U nastojanju da se vrijedna filmska ostvarenja, naročito europske produkcije, prikažu i na velikom platnu, Art-kino – prvo i zasad jedino kino u Hrvatskoj – unatoč dominaciji online prikazivanja filmova u protekloj godini, na svoj repertoar donosi Quo vadis, Aida?, bosansko-hercegovačkog kandidata za nagradu Oscar.

Riječka publika prva u Hrvatskoj ima priliku na velikom platnu svog kina pogledati novi film renomirane bosansko-hercegovačke redateljice Jasmile Žbanić Quo vadis, Aida? koji će svoju hrvatsku kinopremijeru u Art-kinu imati u petak, 29. siječnja, uz dva reprizna prikazivanja, 30. i 31. siječnja.

Jasmila Žbanić / foto: Imrana Kapetanovic, Deblokada

Ovogodišnji kandidat za Oscara Jasmile Žbanić Quo vadis, Aida? bavi se događajima vezanima neposredno uza pad srebreničke enklave i tragičnim posljedicama koje su iza toga uslijedile, a svoju je premijeru imao na prošlogodišnjem, 77. izdanju Venecijanskog filmskom festivalu. Nakon Mostre film je prikazan na nizu prestižnih filmskih festivala (Toronto, Hamburg, Busan, Viennale, i dr.) uglavnom u online izdanjima, na kojima je dosad osvojio čitavu nisku priznanja i nagrada, a od samog početka svojeg prikazivanja prate ga i hvalospjevi filmskih kritičara, kao i ostale kulturne javnosti.

Film se dosad prikazivao putem on demand opcije, a ovo je prvi put da se prikazuje na velikom platnu nekog domaćeg kina. Naime, u nastojanju da se vrijedna filmska ostvarenja, naročito europske produkcije, prikažu na velikom platnu, Art-kino – prvo i zasad jedino kino u Hrvatskoj – unatoč dominaciji online prikazivanja u protekloj godini, na svoj repertoar donosi ovaj nagrađivani naslov.

Quo Vadis, Aida? progovara o genocidu u Srebrenici, a riječ je o prvom dugometražnom igranom filmu posvećenom najvećem zločinu u Europi poslije Drugog svjetskog rata. U središtu radnje je Aida (Jasna Đuričić), nekadašnja profesorica koja tijekom ljeta 1995. radi kao prevoditeljica za Ujedinjene narode u Srebrenici. Kada srpska vojska uđe u grad, trideset tisuća stanovnika Srebrenice, među kojima je i Aidina obitelj, traži spas u bazi UN-a.

Režiju i scenarij potpisuje Jasmila Žbanić, a u filmu nastupaju Jasna Đuričić, Izudin Bajrović, Boris Ler, Dino Bajrović, Emir Hadžihafizbegović, Boris Isaković, Raymond Thiry, Johan Heldenbergh i drugi.

Uz izvrstan prijem filma kod publike i kritike, među priznanjima se ističu: na venecijanskom festivalu čak tri nagrade – nagrada UNIMED koja se dodjeljuje za najbolji film koji se bavi kulturnim razlikama i slobodom umjetničkog izražavanja, nagrada Brian Saveza racionalističkih ateista i agnostika te nagrada SIGNIS Svjetske katoličke organizacije za komunikacije; na festivalu u Antaliji film je ovjenčan  nagradom za najbolji strani film, dok je na festivalu El Gouna osvojio Zlatnu zvijezdu za najbolji film, a Jasna Đuričić priznanje za najbolju žensku ulogu. Na nedavno održanom Arras Film festivalu osvojio je nagradu Zlatni atlas za najbolji film.

Jasmila Žbanić (Sarajevo, 1974.), bosanskohercegovačka je redateljica i osnivačica udruženja umjetnika Deblokada. Njezin je film Grbavica na Berlinskom filmskom festivalu 2006. godine dobio glavnu nagradu Zlatni medvjed kao najbolji film. Pored one glavne, film je osvojio još dvije nagrade – Nagradu ekumenskog žirija i Nagradu za mir. Među ostalim filmovima redateljice, ističe se i drama Na putu (2010.) sa Zrinkom Cvitešić i Leonom Lučevim u glavnim ulogama.

Ulaznice za film mogu se rezervirati putem e-pošte (ulaznice@art-kino.org), a kupiti na blagajni Art-kina svakoga dana sat vremena prije početka prve projekcije ili na internetskoj stranici ulaznice.hr.

Više potražiti na https://www.art-kino.org/hr/film/quo-vadis-aida

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here