BICIKLISTIČKE STAZE – Avantura po otoku sreće (Rab)

RUTA: Rab – Frkanj – Suha punta – Kristofor – Kampor – Matkići – Fruga – Rajska plaža – Lopar – Fruga – Mundanije – Rab

Otok Rab su još u 4. stoljeću prije Krista naselili Iliri te ga nazvali Arba po ilirskoj riječi Arb što znači šumovit, mračan, zelen, misleći na sjeverozapadni dio otoka koji je gusto pokriven hrastom crnikom. Nakon Ilira otok nastanjuju Rimljani te mu zbog ugodne klime i opuštajućeg načina života dodjeljuju riječ Felix što znači sretan. Osim sretnih Rimljana, ugodno su se osjećali i Mlečani i svi ostali vladari, ali i stanovnici te gosti otoka. Tko god da je bio barem jednom na otoku Rabu, uvijek mu se rado iznova vraća…posebice biciklom. Znaju to i brdski biciklisti iz cijelog svijeta svakog travnja na jedinstvenoj MTB utrci “4 islands” uživajući u atraktivnim stazama, dinamičnoj konfiguraciji terena i predivnim vizurama ovog kvarnerskog otoka.

Bogata mreža biciklističkih staza na Rabu

Osim toga, Rab je i dio jedne od najatraktivnijih MTB tura – Trans Croatia, a od prošle  godine domaćin jedne od četiri utrke Adria Bike Serije što ga čini itekako popularnom biciklističkom destinacijom. Iako dug samo 22 i širok 11 kilometara, Rab se možda na prvu čini nedovoljno velik za pravi biciklistički odmor, no bogata mreža starih kolnih puteva, planinarskih staza, kao i lijepo građeni planinarski put kojeg je projektirao Ante Premužić, poznati graditelj uzdužne staze po sjevernom i srednjem Velebitu, oduševit će i najizbirljivije bicikliste. Vrlo je važno za istaknuti kako lokalni ljubitelji biciklizma, članovi Biciklističkog kluba Mag, ništa ne prepuštaju slučaju nego vrijedno čiste stare zapuštene puteve i povećavaju ukupni broj kilometara za uživanje na dva kotača.

Brdski biciklizam u prvom planu

Ako bismo morali odrediti kome su biciklističke rute na Rabu namijenjene u prvi plan bismo stavili ipak brdske bicikliste, ali će i ljubitelji asfalta i makadama također doći na svoje posebice u šumi Dundo na sjeverozapadnom dijelu otoka.
Do Raba možete na dva načina. Naravno, morskim putem. Jedan je iz Valbiske do Lopara, a drugi je preko Stinice do Mišnjaka. Kao idealan period u godini preporučili bismo razdoblje od ožujka do početka lipnja te od rujna do kraja listopada iako lijepih dana može biti i u zimskim mjesecima. Što se ljetnih mjeseci tiče, računajte na više temperature i veći broj turista.

Vrhunski doživljaj sretnog otoka

Za vrhunski doživljaj sretnog otoka Raba povest ćemo vas najprije kroz staru gradsku jezgru, podno 4 zvonika, simbola otoka Raba (na pojedinim dijelovima preporuča se pogurati bicikl). Nastavit ćemo po šetnici uvale svete Eufemije preko polutoka Frkanj do Suhe punte. Očekuje vas kombinacija betonirane staze, makadama i singletraila. Od Suhe punte skrećemo lijevo prema šumi Dundo, koja je zaštićena i posebna po hrastu crnici, po alepskom boru i nedirnutoj prirodi. O kakvom se jedinstvenom području radi uvjerit ćete se i sami kad se spustite do uvale Kristofor i krenete laganim usponom po Premužićevoj stazi, a potom se i spustite do Kampora.

Slijedi još jedan kraći uspon i spust, a potom nešto duži uspon do visoravne Fruga na kojoj se nalazi i Geopark gdje su vjetar i erozija stvorili kanjone i druge zanimljive oblike u pješčanom tlu. Od Fruge slijedi i najatraktivniji dio – spust do Rajske plaže u Loparu s kojeg se pruža fascinantan pogled na sjevernu stranu otoka, susjedni Krk i moćni Velebit. Od Lopara ruta vas vodi po biciklističkoj stazi uz glavnu prometnicu do Zlatnog zalaza, a potom makadamskim putem se ponovo uspinjete do Fruge gdje vam osim brojnih ovaca društvo mogu praviti zečevi i fazani. Betoniranim spustom do Matkića nastavljate u smjeru Mundanija te uz još jedan kraći uspon završavate vašu rapsku avanturu na rivi uz neko osvježavajuće piće i komad Rapske torte.

Rajska plaža – Lopar

Startna točka: Rab (rapska riva)
Ciljna točka: Rab (rapska riva)
Dužina km: 41 km
Ukupni uspon m: 680  m
Najviša točka m: 125  m
Najniža točka m: 0 m
Fizička zahtjevnost: 3/5
Tehnička zahtjevnost: 3-4/5
Podloga:  35 % makadam, 35 % asfalt, 30% šumska staza
Kategorija: MTB

 

Fotografije: Bojan Šenkinc, Promotiv Travel Outdoor

PROČITAJTE JOŠ:
BICIKLISTIČKA STAZA “TRAMUNTANA” – ŠUMAMA SJEVERNOG CRESA


 

Promotiv Travel Outdoor je turistička agencija specijalizirana za programe aktivnog odmora, posebice biciklističke i pješačko-planinarske programe, a na tržištu djelujemo nešto više od 3 godine. I prije  pokretanja turističke agencije, kada smo shvatili da se treba specijalizirati i usavršiti posebnu granu turizma, bavili smo se promocijom u turizmu, organizacijom evenata te turističkim i biciklističkim vođenjem grupa.  Tako se hobi i način života pretvorio u posao.

Usluge koje pružamo su raznovrsne: organizacija izleta i paket aranžmana, turističko vođenje, vođenje biciklističkih i planinarskih grupa, transfer bicikala, najam bicikala i GPS uređaja, osmišljavanje i kreiranje turističkih publikacija, organizacija i promocija sportsko-rekreativnih evenata, oglašavanje destinacija i turističkih proizvoda. Svakom klijentu pristupamo na individualan način čime nastojimo zadovoljiti njihove želje i potrebe. Želimo im ponuditi originalne turističke doživljaje temeljene na jedinstvenim resursima i atrakcijama destinacije.

Želimo staviti naglasak na destinacije koje su vrlo atraktivne, a neopravdano manje posjećene, kao što je planinsko zaleđe Kvarnera – subregija Gorski kotar i Riječki prsten.
Gost traži raznolike sadržaje u destinaciji, a spoj zelenog i plavog na tako malom području idealna je kombinacija za jedinstven doživljaj.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here