u knjizi.  Vela Ponikva je imala i placu na kojoj su se organizirali plesovi. Na plesove bi dolazili i žitelji susjednih mjesta. Po danas zatečenom stanju teško je to zamisliti. Jedva smo našli put kojim smo došli do naselja Vela Ponikva. Zatekli smo ruševine koje su ostale tek kao svjedočanstvo nekih slavnijih vremena. Ono što još uvijek krasi ova zarasla naselja su priče o jezeru punom jegulji, malariji koja je istjerala stanovništvo i priče o borbama s bikovima. Neke nam je Alan ispričao u videu a još mnoge druge morati ćete potražiti u knjizi.

PROČITAJTE REPORTAŽU O JOŠ JEDNOM IZUMRLOM SELU OTOKA KRKA:

DOLOVA – IZUMRLO SELO NA OTOKU KRKU

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here