OPSESIVNOST PONEDJELJKOM – CIKLUS OPSESIVNIH FILMOVA U ART-KINU

Šok koridor

Prvi u nizu naslova ovog ciklusa, opisivan kao neuhvatljivo remek-djelo, film je Opsjednutost, poljsko-francuskog redatelja Andrzeja Żuławskog, a u nastavku slijede Marat/Sade Petera Brooka, Sveta krv Alejandra Jodorowskog i Šok koridor Samuela Fullera

Od 9. studenog svaki ponedjeljak u Art-kinu rezerviran je za ciklus filmova Opsesivnost ponedjeljkom koji donosi ukupno četiri podjednako kultna i kontroverzna filmska ostvarenja snažnog psihološkog predznaka.

Opsjednutost

Prvi u nizu naslova ovog ciklusa, opisivan kao neuhvatljivo remek-djelo, film je Opsjednutost, poljsko-francuskog redatelja Andrzeja Żuławskog, koji na istom mjestu grupira nekolicinu žanrova, fascinantnu glumu, raslojenost filmske zbilje i ličnosti, a sve s takvim tempom da se gledatelju može pričiniti kako mu se ovim filmom pokušava navijestiti nadolazak apokalipse. Napeta, nerijetko ekstremna i kontroverzna psihološka horor-drama o raspadu bračnih odnosa donosi nezaboravnu i šamanistički frenetičnu glumačku izvedbu velike Isabelle Adjani, od koje se prema vlastitim riječima oporavljala godinama, a za koju je nagrađena na festivalu u Cannesu 1981. godine za najbolju žensku ulogu. Opsjednutost je na programu 9. studenog u 19 sati.

Marat-Sade

Sljedeći je naslov – na programu 16. studenog u 19 sati – Marat/Sade Petera Brooka, svjetski poznatog i priznatog kazališnog i filmskog redatelja, nastao prema predlošku istoimene drame Petera Weissa, koji na jednom mjestu objedinjuje ludnicu, nekolicinu intrigantnih ličnosti i povijesno problematičan događaj (Francuska revolucija) koji je izmijenio i sablaznio svijet istovremeno, a sve viđeno očima kazališne družine sastavljene od štićenika mentalne ustanove koji o svemu tome žele gledatelju dati svoj sud.

Potom 23. studenog u 19 sati slijedi Sveta krv čileansko-francuskog redatelja, klauna, lutkara, mimičara, paničara, stripaša, gnostičara, psihomaga i tarot majstora Alejandra Jodorowskog, koji pak na istom mjestu okuplja poeziju, nadrealizam, horor, psihoanalizu, fizičku bol i iščašeni humor, u priči o mladom mimičaru cirkusa koji se nakon dugogodišnjeg boravka u psihijatrijskoj ustanovi vraća majci, nekadašnjoj trapezistici i predvodnici kulta Sveta krv.

Sveta krv

Posljednji je film ciklusa, na programu 30. studenog u 19 sati, Šok koridor američkog prgavca i ljubitelja francuske autorske kritike Samuela Fullera, koji kroz priču o novinaru željnom Pulitzerove nagrade razotkriva tamnu stranu američkog društva kroz motive pervertiranog Američkog sna u vidu rasizma, antikomunizma i atomske bombe.

Ulaznice za ciklus filmova Opsesivnost ponedjeljkom mogu se rezervirati putem e-pošte (ulaznice@art-kino.org), a kupiti na blagajni Art-kina svakoga dana sat vremena prije početka prve projekcije ili na internetskoj stranici ulaznice.hr.

Potražiti više na https://www.art-kino.org/hr/program/ciklusi/opsesivnost-ponedjeljkom

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here