S obzirom da živimo okruženi u očuvanoj prirodi Gorskog kotara, na našoj okućnici rastu mnoge ljekovite biljke koje su ovdje slobodno rasle i prije nego smo doselili. Idemo ih upoznati!

JAGLAC (Primula vulgaris)

Jaglac se pojavljuje među prvima u našem vrtu. Pravi je vjesnik proljeća. Njegovi cvjetovi i listovi mogu se jesti sirovi te su odličan izvor vitamina C. Predlažemo da cvjetove jaglaca dodate u vašu salatu jer ćete time osim uljepšavanja salate ovim nježnim žutim cvjetovima, doprinjeti apsorpciji željeza iz zelenog lisnatog povrća. Od jaglaca možete pripremiti i fini čaj koji pomaže kod iskašljavanja.

 

LJUBIČICA (Viola odorata)

Još jedna proljetnica koja se savršeno uklapa u vašu zdravu proljetnu salatu je ljubičica. Već u latinskom nazivu pojam odorata ukazuje na njen primamljiv miris. Stoga se ljubičica od davnina koristila za pripremu parfema. U nekim dijelovima Italije i Njemačke još i danas koriste kandirane cvjetove u prehrani kao specijalitet.

 

STOLISNIK (Achillea millefolium)

Prepoznatljivi listovi stolisnika tek su niknuli te smo daleko od razvoja poznatijeg bijelog cvata koji je prisutan u mnogim čajnim mješavinama za liječenje probavnih smetnji. No ipak, ovi listovi su značajni dio sirovog obroka prepunog životne energije. Pozivamo vas da nekoliko listova smiksate u vaš omiljeni smoothie kako biste se navikli na njegov intenzivan okus.

 

KOPRIVA (Urtica dioica)

Kao što ste vidjeli u prilogu, u divljem dijelu vrta niknuli su mladi izdanci koprive koji u toj fazi ne peku te se mogu pojesti sirovi bez opasnosti. Takvi izdanci su tamnije zelene boje od listova u potpuno razvijene biljke. Koprivu možemo koristiti za pripremu hranjivih juha i variva jer obiluju mineralima od kojih je najpoznatije željezo. Uvarak od listova je poznato sredstvo za izlučivanje mokraće, a time i rješavanje raznih tegoba koje su s time povezane (reumatizmi, giht, upala mokraćnog mjehura i sl.).

 

MASLAČAK (Taraxacum officinale)

Svi dijelovi ove dobro poznate biljke su ljekoviti, a mi ćemo danas krenuti od listova koji se mogu pripremati na salatu. Obiluju željezom, čiste krv i jetru. Od cvjetova se priprema tzv. med iako nema neke veze s pčelinjim proizvodom. Naime, cvjetovi se kuhaju sa šećerom pa se dobiva tekućina slične boje i teksture. Dekokt od korijena maslačka je izvrsno sredstvo za čišćenje jetre.

PODBJEL (Tussilago farfara)

Podbjel je zdrava samonikla biljka koja se jede nakon što se termički obradi. Ima intenzivan okus pa se preporuča skuhati ga s krumpirom koji je neutralnog okusa. Kad nam se okusni pupoljci naviknu, podbjel se može jesti uz svo ostalo proljetno samoniklo bilje. Drugi način korištenja je sušenje i priprema čaja jer pomaže u oslobađanju katara i olakšava iskašljavanje.

Što god da pripremali, želimo vam dobar tek!

Pozivamo vas na radionice „Mudrost biljaka“ u kojima možete saznati više o biljkama i stablima koja nas okružuju.

Autorica: Marta Blažević, mag.biol.oecol., vlasnica obrta Astra Divina iz Gorskog kotara

Fotografije i video: Marin Aničić

PROČITAJTE JOŠ: PRIPREMA MEDVJEĐEG LUKA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here