SPAŠEN POSLJEDNJI PETRINJSKI LONČAR

Grupa poduzetnika iz Rijeke i Zagreba pokrenula je donatorski projekt izgradnje Muzeja lončarstva čiji je pokretač Valentino Valent.

Valentino Valent posljednji petrinjski lončar

Valentino Valent je posljednji petrinjski lončar. Ovaj je kraj nekad bio vrlo poznat po lončarstvu i po cijenjenoj prvoklasnoj glini od koje se izrađivala vrhunska keramika. Kako je potres u Banovini ugrozio sve pa je tako skoro i Valentino ugasio svoj obrt ili ga preselio na neko drugo područje. Osim traume koju je doživio zajedno s obitelji ostavši zatočen sa ženom i djecom u radioni, kako sam kaže, taj se teren još trese.

Kupio je i teren u Petrinji , te je pripremio dokumentaciju kako  bi započeo gradnju nove veće radione za pečenje keramike, gdje bi bio smješten i  svojevrstan muzej keramike te bi dolazili ljudi učiti ovaj, kako sam kaže,  predivan zanat. S potresom se srušio i njegov projekt. Nije bilo ni prostora ni vremena za kulturni projekt očuvanja baštine. Za to je čula grupa poduzetnika iz Rijeke i Zagreba te su pokrenuli donatorski projekt izgradnje Muzeja lončarstva odnosno pružili Valentinu ruku kako bi ostvario svoj san i što je najvažnije, ostao u kraju kojem taj stari zanat i pripada.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here