30. ROĐENDAN PČELARSKE UDRUGE UČKA

Zajedno sa kolegama iz Istre i Slovenije radili su na registraciji Istarskog meda pri EU koja je i uspješno okončana. Od ove godine i pčelari iz naše udruge imaju mogućnost označavati med EU priznatom oznakom „Istarski med“. Što su još poručili Rešid Selimović i Robert Kos provjerite u priloženom videu

Povodom obilježavanja 30. godina uspješnog rada Pčelarske udruge „Učka“ u emisiji TV Novineta gostovali su Rešid Selimović predsjednik i Robert Kos tajnik udruge. Danas Pčelarska udruga „Učka“ broji 83 člana koji se bave uzgojem i zaštitom pčela, skupljanjem i proizvodnjom kvalitetnih pčelinjih proizvoda te redovnom edukacijom pčelara i građanstva. Od osnutka do danas udruga posluje neprekidno, povećavajući svoje aktivnosti i broj članova.

– Organizirali smo održavanje više pčelarskih škola na kojima su polaznici školovani za zvanje pčelar. Više od polovine naših pčelara završilo je pčelarske škole. Udruga se bavi i edukacijom građanki i građana, a posebno djece školske i predškolske dobi, o potrebi i načinima očuvanja zdravog i čistog okoliša te potrebi zaštite pčela. Dio naše edukacije usmjerene prema građanstvu odnosi se i na potrebu smanjivanja upotrebe pesticida i insekticida te poticanje sadnje medonosnog bilja. Potičemo građanstvo da se počne baviti pčelarstvom, zdravom i po prirodu korisnom djelatnošću, istaknuli su slavljenici.

Kroz cijelu godinu, jedan dan u tjednu, prostorije udruge otvorene su za pčelare i zainteresirane građane.

– Održavamo radionice, s djecom školske i predškolske dobi, na kojima djecu učimo o važnosti očuvanja okoliša i važnosti pčela. Za tu potrebu izradili smo i slikovnice-bojanke, koje su djeca oduševljeno prihvatila. Svake godine održavamo najmanje tri okupljanja pčelara i simpatizera pčelarstva s predavanjima. Osim toga, organiziramo edukativna putovanja na pčelarska predavanja, skupove, sajmove i posjete pčelinjacima. Za pčelare i simpatizere pčelarstva uveli smo tradicionalno, cjelodnevno pčelarsko druženje, koje se održava već 7 godina za redom. Provodimo projekt „Upoznajte svog pčelara“ kroz koji želimo da nas građani upoznaju kako bi pčelinje proizvode nastale u Liburnijskom kraju nabavljali od svog, poznatog pčelara direktno na pčelinjaku. Zajedno sa kolegama iz Istre i Slovenije radili smo na registraciji Istarskog meda pri EU koja je i uspješno okončana. Od ove godine i pčelari iz naše udruge imaju mogućnost označavati med EU priznatom oznakom „Istarski med“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here