Terra Magica

Čarobna zemlja ili Terra Magica naziv je za istarski poluotok kojeg su koristili još stari Rimljani, a nalazi se nadomak Rijeke, samo preko Učke. Razlog je to da je posjećujemo vrlo često tijekom planinarske godine. Mnoštvo zanimljivih lokaliteta, blagih vrhova s prekrasnim prizorima na Kvarnerski zaljev, riječnih kotlina s razigranim slapovima, nepresušnih mitova i legendi…  samo su neki od razloga za izlet u Istru.

Planinarski izlet bio je idealna prilika za upoznavanje čari i ljepota starog grada Labina, smještenog na brežuljku na 320 m nadmorske visine te Rapca – turističkog mjestašca kojeg nazivaju i ‘Biserom Kvarnera’.

Put počinje u starom gradu Labinu

Nalazimo se na glavnom trgu u Labinu, pokraj gradske lože. Srednjovjekovni Labin, čije je staro antičko ime Albona, prvi put se spominje 285. poslije Krista. Rodni je grad Matije Vlačića, reformatora i suradnika Martina Luthera. Labinština je inače poznata po iskopu ‘crnog zlata’ u brojnim ugljenokopima, a rudarstvo je bilo glavni nositelj industrije i gospodarstva, ne samo ovog kraja, već čitave bivše Jugoslavije. Labin je imao i svoju republiku, kratkotrajnu samoupravu koje je nastala za vrijeme rudarske pobune prije točno jednog stoljeća na području Labina, od 2. ožujka do 8. travnja 1921. godine.

Stazom sv. Justa prema Rapcu

Iz starog grada, kojim dominira 35 metara visok zvonik, spuštamo se stazom sv. Justa prema Rapcu, uživajući u čaroliji zelenila i opojnom mirisu mediteranskog bilja koje se spaja s kristalno čistim morem. Staza je nezahtjevna, a vodi makadamskim i šumskim puteljcima  prema morskoj obali. U veselom i dobro raspoloženom društvu, prepričavajući avanture i zgode s planinarskih izleta stižemo u Rabac, u zaljev Maslinica, koji nas svojom prekrasnom šljunčanom plažom mami na predah i uživanje u rogatom zimskom suncu. Neki su se odlučili na odmor uz bacanje kamenčića u more, a neki produžili do centra mjesta.

Rabac je danas poznato turističko ljetovalište, dok je sredinom 19. stoljeća bio malo ribarsko selo sa svega desetak kuća. Zbog lijepe i pitome uvale ubrzo ga posjećuju prvi izletnici, a potom kreće i izgradnja prvih hotelskih objekata.

Uspon stazom labinske božice Sentone

Nakon pauze u Rapcu krećemo se uspinjati od morske obale prema srednjovjekovnom Labinu stazom labinske božice Sentone, zaštitnice putnika. Sentona otkriva najljepši zaštićeni prirodni krajobraz Labinštine u kojem su vilinski gajevi ispresijecani potočićima, brzacima i slapovima preko kojih vode mostići.

Povratak u stari grad Labin, kojim dominiraju sačuvane građevine iz doba Venecije: gradska vrata San Fior, gradska loža, palače Franković, Manzini, Scampicchio, Negri i Battiala-Lazzarini i mnoge druge, završavamo nedjeljni izlet. Šećer na kraju ostavljamo za posjet Narodnom muzeju. Barokna palača obitelji Battiala-Lazzarini, danas je preuređena u muzej, te oduševljava posjetitelje modelom rudnika jedinstvenim u ovom dijelu Europe. Radno vrijeme muzeja provjerite na mrežnoj stranici http://hvm.mdc.hr/narodni-muzej-labin,510:LAB/hr/info/ , dok je izvan radnog vremena posjet moguć uz najavu (za grupne posjete). Ulaznica iznosi 15 kn za odrasle i 10 kn za djecu.

Nakon posjeta jednom od najatraktivnijih hrvatskih muzeja, kojeg popularni turistički vodič ‘Lonely planet‘ uvrštava među 10 najboljih hrvatskih muzeja, završavamo izlet.

Tehnički podaci o ruti:

Dužina staze:   12 km
Vrijeme hoda:   4 sata
Ukupni uspon:   487 m
Najviša točka:   351 m
Najniža točka:   0 m

Prikaz trase na karti:

 

Visinski profil staze:

fotografije: Bojan i Mirela Šenkinc, Sandro Vestić i Ljiljana Jagić

PROČITAJTE JOŠ:
ZIMSKO PLANINARENJE: BJELOLASICA – NAJVIŠA PLANINA GORSKOGA KOTARA


 

Promotiv Travel Outdoor je turistička agencija specijalizirana za programe aktivnog odmora, posebice biciklističke i pješačko-planinarske programe, a na tržištu djelujemo nešto više od 3 godine. I prije  pokretanja turističke agencije, kada smo shvatili da se treba specijalizirati i usavršiti posebnu granu turizma, bavili smo se promocijom u turizmu, organizacijom evenata te turističkim i biciklističkim vođenjem grupa.  Tako se hobi i način života pretvorio u posao.

Usluge koje pružamo su raznovrsne: organizacija izleta i paket aranžmana, turističko vođenje, vođenje biciklističkih i planinarskih grupa, transfer bicikala, najam bicikala i GPS uređaja, osmišljavanje i kreiranje turističkih publikacija, organizacija i promocija sportsko-rekreativnih evenata, oglašavanje destinacija i turističkih proizvoda. Svakom klijentu pristupamo na individualan način čime nastojimo zadovoljiti njihove želje i potrebe. Želimo im ponuditi originalne turističke doživljaje temeljene na jedinstvenim resursima i atrakcijama destinacije.

Želimo staviti naglasak na destinacije koje su vrlo atraktivne, a neopravdano manje posjećene, kao što je planinsko zaleđe Kvarnera – subregija Gorski kotar i Riječki prsten.
Gost traži raznolike sadržaje u destinaciji, a spoj zelenog i plavog na tako malom području idealna je kombinacija za jedinstven doživljaj.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here