GALAZBENE RADIONICE NA KRKU ZA VESELU I ZANIMLJIVU ZIMU NA OTOKU

U organizaciji udruge Muzika u koracima – MooK na otoku Krku u mjestu Milohnići (Društveni dom Milohnić poznat pod nazivom „stara škola“) od prosinca 2020. do svibnja 2021. održavat će se glazbene radionice za sve uzraste i polaznike svih godina starosti. Osnovna ideja koja stoji iza ovako koncipiranih glazbenih radionica je ta da udaljenost od većih urbanih središta ne smije stajati na putu razvoja pojedinca i stoga treba stvoriti uvjete i planirati obrazovne intervencije kako bi svakom pojedincu bilo omogućeno razvijanje vlastitih potencijala.

Imajući to u vidu, udruga je pripremila 20-satne glazbene radionice i to:
– Music star(t)–glazbena radionica prilagođena uzrastu od 4-6 godina starosti gdje polaznici upoznaju osnovne glazbene pojmove kroz zabavne primjere. Dokazano je da glazba potiče djetetov intelektualni razvoj i čini ga sretnim, a uz pjevanje poznatih melodija i istraživanje različitih ritmova ovakve radionice pravi su generator veselja i zadovoljstva kod djece koja ih pohađaju.Trajanje jednog sata je punih 60 minuta, grupe su ograničene na 8 –12 polaznika koji jednom tjednu u odabranom terminu petkom (u 17 ili 18:30 sati) prolaze vrlo razrađeni program koji se sastoji od 3 dijela.

– Gitara je zakon! – glazbena radionica prilagođena uzrastu od 6 godina starosti na više a temelji se na principu individualnog tipa nastave. U ovoj iznimno uzbudljivoj radionici fokus je stavljen na učenje osnova sviranja gitare bez obzira o kojoj vrsti gitare ili programa učenja se radilo .U najkraćim crtama ovakav personalizirani pristup polazniku omogućava da se kurikulum prilagođava njegovom znanju i sposobnostima. Dinamika i raznovrsnost ove glazbene radionice vidi se i u tome što polaznik sam odabire hoće li učiti svirati klasičnu gitaru po školskom programu ili će uz to učiti modernu glazbu na akustičnoj, električnoj ili bas gitari. Termini predviđeni za ovu radionicu su svaki tjedan u srijedu ili petak.

– Crno bijeli svijet – kao i kod prije predstavljeneradionice, personalizirani pristup te prilagodba kurikuluma svakom polazniku u skladu s njegovim sposobnostima i znanjem osnova su ove glazbene radionice. U praksi to znači da polaznik ima mentora isključivo za sebe i kroz planiranih 20 radnih sati (i to u trajanju od punih 60 minuta) uči sviranje bilo klasičnog klavirskog repertoara i/ili suvremenih skladbi. S učenjem ili razvijanjem svojih muzičkih vještina ne možete zakasniti. Cjeloživotna ljubav prema muzici istinski je dar za sve koji sviraju a glazba koju stvaraju klaviri ili klavijature ulaznica je u jedinstveni zavodljivi crno –bijeli svijet.

– Nikad nije kasno –vjerojatno jedinstvena glazbena radionica na našim prostorima prvenstveno okrenuta svima u ‘zrelim’ životnim godinama. Tko voli glazbu, cijeli život ostaje zaljubljen. Taj osjećaj opčinjenosti, zavodljivosti i sreće kakvu može generirati glazba veza je koju su u udruzi Mook imali na umu dok su za sve ‘starije’ i ‘ozbiljnije’ osmišljavali ovu radionicu i pisali njen kurikulum. Kroz 20 sati (po punih 60 minuta svaki) grupne radionice, mentor vodi polaznike od osnova solfeggia (notno opismenjavanje) i teorije glazbe do razvijanja intonacije i tehnika pjevanja. Uz to, polaznici se bave slušanjem glazbe i tumačenjem glazbenih dijela. Sve to radi se uz glazbeno druženje u prvenstveno poticajnoj i prijateljskoj atmosferi gdje će svi koji do sada nisu imali vremena ili prilike za ovakvo učenje i druženje sigurno doći na svoje. Glazba ima iznimno važnu ulogu u društvu i uči nas kako upoznati samoga sebe ali i kako poštovati druge. Glazba potiče zajedništvo i zauzima iznimno mjesto u procesu odgoja djece.

„Želimo ispreplitati različite grane znanosti i umjetnosti sa svrhom osobnog i profesionalnog razvoja pojedinca, a kao završno postignuće procesa vidimo oblikovanog, cjelovitog glazbenika. Riječ kultura povezuje sva područja koja okupljamo: glazbena, tjelesno –zdravstvena i likovna kultura. Fokus našeg djelovanja je u tome da se razvija kultura kao način života.“– rekla je gđa. Slađana Čolović, mag.mus. i umjetnička voditeljica udruge Muzika u koracima. Članovi udruge su stručnjaci iz različitih područja odgoja i obrazovanja, glazbenici, kineziolozi, odgajatelji, učitelji, grafičari, a veliko iskustvo ostvaruju dugogodišnjim radom s djecom i odraslima. Mnogi od njih su dobitnici nagrada u području profesionalnog djelovanja.

Iznimno važno je naglasiti:

  • za pohađanje nije potrebno predznanje
  • programi glazbenih radionica počinju u prvom tjednu prosinca 2020.
  • zbog ograničenog broja sudionika potrebno je izvršiti prijavu do 27.11.2020.
  • trajanje programa glazbenih edukacija do kraja svibnja 2021.

Sve radionice odvijaju se u skladu s aktualnim epidemiološkim mjerama te se sukladno tome osim praćenja dozvoljenog broja sudionika, čišćenje i dezinfekcija provodi u skladu s preporukama i propisima. Sve dodatne informacije zainteresirani mogu pronaći na web stranicama udruge: muzikaukoracima.hr odnosno, pozivom ili pisanjem na dolje navedene brojeve telefona i e-mail adrese.

KONTAKT
Udruga Muzika u koracima –MooK, Brzac 97, 51 500 Krk,
M: +385 91 975 40 64 (Slađana Čolović)
M:+385 91 203 08 55 (Eni Božić Molnar)
E-mail: udruga.mook@muzikaukoracima.hr
www.muzikaukoracima.hr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here