BICIKLISTIČKE STAZE – Tramuntana (Cres)

RUTA: Porozina – Križić – Sveti Petar – Ivanje – Beli – Niska – Porozina

Otok Cres najveći je hrvatski otok. Njegova razvedena obala obiluje brojnim uvalama i šljunkovitim plažama na zapadnom i južnom dijelu dok su sjeverni i istočni dijelovi okruženi strmim liticama. Cres se danas ubraja u florom najbogatije otoke od kojih velik broj čine endemične biljke. Veliko bogatstvo biljnog i životinjskog svijeta predstavlja pravi izazov za ljubitelje prirode. Na Cresu se nalazi jedno od posljednjih staništa bjeloglavog supa, a treba napomenuti kako na cijelom otoku nema zmija otrovnica.

Osebujan otočni reljef Tramuntane

Najšumovitiji dio otoka Cresa je njegov sjeverni dio – Tramuntana. Predstavlja izuzetnu vrijednost prirodne baštine jer biljni pokrov ovog područja čine šume visokih hrastova, grabova i kestenova. Osim toga, Tramontana je puna spilja i jama te lokava koje su u prošlosti bile bitan činilac snabdijevanja vodom, posebice napajanja stokom. Uz mrežu 7 pješačkih poučnih staza po nekadašnjim putevima što su povezivali sela na području Tramontane, najbolji način za istraživanje Tramontane je biciklom.

Biciklistička staza Tramuntana

Sveti Petar – najstariji hrast medunac

Za početnu točku predlažemo trajektnu luku Porozina na Cresu. Naime, vozilom se možete dovesti do Brestove te se trajektom prebaciti na Cres za 30 kuna (osoba + bicikl). Od Porozine kreće lagani uspon po glavnoj otočnoj prometnici koja nije odveć prometna, posebice van sezone. Najviša točka od 445 metara vas čeka na 10. kilometru nakon čega slijedi lagani spust do predjela Križić. Zanimljiv lokalitet s kojeg se pruža pogled na obje obale Cresa, ali i na susjedni otok Krk te Istru. Na Križiću skrećete lijevo prema Belom te pratite usku zavojitu cestu do sela Sveti Petar gdje se nalazi najstarije stablo hrasta medunca koje je 1997. godine proglašeno zaštićenim spomenikom prirode. Od Svetog Petra nastavljate 8 kilometara makadamom prema selu Ivanje, a društvo vam prave brojna stada ovaca. Od sela Ivanje nastavljate desno makadamom i nakon 2,5 kilometra na jednom križanju skrećete lijevo 500 metara do napuštenog zaseoka Konec s kojeg se pruža predivan pogled prema Rijeci.

Napušteno selo Konec

Nakon predaha vraćate se nazad do križanja i skrećete lijevo. Makadam brzo zamjenjuje atraktivna šumska staza u dužini od 2 kilometra. Ponovnim prelaskom na makadam vozite se u smjeru Belog, a ubrzo s lijeve strane uočite labirinte napravljene u želji da postanu sredstvom ponovne uspostave komunikacije Čovjeka i Duha. Na 35. kilometru dolazite do križanja na kojem skrećete gore desno. Ukoliko želite obići i Beli, nastavljate lijevo oko 1 kilometra. Od križanja se penjete do napuštenog sela Niska te uskoro dostižete kraj uspona nakon čega slijedi položeni makadam do spoja s glavnom otočnom prometnicom. Dolaskom na asfalt skrećete desno i nakon 8 kilometara stižete u Porozinu.

Startna točka: Porozina
Ciljna točka: Porozina
Dužina km: 50 km
Ukupni uspon m: 1100  m
Najviša točka m: 1100  m
Najniža točka m: 0 m
Fizička zahtjevnost: 3/5
Podloga:  50 % makadam, 40 % asfalt, 10% šumska staza
Kategorija: MTB

LINK za download GPS traga:
https://www.bikemap.net/en/r/5513669/


 

Promotiv Travel Outdoor je turistička agencija specijalizirana za programe aktivnog odmora, posebice biciklističke i pješačko-planinarske programe, a na tržištu djelujemo nešto više od 3 godine. I prije  pokretanja turističke agencije, kada smo shvatili da se treba specijalizirati i usavršiti posebnu granu turizma, bavili smo se promocijom u turizmu, organizacijom evenata te turističkim i biciklističkim vođenjem grupa.  Tako se hobi i način života pretvorio u posao.

Usluge koje pružamo su raznovrsne: organizacija izleta i paket aranžmana, turističko vođenje, vođenje biciklističkih i planinarskih grupa, transfer bicikala, najam bicikala i GPS uređaja, osmišljavanje i kreiranje turističkih publikacija, organizacija i promocija sportsko-rekreativnih evenata, oglašavanje destinacija i turističkih proizvoda. Svakom klijentu pristupamo na individualan način čime nastojimo zadovoljiti njihove želje i potrebe. Želimo im ponuditi originalne turističke doživljaje temeljene na jedinstvenim resursima i atrakcijama destinacije.

Želimo staviti naglasak na destinacije koje su vrlo atraktivne, a neopravdano manje posjećene, kao što je planinsko zaleđe Kvarnera – subregija Gorski kotar i Riječki prsten.
Gost traži raznolike sadržaje u destinaciji, a spoj zelenog i plavog na tako malom području idealna je kombinacija za jedinstven doživljaj.

PROČITAJTE JOŠ:
BICIKISTIČKE STAZE – PUTEVIMA WINNETOUA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here