U noći sa 7. na 8. siječnja dogodila se jedna od najgorih pomorskih tragedija našeg kraja. Krčani je nisu zaboravili. Ronilački centar Neptun iz Šila, uz potporu Knezova Krčkih Frankopana, položio je vjenčić u more u spomen na nastradale s broda Peltastis.

U modrim dubinama Jadrana, samo 50 metara od sjeveroistočne obale otoka Krka, morska bića čuvaju olupinu broda Peltastis i uspomenu na jednu od najvećih pomorskih tragedija na našem području. U noći sa 7. na 8. siječnja 1968. godine, nakon što je ukrcao svoj teret u luci Jurjevo, grčki teretni brod Peltastis sa 12 članova posade zaplovio je put Rijeke te se usidrio između Crikvenice i otoka Krka.

Kapetan Theodoros Belesis te se noći susreo s najvećim izazovom u svojoj karijeri: nije poslušao upozorenje lučkog kapetana i podcijenio je orkansku buru koja je puhala i 200 km/h. Nažalost, prekasno je uvidio moć bure i mora. Nisu pomogla ni sidra ni brodski motori, snažan vjetar brod je odnio na strme hridine i povukao ga na morsko dno. Brodski sat ostao je zauvijek smrznut na 3 sata i 50 minuta.

Havariju su preživjela samo četiri člana posade. Među poginulima je bio i kapetan, koji je do posljednjeg trenutka pomagao posadi da se spasi, ali sam nije htio napustiti svoj brod. Godinama kasnije zadržala se priča o požrtvovnom kapetanu čije tijelo je nakon havarije ostalo na istom mjestu, uz kormilo koje nije htio ispustiti iz ruku.

Belesisovo je tijelo, međutim, pronašao austrijski turist u ljeto 1968. godine, nakon čega je nesretni kapetan pokopan na Kozali, a potom su njegovi posmrtni ostaci prebačeni u rodnu Grčku. Tijela ostalih članova posade pronađena su ubrzo nakon nesreće.

Peltastis i danas stoji u uspravnom položaju, na dubini od 33 metra i danas je jedna od omiljenih ronilačkih destinacija Kvarnera. No, mještani Krka nisu zaboravili stradale pomorce.

Ronilački centar Neptun iz Šila, uz potporu Knezova Krčkih Frankopana, položio je vjenčić u more u spomen na nastradale s broda Peltastis.

O olupini broda Peltastis opširno je pisao i Danijel Frka, najbolji poznavatelj potonulih brodova na Jadranu.
PELTASTIS: ŽRTVA ORKANSKE BURE NA KVARNERU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here