“Najveća mi je želja da bude u rukama zaljubljenika otoka. Zbog toga sam počeo uvodnik s riječima da postoje samo dvije vrste ljudi, oni koji su već zaljubljeni u otok Krk i oni koji će to tek postati!”

Ako slika govori tisuću riječi, fotografije Srđana Hulaka pričaju barem tri-četiri puta više, i to još na četiri jezika. Pune života, bezbroj puta do sada uspjele su pronaći svoj put do promatrača, do onog mjesta u čovjeku o kojem se ne govori, ali se osjeća. Hulakova prethodna knjiga “Mali Princ” to je već odavno višestruko dokazala, sa sada je pred svoju aktualnu i buduću publiku stavio nov izvor zadovoljstva: fotomonografiju “Ljepote otoka Krka”, u kojoj je glavna zvijezda upravo dragi nam Zlatni otok.

Baška u magli

Nakon “Malog princa”, upustili se se u potpuno novu fotografsko-književnu avanturu. Ovoga puta u fokusu je otok Krk kao zvijezda svih fotografija. Možete li nam predstaviti “Ljepote otoka Krka”?

Poput “Malog Princa” ovdje se također radi o dugogodišnjem projektu, specifično o fotografijama prirodnih ljepota otoka u četiri godišnja doba. Otok je moj medijator i naučio me mnogim stvarima o životu (i o meni samom) te sam ovom fotomonografijom ta iskustva i kadrove htio podijeliti sa čitateljima i zaljubljenicima našeg otoka.

Monografija se najvećim dijelom sastoji od fotografija (otprilike 90%), a uvodnici i tekstovi su pisani u četiri jezika kako za iskustvo ne bi bili uskraćeni niti gosti našeg otoka (HR/ENG/NJEM/TAL). Knjiga ima 136 stranica i 110+ fotografija. Ništa nije prepušteno slučaju pa tako ni impresivne dimenzije knjige, tvrde korice, odličan uvez, te kvalitetne i zadovoljavajuće stranice same knjige…

Bunculuka

Koliko ste dugo radili na fotografijama za knjigu? Jeste li ih ciljano u ovu svrhu fotografirali, ili je riječ o vašim prethodnim radovima koje ste odlučili pretvoriti u knjigu? Može li se izračunati koliko sati rada je utkano u nju?

Svake godine, nebrojene sate ulažem u hodanje otokom i dokumentiranje viđenog. To je više poriv nego posao. Strast bi bila najpreciznija riječ. Od tih fotografija sam niz godina radio kalendare pod imenom tog projekta. Ove godine sam u razgovoru s grafičarom Igorom Gržetićem odlučio napraviti veliki korak naprijed u smjeru verifikacije tog ogromnog truda jer sam htio fotografije u formatu koji će niz godina moći pričati priču o ljepotama otoka. Fotomonografija se pokazala kao idealan format i medij. Trajno dobro koje će biti na čast otoku.
Jednom kada smo se dogovorili za fizički format, napravili smo logiku po godišnjim dobima, napisao sam tekstove i uvodnike i ostalo je povijest (: Najteže je bilo čekati dolazak iz tiskare kada smo sve napravili!

Srđan Hulak

Svaka vaša fotografija priča tisuću riječi, no ipak ih prate i kratki opisi?

Igor je inzistirao da vizualno ništa ne odvlači pažnju od fotografija. Na taj način možemo najbolje uvući gledatelja u sam ugođaj i temu otoka te godišnjih doba. Stoga je odluka bila da uz fotke ne bude nikakavih tekstova ali informaciju o lokacijama samih motiva čitatelj dobiva putem QR koda/linka na početku svakog godišnjeg doba. Tako smo postigli najbolje od obiju strana: čitatelj po želji može potražiti informaciju o lokacijama (GPS koordinate i ime lokacije), a prilikom listanja monografije u potpunosti je uronjen u samu tematiku.

Očito je da ste veliki zaljubljenik u otok Krk. Koja su vaša omiljena mjesta, imate li svoje osobne kutke otoka koji su “samo vaši”?

Iako volim cijeli otok, najveći dio vremena provodim na njegovom jugu. Kako živim u gradu Krku lako mi je doći do Baške i predivnih vizura tamo koje moram reći da preferiram. Diviška, Mala i Vela luka te npr. Negrit kod Punta, neka su od meni omiljenih mjesta. Veliko hvala i Andreju Valčiću s kojim sam prije par godina išao na otok Prvić koji me oborio s nogu! Da imam vlastitu barku, mislim da bi tamo provodio mnogo vremena. Otok je oaza mira i smilja. Što više reći…

Plato iznad Baške

Vjerujem da je fotografija bilo i mnogo više, je li bilo teško odabrati određeni broj za objavu?

To je točno. Morali smo “srezati” broj fotografija za objavu u samoj monografiji. Zbog toga je Igor nezamjenjiv, u smislu da sam ne bih mogao donijeti konačne odluke po pitanju naslovne fotografije (Baška u magli), te točnih fotografija u samim godišnjim dobima. Ja sam mu sortirao fotke, a on ih je složio u najboljem mogućem formatu i ritmu/tonalitetu.

Kome je sve knjiga namijenjena? Koja je vaša poruka koju ste željeli prenijeti njome?

Knjiga je ne samo idealni poklon za na primjer poslovne klijente ili goste raznih smještaja već i knjiga koja će obogatiti kućnu biblioteku svakog ljubitelja našeg Zlatnog otoka. Najveća mi je želja da bude u rukama zaljubljenika otoka. Zbog toga sam počeo uvodnik s riječima da postoje samo dvije vrste ljudi, oni koji su već zaljubljeni u otok Krk i oni koji će to tek postati!

Prvić u zalasku

Ova knjiga je zapravo oda kojom slavim ljepotu našeg otoka. Želim da ju što više ljudi vidi i doživi/iskusi, te smatram da je otok portal u jedan drugi svijet. Slobodan, raznolik, iskren i divan. Šetanjem njegovim stazama čovjek zapravo dolazi u dodir s prirodom, onim bitnim i iskreno razmišlja o svemu. Ovaj projekt je za mene bio poput mnogih seansi meditacije na otvorenom. Treba samo otvoriti oči i biti svjestan tih ljepota koje imamo oko sebe. Nadam se da će mnoge u tom smjeru potaknuti ova monografija svojim kadrovima.

Gdje se “Ljepote otoka Krka” mogu kupiti ili naručiti i po kojoj cijeni?

Ljepote otoka Krka se mogu kupiti direktno preko mog webshopa ili u galeriji Stanić u gradu Krku na samom trgu. Cijena je 179,99 kn. Inače, bilo koja fotografija u monografiji može  se naručiti i kao print.

Ranojutarnja magla nad Ponikvom

Vrbničko polje

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here