NOVI ČLANOVI HDLU RIJEKA IZLAŽU U KLOVIĆU

Novoprimljeni članovi HDLU Rijeka izložit će svoje radove u Galeriji Juraj Klović. Izložba će trajati od 26. siječnja do 9. veljače.

HDLU Rijeka svake godine prima nove umjetnike u svoje članstvo. U 2020. zamolbu za prijem u članstvo predalo je 13 kandidata. Komisija koja je razmatrala pristigle zamolbe sastojala se od vrsnih riječkih umjetnika, članova Umjetničkog savjeta: Zdravka Milića, Dražena Filipovića Pegle i Silvije Đolonga, kao i od povjesničara umjetnosti, posebno angažiranih za tu svrhu: Vilme Bartolić i Borisa Tomana. Rad komisije razmatra se na prvoj slijedećoj Skupštini HDLU Rijeka.

Ova je izložba tradicionalna likovna prezentacija. Pri odabiru radova poštovala se različitost izlagača te su odabrana djela putem kojih su se umjetnici i aplicirali na natječaj. Svaki umjetnik predstavljen je se nekoliko radova koji daju uvid u njihovo stvaralaštvo. To su većinom mladi autori sa završenom riječkom Akademijom promijenjenih umjetnosti  koji su već imali izložbe te se aktivno bave likovnošću. Članstvo u Udruzi daje potvrdu njihove umjetničke kvalitete. Udruga im pruža profesionalnu podršku kako bi što jednostavnije i uspješnije našli svoj put u svijet likovnosti.

Novi članovi HDLU Rijeka:

Aberacije, 2020., fotografija na aluminiju, 52 x 70 cm

Ivana Butković rođena u Rijeci 1985. Diplomirala je 2015. na diplomskom sveučilišnom studiju Primijenjenih umjetnosti, pri Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci (APU), smjer Primijenjeno kiparstvo. Sudjelovala je na skupnim izložbama u Rijeci, Zagrebu, Osijeku, Splitu, Ljubljani, Grazu, Beču i New Yorku. Tijekom studija na APU (kolegij Kostimografija i moda), surađivala je na produkcijama Sveučilišnog poslijediplomskog specijalističkog studija Gluma, mediji, kultura te preddiplomskog studija Gluma i mediji kao kostimograf. Od 2005. – 2009. aktivna je članica Teatra Rubikon u čijim je produkcijama sudjelovala kao izvođač ili kostimograf. Dobitnica je Nagrade Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci 2011. godine i austrijske nagrade Red Carpet Art Award, 2015.

 

Biljni fragmenti, 2019., staklena fuzija, 1 m

Kristina Čehulić rođena 1992. u Rijeci. Završila je srednju školu Primijenjene umjetnosti u Rijeci, smjer kiparski dizajn. Diplomirala na Akademiju primijenjenih umjetnosti u Rijeci također smjer kiparstvo. Sudjelovala je u fotografskim projektima “Ekologija osobno”(2015.) i “U dijalogu s definicijom”(2016.) pod vodstvom Petre Mrše i doc. art. Fedora Vučemilovića predstavljenima na Akademiji umjetnosti Novi Sad. Jedan je od osnivača umjetničkog kolektiva JA:TO s kojim je sudjelovala na multimedijalnim site specific radionicama“Inside out” (2017.) u Praputnjaku i “Zimmer is Our Gallery” (2018.) na otoku Silbi od vodstvom Petre Mrše. Kolektiv JA:TO je nakon nekoliko svojih projekata izdao i svoju publikaciju u suradnji s Slobodnom Dalmacijom 2018. Izlagala je na raznim skupnim i nekoliko samostalnih izložbi. Nekoliko djela su joj dio privatnih zbirki, a dva djela javno izložena u dvorištu Prirodoslovnog muzeja Rijeka. Interesi su joj konstantno istraživanje sebe i svijeta oko sebe kroz medij fotografije, keramike i stakla.

Flying home, 2019.-2020., artist book, akvarel, 21 x 30 cm

Carry-Lee Hent rođena 1991. u Rijeci. Diplomirala na MAP studiju na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, modul Scenografski prostori sa predstavom Where is Alice?. Završila preddiplomski smjer Likovne pedagogije 2015. Radi u mediju scenografije i slikarstva. Asistirala na kazališnim predstavama: Werther, Omicidi in pausa pranzo, Rigoletto i Evita. Jedna od triju scenografkinja za Čudovišta u ormaru izvedeno pod mentorstvom Lare Badurine. Asistirala na filmovima Glavno jelo Kristine Barišić, Oblaci su daleko Gorana Nježića i Matije Tomića te bila u odjelu set dressinga i rekvizite na pilot epizodi The Dark Tower. Pohađala Light residences u Bari-ju, Italija, i Rijeci; radionice Turbowork in progress, Slojevi, Primijenjeni video te Artist’s book u Novoj Gorici, Slovenija; 4., 5. i 6. umjetničku i kiparsku koloniju „Punat sea art“, Punat i „Otvoreni grad umjetnosti“ Srebrenik, Bosna i Hercegovina. Živi i djeluje u Rijeci.

