JEDINSTVENI ŽMINJSKI STICKERI NA APLIKACIJI VIBER

Važnost društvenih mreža u promociji destinacije i komunikaciji sa tržištem i potencijalnim gostima turistički djelatnici su već prepoznali, neki se njima koriste iznimno uspješno dok neki polako, ali sigurno ulaze u taj virtualni svijet. No ne smijemo zaboraviti da postoje i drugi kanali i aplikacije koje nam služe za komunikaciju sa gostima – kao što su razni messengeri.

Jedan takav kanal, točnije Viber, prepoznala je i Turistička zajednica općine Žminj. Okupili su oko projekta iskusan i kreativan tim i predstavili su Žminj na Viberu kroz popularne naljepnice ili Viber stickere. Kroz dizajn i vizualno rješenje naljepnica uspjeli su, na inovativan i jedinstveni način, spojiti tradiciju, kulturu, turističku ponudu i što je najvažnije – žminjski govor. Upravo po tome su naljepnice posebne, po žminjskom govoru koji je zaštićena nematerijalna baština Hrvatske, koji se treba očuvati, ali i njegovati i koristiti u svakodnevnom životu kroz nove kanale.

„Htjeli smo na drugačiji, kreativan i simpatičan način, u ova vremena, približiti Žminj našim sugrađanima, gostima i svima koji vole Istru i Žminj. Iako nas sada možda ne mogu posjetiti, na ovaj način možemo biti svi povezani i kroz naljepnice širiti pozitivne poruke na Viberu. Nadam se da će naljepnice biti prepoznate i pozivam sve da ih slobodno preuzmu sa linka. Linkovi za preuzimanje se nalaze na našim društvenim mrežama i na web stranici. Ovim putem bih se zahvalila cjelokupnom timu koji je sudjelovao u izradi naljepnica, dizajnerici Tini Erman Popović i ostalim članovima, Željku Plavčiću, Mauru Dujmoviću, Tomislavu Ermanu, Nadi Galant te Mirandi Damijanić Roce, koji su pridonijeli ovom projektu. Uvijek nas veseli kada možemo uključiti naše iskusne, talentirane ljude u projekte promicanja nematerijalne kulturne baštine i promocije destinacije“ rekla nam je gđa Lenka Šajina, direktorica Turističke zajednice općine Žminj.

Dizajnerica Tina Erman opisala je sam kreativni proces te kako se posebna pažnja posvećivala svakom detalju:

“Marketinški potencijal Viber stickera postaje svakim danom sve zanimljiviji u promociji destinacije.
Brendirani stickeri su odličan marketinški alat, jer su nenametljivi u odnosu na krajnje korisnike. Oni nam omogućavaju prirodnu i spontanu komunikaciju sa svojim korisnicima (ciljnom skupinom), istovremneo promovirajući destinaciju. Prije samog procesa izrade stickera trebalo je odrediti kome se obraćamo. Prvenstveno smo se htjeli obratiti lokalnom stanovništvu (Žminjcima), ali i svima koji su na bilo kakav način vezani uz Žminj. Htjeli smo im ponuditi alat kojim će i sami moći međusobno komunicirati, ali i kojim će se moći obratiti postojećim i potencijalno novim domaćim gostima, odnosno kupcima. Na domaće goste je ove godine stavljen poseban naglasak, zbog trenutnih okolnosti u svijetu. Kod izrade stickera prilagodili smo komunikaciju svakodnevnim situacijama, koristeći naravno žminjski govor, te smo u njih uklopili prepoznatljive elemente žminjske turističke ponude kao npr. tradicijsku nošnju i roženice, Žminjsko kafe, pršut, sir i kobasice, makarune (paštu), crkvu Sv. Mihovila, Kulu, harmonike, biciklizam…
Vodili smo računa da stickeri stvaraju pozitivne asocijacije uz destinaciju. Boje koje dominiraju su svježe i opuštajuće, prvenstveno zelena i plava, kao direktna asocijacija na netaknutu prirodu i mir u kojima može uživati svatko tko posjeti Žminj. Ali također i crvena, koja budi čula i apetit.’’

Ovaj projekt, zbog sinergije suvremenih kanala komunikacije i tradicijskog govora, je među jedinstvenim novim načinima promicanja destinacije i očuvanja kulturne baštine u Hrvatskoj.

Naljepnice su besplatne, a možete ih jednostavno preuzeti sa linka: stickers.zminj.hr ili putem QR koda.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here