Otok Krk poznat je po lijepim plažama i čistom moru, ali mnogi ne znaju da je Krk i jedini naš otok kojim teče rijeka. Može se pohvaliti nizom potoka, pa čak i slapova, ali i sa dva jezera. Uz Ponikve, jezero kraj Njivica domaćem je stanovništvu odavno poznato kao pravi mali raj za životinje. Kao najveće prirodno slatkovodno stanište otoka Krka, ovo je jezero izuzetno važno radi očuvanja bioraznolikosti otoka Krka, ali i šireg kvarnerskog područja. Zbog osebujne prirode rano je privuklo pozornost istraživača, a prva znanstvena istraživanja obavljena su još 1874. godine.

U prošlosti je kao lovno i ribolovno područje imalo veliku važnost za gospodarstvo Omišlja. Iako to mnogi turisti i izletnici ne znaju, jezero se nalazi samo stotinjak metara od ceste Omišalj – Malinska.  Vodena površina zauzima oko 35 hektara, a pojas trske i treseta uz obalu oko 60 hektara. Ovisno o vodostaju, jezero je duboko od 7,9 do 9,9 metara.
Uz brojne biljne vrste u jezeru živi jegulja te nekoliko vrsta riba te žabe i barske kornjače. Jezero je važno i kao lokalitet seobe i zimovanja ptica pa se tu mogu vidjeti čaplje i orlovi zmijari, a informativne ploče upozoravaju da ovo područje svojim domom zovu i medvjed, lisica, divlja mačka te druge divlje životinje.

Oba krčka zamočvarena slatkovodna područja, jezero kod Njivica te Ponikve prava su utočišta za svijet ptica te kao takva zajedno sa zaslanjenim obalnim područjem uz uvalu Soline uvrštena su u prostorne planove kao prirodoslovno vrijedna područja predviđena za zaštitu. Stoga su svi pozvani uživati u njihovim ljepotama ali i štiti njihovu posebnost.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here