Glavni tajnik UN-a António Manuel de Oliveira Guterres i ikona globalnog okolišnog aktivizma Greta Thunberg upozoravaju da smo na krivom putu što se tiče smanjenja emisije stakleničkih plinova. Thunberg, čiji se samostalni školski štrajk 2018. godine u Švedskoj razvio u pravi globalni pokret mladih, pokazao je da postoji raspoloženje potpunog poricanja kada je riječ o neophodnoj neposrednoj akciji a vođe koje su zastupale industrijske velesile našeg Planeta dale su samo prazna obećanja.

 

Guterres je u svom govoru na virtualnom summitu o klimi također upozorio da i pet godina nakon Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama i dalje ne idemo u pravom smjeru u kojem je  definirano da se globalno zatopljenje limitira na 2 C ali čak samo 1.5 C iznad predindustrijske razine. Obećanja koja su dana u Parizu bila su daleko od toga da se postigne zadani cilj, a ni ta obećanja nisu održana.

Količine emisije ugljičnog dioksida su na rekordnoj razini. Danas, nakon industrijske  revolucije temperatura je narasla za 3 C. Glavni tajnik UN-a apelirao je  na lidere svih zemalja da proglase izvanredno stanje što se tiče globalnog zatopljenja. Apelirao je i na Ujedinjeno Kraljevstvo da prestane financirati prekooceanske projekte vezane za fosilna goriva jer članice G-20 danas troše više od 50% na spašavanje i pakete poticaja na potrošnju i proizvodnju fosilnih goriva nego na obnovljive izvore  energije. “Apeliram na svih da se trgnu, prekinu s ugrožavanjem našeg Planeta i naprave sve što je potrebno za budućnost naše djece i unuka.”, govorio je Gutierres.

Pobornici borbe za očuvanje našeg Planeta su prihvatili dobru volju vodećih svjetskih ekonomija poput Kine i Europske Unije da povećaju zalaganje za poboljšanje globalne ekološke slike, ali su upozorili da je potrebno učiniti mnogo više kako bi se globalno zatopljenje suzbilo na 1.5 C, te da je to prag iznad kojeg će se znatno osjetiti loš utjecaj teških vremenskih uvjeta, porasta razine mora, pada prinosa usjeva i gubitak vmnogih vrsta divljih životinja. Nakon što je Kina obećala da će postići nultu stopu emisije CO2 do 2060., predsjednik Xi Jinping je to potvrdio te osobno iznio desetogodišnji plan. Kina će smanjiti emisiju CO2 do 65% po jedinici GDP-a od 2005. do 2030., povećati obnovljive izvore energije za 25% pomoću vjetra i solarne energije od 1200 gigawata snage te poticati forestaciju.

Kako je bivši američki predsjednik Donald Trump isčlanio SAD iz Pariškog sporazuma, predstavnici američke vlade nisu bili prisutni na virtualnom summitu; međutim, tokom summita je novoizabrani predsjednik Joe Biden na svom Twitteru obećao da će SAD ponovo pristupiti prvog dana kad on uđe u svoj ured.

Od 75 država koje su sudjelovale na eventu njih 45 ih je predstavilo planove za smanjenje emisije stakleničkih plinova do 2030. Napisana su 24 pisma namjere smanjenja emisije do nule u narednim desetljećima što je neophodno za stabiliziranje klime do sigurnosne razine.

Kanadski premijer Justin Trudeau rekao je da je njegova zemlja povećala mjere za smanjenje emisije te je obećao da će težiti da povećaju smanjenje  od 32% do 40% u periodu od 2005 do 2030. od prethodnog smanjena za 30%.

Italija i Argentina su si također zadale za cilj “nultu stopu” dok je premijer Pakistana najavio zaustavljanje gradnje termoelektrane na ugljen i masovne mjere pošumljavanja.

Apple se također zavjetovao na “nultu stopu” dok su razvojna tijela UN-a ukazala svijetu na prijetnju od porasta temperature. Tokom summita Velika Britanija je otkrila da planira reducirati emisiju za čak 68% za period od 1990. do 2030., te da će prestati poticati prekomorsku trgovinu i proizvodnju fosilnim gorivima dok je Eu  najavila da namjerava reducirati emisiju za 55% u istom periodu.

Boris Johnson je na summitu naglasio da je globalno zatopljenje puno opasnije od COVID-a 19 koji je ove godine pogodio svijet. Također je naglasio, da je u zraku znanstveni optimizam zahvaljujući vakcini koja je već u opticaju. Zeleni oporavak od Covida-19 mogao bi potaknuti na tisuće poslova, govorio je Johnson, te bi svijet mogao radikalno prekinuti ovisnost o fosilnim gorivima, promijeniti poljoprivrednu praksu i izokrenuti procese kojima je stoljećima začinjala naš Planet stakleničkim plinovima.

Mnoga su obećanja pala i na ovom virtalnom summitu. Zadnje desetljeće svjedočimo mnogim problemima uzrokovanim globalnim zatopljenjem. Jesu li i jučer kao i na Pariškom sporazumu ovo prazna obećanja koja nas vuku ka kataklizmi ili su se gospodari svijeta ovog puta ozbiljno zabrinuli to ćemo tek vidjeti. Možda nađu model da spašavanje Planeta postane profitabilno. U tom smo slučaju sigurno spašeni. Kažu ekolozi da će Planet Zemlja opstati u nekom obliku dok je naša budućnost upitna. U svakom slučaju morati ćemo naći kompromis kako bi buduće generacije mogle uživati u blagodatima prirode koje ćemo im ostaviti…ili nećemo.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here