Perfect Lovers, 2014., modificirani ready made, autori: Fokus Grupa

Elvis Krstulović djeluje u polju vizualnih umjetnosti i dizajna. Suosnivač je umjetničkog kolektiva Fokus Grupa koji istražuje područja umjetnosti, dizajna i arhitekture kroz izložbene, izdavačke i edukativne projekte.
Umjetnički kolektiv Fokus Grupa istražuje odnose moći u sistemu suvremena umjetnosti kao i u širem socioekonomsko kontekstu.
Diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2007. godine, a 2015. je završio Bauhaus Lab, post-master program za dizajn i arhitekturu na Bauhaus Dessau. Trenutno priprema završnu radnju na Dutch Art Institute (MA).

Modulus I, 2018., kombinirana tehnika, dim.37 x 40 x 20 cm

Nina Lekić, rođena 1985. u Postojni, Slovenija. Završila kiparski dizajn u školi za primijenjenu umjetnost i dizajn. Diplomirala 2013. na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci, područje kiparstvo te stekla pravo na zvanje i akademski naziv magistra primijenjene umjetnosti. Djeluje u području likovnih i primijenjenih umjetnosti te aktivno istražuje
područje kiparstva. Izlagala na nekoliko skupnih izložbi, sudjelovala na likovnim radionica te surađivala na projektima među kojima je i nedavno organizirana radionica u sklopu projekta
Interreg-MITSKI PARK, sa studentima Akademije primijenjenih umjetnosti u vodstvu hrvatskog kipara Ljubo De Karina. Trenutno radi na realizaciji javne skulpture u sklopu projekta Forma Viva , Sv.Kuzam. Prilikom umjetničkog stvaranja promišlja suodnos materijala unutar forme i prostorne karakteristike skulpture kroz suvremeni materijal u tradicionalnom jeziku kiparskog oblikovanja. Od 2017. je u suradničko naslovnom zvanju asistentica u umjetničkom području, polje likovne umjetnosti, područje kiparstvo na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci.

Manifest I, 2018., kombinirana tehnika akrilni sprej, tapison, 170 x 200 cm

Nicol Načinović rođena 1993. u Puli. Diplomirala je 2019.  na  Akademiji Primijenjenih umjetnosti na smjeru likovne pedagogije sa glavnim modulom slikarstvo.  Od  2014. započinje aktivno izlagati kao student u Istri, Rijeci i Zagrebu.  Sudjelovala je na  skupnim izložbama: Labinski uzlet likovnosti, Sedmo trijenale akvarela u Karlovcu i Slavonskom Brodu, ”Introspekcija” u Lovranu (Galerija Laurus), ”Amputacije bezidentitetizma” u Zagrebu  (Galerija Greta), ”Polazište Gotovac D Day” u Rijeci (Galerija SKC), ”Manifest reprogramiranje umjetničkih granica” u Labinu  (Lamparna), ”San povjerenja-novi Istarski divovi”  u Umagu (Mcc Umag), ”Participativni muzeji u zajednici ”u Rijeci (Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja), Micro-Macro u Rijeci (Galerija SKC) , Zagreb Design Week-u,  ”Rijeka mini art” u Rijeci (Galerija Klović) i izložba ”Artefatto” ( Trst).

Dirigentski triptih notacije za troglasje, 2020., ulje na policama iz ormara, 36 x 171 cm

Vedran Ružić rođen 1986. u Rijeci. Vizualni je umjetnik i jazz-glazbenik (kontrabas i bas gitara). Diplomirao je 2018. godine na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci, smjer slikarstvo, a prethodno je pohađao i Jazz konzervatorij u Klagenfurtu.

Izlagao je na oko 25 izložbi u galerijama u Hrvatskoj i inozemstvu. Posljednjih godinu dana fokusirao se na izvedbu serijala slika i skulptura s ciljem povezivanja umjetnosti.

Iza sebe ima četiri autorska jazz-albuma, a dobitnik je i nagrade Porin. Također je osvojio i dvije nagrade Status za najboljeg jazz-basista i jazz-kontrabasista (2012. i 2020.), nekoliko godišnjih nagrada za doprinos kulturi Primorsko-goranske županije (2018.), Grada Opatije (2018.) i Općine Matulji (2015. i 2018.) te posebno priznanje Akademije primijenjenih umjetnosti.

Triptih načinjen od polica iz ormara na kojem su oslikane bodljikave žice u obliku notacije za trolglase, gdje dirigent ima jedini partituru u ovakvu obliku dok narod ima svoju dionicu šutnje.

Povremeni dolasci i odlasci, 2020., kombinirana tehnika na platnu (akrilne boje, ručni vez koncem), 120 x 60 cm

Nevena Živić rođena 1990. u Somboru, Republika Srbija. Završila Školu za tekstil,dizajn i primijenjene umjetnosti u Osijeku, slikarski dizajner. Diplomirala na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Stažirala u Gradskom kazalištu lutaka Rijeka. Radila kao restaurator na raznim projektima u Osijeku, Zadru, Vukovaru i Rijeci…Eksperimentira u slikarstvu spajajući apstrakciju i tradicionalni ručni vez koncem. Izlagala na više samostalnih i skupnih izložbi te sudjelovala  u raznim projektima (oslikavanje vrtića i bolničkih prostorija u Rijeci, Art for change, Transportart, Umjetnici za umjetnike preživljavanja…)

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here