PREDSTAVLJENA KNJIGA “ANDRIJA LJUDEVIT ADAMIĆ – TRGOVAC U DOBA NAPOLEONSKIH RATOVA”

Knjiga o jednom od najznačajnijih ljudi u povijesti Rijeke - Andriji Ljudevitu Adamiću predstavljena je u Zajednici Talijana Rijeka. Autor knjige je Ervin Dubrović.

Damir Grubiša, Ervin Dubrović, Bruno Lončarić i Rina Brumini na predstavljanju knjige o Adamiću

U prostoru Zajednice Talijana Rijeka u četvrtak je promovirana knjiga “Andrija Ljudevit Adamić – trgovac u doba Napoleonskih ratova” odnosno talijansko izdanje “Andrea Ludovico Adamich – cittadino Europeo”. O knjizi su nam govorili politolog Damir Grubiša , recenzent, Rina Brumini lektorica talijanskog izdanja, Bruno Lončarić koji je predstavio marketinški potencijal knjige i sam autor Ervin Dubrović. Adamić je Riječanima u uhu ali rijetki znaju tko je stvarno bio taj čovjek. Recenzent Damir Grubiša objašnjava nam kako je Andrija Ljudevit Adamić bio, a i danas je jedna od  najznačajnijih figura u gradu Rijeci. Bio je trgovac, naravno rođeni  Riječanin ali je bio i građanin Europe. Zašto? Zato jer je razgranao svoj posao po cijeloj Europi. Što je najvažnije nije se bavio samo biznisom nego je htio dati vlastiti doprinos svom gradu, bio je mecena. Svojim je novcima podigao prvo riječko kazalište sa preko tisuću mjesta. Bavio se i dobrotvornim radom. Davao je značajne novce i u dobrotvorne svrhe. Osnovao je i tvornicu papira kako bi dao stalan posao upravo Riječanima. To je bilo vrijeme  prije industrijske revolucije kada je Rijeka bila mala lokalna luka koja se zahvaljujući upravo Adamiću razvila u jednu od najznačajnijih luka u Austro – Ugarskoj Monarhiji.

Autor Ervin Dubrović ispričao nam kako je knjiga nastala. Knjiga je naručena od jednog potomka po imenu Andrea De Adamich a nosi ime i Ludovico . Živi u Italiji i bio je vozač Formule jedan a danas je uspješan poslovni čovjek, međutim ne razumije hrvatski. Sve što je do sad objavljivano o Adamiću na hrvatskom jeziku nije mu čitko pa je zamolio povjesničara Dubrovića da napiše  knjigu na talijanskom kako bi doznao nešto o svom  slavnom pretku a i  u svrhu promocije obitelji Adamić. Nakon par godina talijansko izdanje je ugledalo svijetlo dana, a godinu dana kasnije i hrvatsko izdanje.Knjiga je puno tečnija od prethodno objavljenih materijala u zbornicima koji su namjenjeni užem krugu znanstvenika.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here