JUBILARNA 30. ANTONJA – PROGLAŠENA NAJBOLJA ULJA I VINA ROVINJŠTINE

Unatoč neobičnim okolnostima na 30. Antonji predstavljeno je 39 maslinovih ulja i 23 vina.

Jubilarna 30. Antonja obilježena je ove godine na drugačiji način kako trenutno nalažu propisane mjere i dozvoljavaju mogućnosti.
Tradicionalna manifestacija Rovinjštine koja slavi plodove rada i truda vinara i maslinara približena je široj publici Rovinja i Istre putem emisije koja je emitirana na radio postaji Rovinj FM.

Udruga Agrorovinj održala je dio aktivnosti iz tradicionalne manifestacije Antonja, a vezane su uz stručne teme koje dotiču proizvodnju maslinovih ulja i vina.

Antonja 2021. donosi rezultate 18. Izložbe maslinovih ulja Rovinjštine. Ove je godine na ocijenjivanje predano i ocijenjeno 39 uzoraka maslinovog ulja. U kategoriju ekstra djevičansko maslinovo ulje svrstan je 31 uzorak. Zlatnom medaljom nagrađeno je 11 ulja, a srebrnom medaljom 12 maslinovih ulja. Brončanu medalju dobilo je 5 ulja, dok je počasnom medaljom nagrađeno ukupno 3 ulja. Ocijenjena ulja pretežito karakterizira balansirani okus osjećaja gorčine i pikantnosti, sa srednje izraženim voćnim i svježim mirisima. Vegetacijsku godinu obilježile su povoljne vremenske prilike koje su u konačnici rezultirale kvalitetnim urodom ploda maslina na Rovinjštini.
Posebno se ističu prva 4 ulja proizvođača među kojima su odlučivale nijanse u mirisima i okusima, a to su dva ulja Aleksandra Rajića i ulje OPG Juraja Mastilovića, dok je šampionsku titulu ove godine odnio Dalibor Milić.
Vina Rovinjštine 2020. godine odlikuje vrlo visoka kvaliteta. Uzorci su predani na ocjenjivanje u Institut za poljoprivedu i turizam iz Poreča koji su obavili fizikalno–kemijske analize i organoleptički (senzorno) ocijenjivanje u kategoriji vina proizvedenih modernom i tradicionalnom tehnologijom. Ukupno je prikupljeno 23 uzorka vina, od kojih je zlatnom medaljom nagrađeno 9 vina, a srebrnom medaljom 8 vina.

U kategoriji bijelih i crnih vina proizvedenih modernom tehnologijom pobjednik Antonje sa svojom Malvazijom istarskom i Merlotom je P.O. Vivoda. Tradicionalnom tehnologijom u kategoriji bijelih vina za najbolje je ocijenjeno vino Malvazija istarska proizvođača Elvisa Prenca, a u kategoriji crnih vina Mofardin Massimo dobio je zlato za njegov Merlot.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here