DVA NOVA MURALA U VODOVODNOJ

Lunar i Smack

Jučer je započela treća faza programa Rijeka murala, koji je sastavni dio projekta Europske prijestolnice kulture. Ovoga puta svoje murale izrađuje dvoje hrvatskih autora Slaven Kosanović Lunar i Tea Jurišić na fasadama zgrada na adresama Vodovodna 15 i 23 u Rijeci. Predviđeno trajanje izrade murala je do petka 27. studenog, što će uvelike ovisiti o vremenskim uvjetima.

Jedan od najpoznatijih hrvatskih grafitera i street art umjetnika Slaven Kosanović Lunar mural izrađuje u kolaboraciji s Ivom Kosanovićem – Smackom na fasadi zgrade na kućnom broju 15, koju oslikava svojim prepoznatljivim i duhovitim karakterima – mačkama.

Tea Jurišić i asistent

Tea Jurišić fasadu zgrade na kućnom broju 23 također oslikava svojim prepoznatljivim likovima – ljudima u duhovitoj i začudnoj igri boja, oblika i interakciji s objektima.

Podsjetimo, u sklopu programa Rijeka murala u srpnju ove godine svoje su novo ruho dobile sjeverna fasada zgrade na adresi Vodovodna 8 (umjetnik Artez), južna fasada zgrade na adresi Vodovodna 23 (umjetnici Chez i Sarme), dok je muralist Miron Milić ukrasio zid smješten u Ružićevoj ulici, neposredno uz klub Život.

Suradnjom organizacije Mjesni odbor Hartera i programa Rijeka murala u srpnju je rekonstruiran i mural u Vodovodnoj ulici između brojeva 23 i 25, koji prikazuje motociklista Marijana Kosića, a koji su izradili Marko Zurak i Petar Pinčić, studenti Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci, pod mentorstvom Elene Apostolovski iz Galerije SKC.

Jadranka Lacković i Vladimir Tomić oslikali su početkom veljače ove godine zapadno pročelje zgrade Ivexa na Delti muralom Poznato mjesto/ A Familiar Place.

Lunar i Smack u košari

Program Rijeka murala, koji je dio programa Slatko i slano Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture za cilj ima povećanje vidljivosti ulične umjetnosti, njezine vrijednosti i doprinos kvaliteti života.

Slaven Kosanović Lunar, hrvatski je umjetnik grafita i grafički dizajner koji je proizašao iz rane hrvatske graffiti scene. Radovi mu krase gradove kao što su Amsterdam, Atena, Auckland, Berlin, Hanoi, Havana, Lisabon, London, Melbourne, New York, Oslo, Pariz, Saigon, Seoul, Sydney i Tokio.

Tea Jurišić, ilustratorica i muralistica, svoje temeljno iskustvo izgradila je na odjelu Grafike na Akadmiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Osim akademskog konteksta, u kojem je djelovala i kao asistentica na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku, svoje iskustvo je gradila i kroz 8 samostalnih i više desetaka skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu te je boravila na nekoliko umjetničkih i street-art rezidencija u Hrvatskoj, Norveškoj, Sloveniji i Italiji. Danas djeluje kroz KVAR illustration studio.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here