KAŠTEL GRADEC – PRVI POSJED KNEZOVA KRČKIH

Kaštel Gradec sagrađen je daleko od obale. Ishodišno je mjesto buduće vladavine Frankopana, a napušten je u 15. stoljeću.

Podignut daleko od morske obale, skriven u dubokoj šumi otoka Krka, Gradec je rodno mjesto kasnije frankopanske feudalne “državine”. Kada godine 1322. krčki knez Nikola naziva kaštel Gradec svojom očevinom, bjelodano je da tada već nekoliko naraštaja budućih Frankopana vlada s toga mjesta.

Gradec, prvi posjed knezova Krčkih te poznat i kao utvrda Rovoznik, u tlocrtu je nevelik. Njegova jednostavna unutrašnjost sastojala se od maloga dvorišta, izduljene glavne prostorije te kuhinje s ostavom. Danas je teško povjerovati kako su se u tako malome i skromnome zdanju mogli odvijati veliki i važni poslovi, ali u to doba to je uistinu bilo središte vojne, političke i upravne moći. U njemu se izdaju isprave, održava skupština predstavnika svih krčkih općina, crkvene i mletačke vlasti te je ono, osim na lokalnoj razini, i dio širega mediteranskoga kruga. Naime, krčki knezovi vrlo su brzo dobili titulu upravitelja otoka Brača, Hvara, Korčule i Lastova, a jedan od knezova bio je kratko i načelnik Splita. Gradec je napušten u 15. stoljeću i od njega su ostale samo ruševine, koje su djelomično konzervirane i lako dostupne pješke, pa čak i automobilom.

O životu u utvrdi svjedoči i narodna predaja i pjesma: “Kad se ženil Frankopan, put od Gradeca do Vrbnika je bil sav pokriven z’ raknami.” Rakna su sagovi, tapiserije koje je “nevistica”, mlada, rukom tkala prije vjenčanja. Zamislite taj prizor kada makadamskim putem krenete u šetnju do kolijevke Frankopana, preporučuju lokalne turističke zajednice.

PROČITAJTE PRETHODNU REPORTAŽU MARTINE FRKE MILOTIĆ:
CRKVICA SV. MARAK, LJEPOTICA IZ 12. STOLJEĆA KOJA I DANAS MAMI UZDAHE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here