PREDSTAVLJENA KNJIGA “ŠTORIJE Z KASTAFŠĆINI I OKOLE”

Dragica Zvjezdana Stanić

Knjiga sa zapisima iz narodne književnosti i narodne predaje na području Kastavštine i Sjevernog Primorja naslovljena “Štorije z Kastafšćini i okole” autorice Dragice Stanić predstavljena je danas u Kastvu.

Dragica Stanić godinama je rezultate svog rada dijelila s učenicima i zajedno s njima obrađivala i primjenjivala ih u dramskom stvaralaštvu. Uz nagovor Cvjetane Miletić, to je bio i povod da se objedini na jednom mjestu što je zapisano od Valvasora u 17. pa do polovice 20. stoljeća. Zapisa ima još i čekaju neko novo izdanje.

Štorije su pisane kastavskom čakavštinom (kastavsko liburnijska ekavska čakavština) pripovjednim stilom kako bi se ovo usmeno blago približilo današnjem čitatelju. Nekoliko je štorija ostavljeno u izvornom autorovom zapisu želeći zadržati osebujan stil pisanja prošlog vremena i besede  koje su se izgubile ili se pomalo nestaju (cakavica, govor Pasjaka , žejanski govor).

Suradnici na knjizi su Cvjetana Miletić , Goran Moravček – urednik, Karin Bogdanić – ilustrator, dr.sc. Ivana Eterović – lektor, dr.sc. Cecilija Jurčić Katunar – recenzent i brojni knjižničari s ovog područja koji su pomogli u traženju materijala.

Dragica Stanić umirovljena je učiteljica svjetnik. Preko četrdeset godina s djecom je njegovala i čuvala čakavski izričaj. Autorica je knjige i e-knjige Čakavčice, čakavske početnice i čitanke te koautorica tri zavičajne slikovnice s kastavskim legendama. Suautor je projekta i e-priručnika Vodič kroz zavičaj.

Izdavač knjige “Štorije z Kastafšćini i okole” je udruga Čakavski senjali.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here