DOMAĆI KANDIDAT ZA OSKARA STIŽE U ART-KINO

U Art-kino premijerno stiže domaći oskarovski kandidat "Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa"

Animirani film Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa Dalibora Barića, nastao uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra i Grada Rijeke, u utrci je za nagradu Oscar. Premijera filma u Art-kinu održava se 12. veljače, uz reprizno prikazivanje 15. veljače.

U Art-kino premijerno stiže eksperimentalni animirani film Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa Dalibora Barića,  jedan od 27 naslova koji će se razmatrati za nominaciju za 93. nagradu Oscar Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti, u kategoriji dugometražnog animiranog filma.

Premijera filma u Art-kinu održava se u petak, 12. veljače u 20 sati, uz gostovanje glumice Ane Vilenice, a repriza filma zakazana je za ponedjeljak, 15. veljače u 18 sati.

Zagonetni naslov novog djela multimedijskog umjetnika Dalibora Barića animirano je eksperimentalni dugometražni film u kojem se, kažu kritičari, vizualno nadahnuto isprepliću tehnike kolaža i found footagea, solarizacije i rotoskopije, neiscrpnih kombinacija slike i značenja sa svjetovima Godarda i Robbea-GrilletaTarkovskog i CronenbergaRaya Bradburyja i Ursule K. Le Guin, a kojeg, da bi se bogatstvo vizualnih podražaja doživjelo u svojoj punini, treba obavezno vidjeti na velikom platnu.

Film, sâm ga autor žanrovski određuje kao neuro-noir, svojevrsni je semiotički labirint u kojem je dokinut linearni, uzročno-posljedični tijek naracije, a gledatelju je prepušteno da sam popuni namjerne praznine u radnji koja prati likove Martina, zviždača i otpadnika od sistema koji mu želi zagorčati život, te Sare, konceptualne umjetnice, u čijem se društvu Martin pridružuje revolucionarnoj komuni na selu. No u trag im je ušla policija, u obliku inspektora Ambroza.

Autor filma, pored režije i scenarija, potpisuje i animaciju, kompoziting, montažu i glazbu, dok su likove glasovno oblikovali glumci Rakan RushaidatAna VilenicaFrano MaškovićNikša MarinovićMario KovačŽeljka VeverecBoris Bakal i Pavlica Brazzoduro Bajsić.

Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa u 2021. godinu ušla je s tri nominacije za prestižne nagrade iz svijeta animacije: SatelliteAnnie i Oscar. Prvu nagradu dodjeljuje Međunarodna novinarska akademija (International Press Academy), drugu Međunarodno udruženje animiranoga filma (International Animated Film Society, ASIFA-Hollywood) te treću, dakako, Američka akademija filmske umjetnosti i znanosti (Academy of Motion Picture Arts and Sciences Awards).

Ulaznice za film mogu se rezervirati putem e-pošte (ulaznice@art-kino.org), a kupiti na blagajni Art-kina svakoga dana sat vremena prije početka prve projekcije ili na internetskoj stranici ulaznice.hr.

Više potražiti na https://www.art-kino.org/hr/film/slucajna-raskos-prozirnog-vodenog-rebusa

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here