Verdijeva opera „La Traviata“ premijerno stiže na pozornicu riječkog HNK Ivana pl. Zajca u ponedjeljak, 8. veljače 2021. s početkom u 19 sati. Samo dvanaest dana nakon posljednje operne premijere, Mascagnijeve „Cavallerije rusticane“, premijerom „Traviate“ nastavlja se niz Verdijevih opera uprizorenih u riječkom HNK u posljednjih pet godina od kojih je posebnog odjeka imala jedinstvena trilogija „Verdi-Shakespeare-Surian“ u dramaturgiji i režiji Marina Blaževića: Blažević potpisuje koncept, dramaturgiju te režiju i nove „Traviate“ čijim će izvedbama ravnati šef dirigent Riječkog simfonijskog orkestra, Valentin Egel.

Aljaž Farasin i Anamarija Knego

Zahvaljujući kreativnim rješenjima, opera se već ranije vratila na riječki kazališni program uz poštivanje svih aktualnih protuepidemijskih mjera, no, ovoga puta učinjen je i korak više. Ovoga puta, naime, protuepidemijske mjere izravno ulaze u režijski i senografski koncept predstave koja postaje tragedijom nemogućnosti bliskosti.
„ Za razliku od „Cavallerije“ i „Carmen“ režiju, scenografiju, koreografiju i scensko svjetlo nismo prilagođavali protuepidemijskim mjerama, nego smo te mjere i njihove posljedice na društveni život, pojedinačne sudbine i psihička stanja, učinili temom naše „Traviate“. Konceptulano-dramaturški, ova “Traviata” zapravo je opera koja problematizira naš život u epidemijskoj dramskoj situaciji, bolest, zabranjenu bliskosti, tragične smrti u osami“, kaže Marin Blažević.

Aljaž Farasin i Anamarija Knego

Glavne će uloge tumačiti omiljeni romantični par riječke Opere, Anamarija Knego kao Violetta Valery i Aljaž Farasin kao Alfredo Germont. U ulozi Alfredova oca Giorgia Germonta pridružit će im se Kevin Greenlaw.
„Nakon interpretacija Mimi i Rodolfa, Julije i Romea, Jelene i Juranića ili Cio-Cio San i Pinkertona, mnogi su Anamariju Knego i Aljaža Farasin doista proglasili omiljenim romantičnim opernim parom. No mene od njihove kazališne „romanse“ i uopće „romantičnog“ pristupa operi, puno više zanima onaj dramski, ujedno misaoni, upravo kritički, i  duboko proživljen afektivni potencijal njihove intenzivne scenske su-igre. Njemu smo u „Traviati“ dodali koreografiju koja proizlazi iz njihovih osobnosti, kao i iz same glazbe. U tome su presudnu ulogu odigrali Mila Čuljak i Michele Pastorini, dvoje koreografa u našoj predstavi koja i jest rađena upravo za Anamariiju Knego i Aljaža Farasina “, naglašava Marin Blažević te objašnjava motivaciju i razlog uvrštavanja „Traviate“ na premijerni operni repertoar. „Ideja i odluka za „Traviatu“ dogodila se kada sam prošloga ljeta, na programu koncerta „Nessun dorma“, čuo Anamariju i Aljaža u izvedbi dueta iz ove najpopularnije Verdijeve opere. Anamarija Knego u svim je ulogama često tipiziranih ženskih likova, pa tako sada i u Violetti, svojom interpretacijom otvarala nove dimenzije tih likova, pronalazila njihovu složenost i snagu, emocionalnost, strast i inteligenciju.“

Aljaž Farasin i Kevin Greenlaw

U ulozi Flore Bervoix izmijenjivat će se Sofija Cingula i Ivanica Lovrić, a ulogu Annine tumačit će Mirna Vidović. Ostale uloge tumačit će u alternacijama Marko Fortunato i Filip Filipović, Ivan Šimatović i Marijan Padavić, Dario Bercich i Dario Dugandžić, Slavko Sekulić, Martin Marić i Krešimir Škunca te Darko Matijašević i Saša Matovina.

Scenografiju te oblikovanje svjetla zajednički potpisuju Alan Vukelić i Marin Blažević, a kostimografiju Sandra Dekanić.

Nastala na temelju Dumasove „Dame s kamelijama“, ovo je zacijelo najpoznatija opera unutar melodramskog žanra i jedna od publici najomiljenijih te proteklih desetljeća najizvođenija opera na svim pozornicama u svijetu koja publiku ne prestaje osvajati jednom od najtežih („È strano! Ah, fors’è lui”) i jednom od najtragičnijih („Addio del passato”) sopranskih scena u opernoj literaturi.
Aktualna i danas, uz vrijednost glazbe i dramaturšku cjelovitost,, „Traviata” uvijek otvara i različite puteve režijskodramaturške interpretacije.

Aljaž Farasin, Anamarija Knego i Kevin Greenlaw

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here