Za nekoliko dana navršit će se stota godišnjica od Krvavog Božića 1920. godine. Tom je prilikom u žestokim okršajima Rijeka izložena brojnim razaranjima.

Na Božić 1920. godine Sušak i Rijeka bili su poprište obračuna koji su nagovjestili kraj vladavine Gabriela D’Annunzija, koji je 12. rujna 1919. prevratom zauzeo grad. Krvavi Božić 1920. godine obilježio je sušačku i riječku povijest jer je nakon petodnevne bitke i razaranja D’Annunzio poražen, te je morao iseliti iz Guvernerove palače. Strana dominacija hrvatskim krajevima time nije okončana. Prema odredbama Rapallskog ugovora, sklopljenog 12. studenog 1920. između tadašnjih kraljevina Italije i Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, Rijeka je postala tampon država između Kraljevina Italije i Jugoslavije.

Rapallski ugovor imao je za Hrvate katastrofalne posljedice. Kralj Aleksandar Karađorđević prepustio je, prema tom ugovoru, Italiji, svojoj saveznici iz Prvoga svjetskog rata, ogromne hrvatske teritorije na istočnoj obali Jadrana, među inima Istru, Rijeku, Zadar i neke otoke. Dobit osigurana Rapallskim ugovorom tadašnjoj Italiji bila je tolika da je Rim bez puno razmišljanja odlučio ukloniti D’Annunzija. U pet dana Krvavog Božića 1920. Rijeka je razarana, a njezin zapovjednik poražen i ponižen usprkos tomu što je proglasio ratno stanje i pozvao Riječane na otpor.

Oštećene su broje kuće, u pozadini srušeni željeznički most

Od 24. do 29. prosinca 1920. godine na strani regularnih talijanskih snaga poginulo je 25 vojnika te dva civila dok su na strani legionara ubijena 22 ardita i pet civila. Srušeno je pet mostova, dva vijadukta i na stotine kuća.
Grad je 25. prosinca bombardiran s bojnog broda Andrea Doria, a nakon što je pogođena Guvernerova palača i pritom D’Annunzio lakše ranjen, otpor je pratički slomljen. D’Annunzio je otišao iz grada 18. siječnja 1921. godine.

Guvernerova palača pogođena je granatama ispaljenim s broda “Adrea Doria”

D’Annunzio je u Rijeci osnovao najneobičniju državu na svijetu, Talijansku Regenciju Kvarnera u kojoj je (1920.!) bio prihvaćen homoseksualizam i u kojoj je on bio neprikosnoveni vođa kojeg su posjećivali brojni poznati umjetnici. Ta neobična država, zanimljivo je, kao prva na svijetu priznaje Lenjinovu boljševičku Rusiju. Potrajao je taj cirkus sve do Božića, kada se Italija odlučila obračunati s D’Annunzijem.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here